Solaris Power 48 Open

Veliki povratak Norberto Ferretti-a… ali naravno ne u svoju matičnu firmu (koja još uvek nosi njegovo prezime), već kroz brend Solaris, tačnije njihove motorne brodove (daleko su poznatiji po svojim jedrilicama). Saradnja je najpre počela pre nekih godinu dana jednom modernom verzijom lobster plovila – Solaris Lobster 57, pojavljujući se u niši koja je na nautičkom tržištu još uvek nedovoljno popunjena kvalitetnim brodovima.

Usledio je Solaris Power 48 Open, a da je ovo izuzetan brod, potvrdila je i nagrada za Evropski motorni brod godine (European Powerboat of the Year 2020) u kategoriji do 20 metara. Nominovani su bili i Azimut Atlantis 45, DutchCraft DC56 Cabin, Palm Beach GT 50 i Van der Valk Beach Club 600.

Naš kratak obilazak ovog izloženog modela na sajmu u Diseldorfu (pored je bila i njegova flybridge verzija), uverio nas je da ovo s punim pravom prestižan model koji može zadovoljiti i najzahtevnijeg vlasnika. Najpre se možete uveriti da je jedan od retkih open brodova ovakve vrste koji ima istinsku walkaround palubu. Onda samo pogledajte “ponudu” sunčališta, sto i prostor za sedenje sa obarajućim sedištima, te veliku garažu za pomoćni čamac, gumenjak. Na navigacijskoj poziciji čeka vas 3 udobne fotelje. Moderno dizajniran hard top ima ugrađena navigacijska svetla i zvučni alarm. Spoljna kuhinja je kao i uvek na ovakvim brodovima skromna po veličini, ali ipak zadovoljava potrebe ako iz bilo kog razloga odlučite da ne odete u restoran: dve indukcione ploče, radna površina, frižider, lavabo… U osnovnu cenu je uključen set sudova za 6 osoba, iako u dnevnim izletima može da uživa maksimalno čak 12 ljudi. U unutrašnjosti može biti 1 ili 2 kabine sa dva kupatila, a predviđena je i mala skiperska kabina.

Pomenuti uspeh ovog modela otvara vrata projektovanju sledećeg: Solaris 58 Open, te nakon toga popunjavanje game.

SPECIFIKACIJA:
Dužina (LOA) … 14,35 m
Širina … 4,87 m
Gaz … 0,75 m
Rezervoar goriva … 1.500 L
Rezervoar vode … 430 L
Motori … 2 x Volvo Penta D6 IPS 600 [ili 650], 435 [ili 480] hp
Brzina … kruzirajuća 23 [ili 26] čv / maksimalna 30 [ili 35] čv

OSNOVNA CENA | od 850.000 e + PDV |