Najlepše plaže Sicilije koje morate posetiti

Južna Italija je druga dimenzija ove jedinstvene i mnogima omiljene turističke destinacije. Ako želite da osetite potpuno drugačiji italijanski mentalitet, probate ukusne kanole uz espreso, kupate se u toplom moru, zaplešete u dinamičnom ritmu Mediterana, trebalo bi da se uputite pravo na jug Italije.

Kada se krene ka jugu prva asocijacija su italijanska ostrva, a među njima se posebno izdvaja Sicilija. Ovo autentično italijansko ostrvo prepuno je priča i legendi,  i predstavlja pravu italijansku egzotiku. Za sve koji žele da iskuse drugačiju Italiju treba da imaju na umu sledeće: Sicilija je posebna avantura, koja će vam prikazati zemlju pice i paste kroz drugu prizmu.

Ako planirate da posetite Siciliju, evo koje plaže ne smete da zaobiđete.

#1 Cala Rossa – ušuškani raj skriven od gužve

Ova plaža izlazi na Tirensko more, što je jedno od tri mora na koja zapljuskuju Siciliju, i do nje je malo teži pristup, ali će vam se upornost sigurno isplatiti jednom kada ugledate prelep prizor koji ova plaža predstavlja. Nalazi se na malom ostrvu Favinjana koje teritorijalno pripada Siciliji, i koje je trajektom povezano sa sicilijanskim gradom Trapani.

Tirkizno plava i kristalno čista voda, pogodna posebno za ronjenje, stene sa kojih mnogi uskaču u vodu i bogat biodiverzitet koji okružuje ovo parče mora i peska, čine plažu Cala Rossa pravim malim rajem za sve posetoce.

#2 Isola dei Conigli – kupanje na “zečjem ostrvu”

Ova plaža pripada Peligijskim ostrvima koji su, zaparavo, mali arhipelag u Sredozemnom moru, i jedna je od najlepših prizora koje spoj mora i kopna može da kreira. Nalazi se nadomak Lampeduze. Na italijanskom jeziku isola dei conigli znači “ostrvo zečeva”, te je tako ova plaža postala svetski popularna upravo pod tim imenom i to na engleskom (Rabbit Island).

Zašto baš ostrvo zečeva? Prema jednom tumačenju reč je o pogrešnom prevodu, sa arapskog na engleski, gde je reč zec trebalo da se odnosi na strateški položaj ovog mesta, te je tako ostrvo bez zečeva, postalo zečje. Još jedna specifičnost kada je reč o životinjama i ovoj plaži, jeste da je ona deo rezervata prirode grada Lampeduze, i da tu svake godine dolaze kornjače da polažu svoja jaja.

#3 Scala dei Turchi – gde se bela i tirkizna boja najlepše stapaju

Po mišljenju mnogih reč je o jednoj od najlepših plaža u Siciliji, nalazi se na njenom južnom delu. Ime ove jedinstvene plaže kada se prevede sa italijanskog znači turske stepenice. Ova plaža je prilično neobična zbog činjenice da je reč o kamenoj litici bele boje koja potiče od sedimentne stene čije je ime laporac.

Za ime ove plaže zadužen je njen izgled koji i podseća na stepenice, a turske su zato što su se prema legendi odbegli Turci skrivali u njenim uvalama. Okružena dvema peščanim plažama, Scala dei Turchi izdvaja se svojom jedinstvenom belom stenom koju zapljuskuju tirkizni talasi Sredozemnog mora. Ovaj prizor može opisati samo slika i doživljaj istog.

#4  Riviera dei Ciclopi – odmor na plaži okupanoj legendama

Obalski pravac Riviera dei Ciclopi proteže se od Katanije do Ačireala. Ova plaža je zapravo obala nastala od nataložene lave koja je potekla iz brojnih erupcija čuvenog vulkana Etna. Njeno ime prevedeno sa italijanskog znači “rivijera Kiklopa”, a potiče od Homerove legende prema kojoj su crne stene koje izviru iz mora zapravo bačene kako bi oslepele Kiklope.

Dok se sa nekih plaža pruža pogled ka otvorenom moru, pogled sa ove plaže odvodi nas do ostrva Lachea, koje pripada Kataniji. Ova plaža je savremna za odmor i mir, dok plivate u Jonskom moru obasjani toplim mediteranskim suncem.

#5 Isola Bella – sva lepota “lepog ostrva”

Kako bi sve bilo jasno pri pomenu ove plaže, Italijani su joj dali ime Isola bella što znači “lepo ostrvo”. Isola Bella predstavlja jedan od najpoznatijih obalskih delova ostrva, a kopno zapljuskuju talasi Jonskog mora. Nalazi se nadomak prelepog grada Taoromine, odakle se žičarom stiže do plaže, što predstavlja poseban doživljaj i mogućnost da se sva lepota upije iz ptičije perspektive.

Ova plaža predstavlja mali prirodni rezervat, a sa kopnom je povezana stazicom od kamenčića i peska. Plaža je posebno popularna među onima koji vole da rone, zbog bogatog morskog biodivertiteta.

Ovo su bili naši predlozi za posetu nekim od jedinstvenih bisera južne Italije, ali i čitavog Mediterana, a mi ćemo ostaviti vama da napravite izbor, verujući u to da ne možete da pogrešite kada je Sicilija u pitanju.