300 milja jedrenja u Jonskom moru

Trebalo mi je 4 godine da ubedim Voju Pajnika da projedri Jonski arhipelag, verovatno jednu od najlepših regija u Grčkoj, i doplovi do Lefkade. Plavo tirkizno Jonsko more, kao i ostrva koja su posetili, ostavili su bez daha ovog iskusnog jedriličara i sve ostale koji su bili u grupi. Njihovim jedrenjem mnogi su bili pomalo zbunjeni, jer nisu to velike glamurozne jedrilice već kategorija “malih” mikrotonera – klasa M550, kojima mogu da upravljaju samo prekaljeni jedriličari.

Vojkan je uspeo da okupi svoje prijatelje jedriličare da sa 3 jedrilice koje je on napravio projedre Jonskim morem. Posebno je za nas zanimljivo da su to bile jedrilice koje su proizvedene u Srbiji, u fabrici za plastiku u Starim Banovcima. Vojkan je pravi zaljubljenik u jedrenje, pa je uspeo da povede i drugara iz Hrvatske tako da je njih šestoro na 3 jedrilice uživalo u pravom jedrenju.

Grupa je krenula tako što je dovezla jedrilice na prikolicama do mesta Sivote preko puta ostrva Krf. Tu su porinuli plovila i zajedrili prema Krfu. Prvo su se susreli sa krfskom tvrđavom koja je svojevremeno odbranila stanovnike Krfa od turske invazije, potom projedrili pored jedriličarskog kluba Pojat, bivše kraljevske lučice koja se nalazi u samom podnožju krfske tvrđave i onda krenuli ka marini u zalivu Guvija. Tako su doplovili u marinu Guvija, jednu od najvećih i dobro opremljenih marina u Grčkoj koja ima kapacitet za 1.235 plovila u moru i 520 plovila na kopnu.

Bilo je vremena i da posete neke istorijske znamenitosti, mesto gde se srpska vojska iskrcala 1916. godine, potom ostrvo Vido i grobnicu srpskih boraca, i sledili običaj da bace cveće na mestu gde je takozvana plava grobnica. Nakon toga su posetili i Srpsku kuću – muzej posvećen Solunskom frontu i našoj vojsci. Sam centar grada Krfa i palate koje su posetili su takođe bile impresivne i očaravajuće.

Posle kraćeg boravka na Krfu krenuli su ka bisernim ostrvima Paksos i Antipaksos gde su i prenoćili, prethodno se okupavši u prelepom bistrom tirkiznom moru. Na pravcu od Paksosa prema ostrvu Lefkada projedrili su pored mesta Parge i zastali u maloj luci u mestu Ligia, pravac ostrvo Lefkada.

Da napomenem da je uplovljavanje u kanal kod Lefkade malo nezgodno, pa se jedriličarima preporučuje da to rade vrlo oprezno jer po neki put vetar može biti tako jak da brod navuče na peščani sprud ispred Lefkade.

Taj kanal je specifičan i zbog toga što je kopno sa ostrvom Lefkada povezano vrlo dobrom pokretnom platformom koja omogućava odličnu vezu, kako vozilima tako i plovilima. Najzad, na ulasku u kanal sam sa suprugom sačekao tu zaista posebnu grupu zaljubljenika u jedrenje.

Ekipa je te večeri privezala jedrilice baš kod tog mostića i onda smo ih poveli u grad da se upoznaju najpre sa specifičnim ostrvskim glavnim gradom koji, zanimljivo, ima tradiciju da organizuje najstariji folklorni festival u Grčkoj! Na njemu su do sada 56 godina učestvovale skoro sve najbolje folklorne grupe iz Srbije: od Španca, Abraševića, Krsmanca, Kola i drugih. Odveli smo ih do centralnog trga u gradu gde smo popili jedno piće za dobrodošlicu i ispričali im da je na tom trgu, jedini put u svom životu, na otvorenom pevala operske arije Marija Kalas u prisustvu svite koju je predvodio milijarder Aristotel Onazis.

Sutradan su te 3 jedrilice opet zaplovile i prošle pored relativno nove i moderne marine u Lefkadi (kapacitet 620 plovila u vodi i 278 plovila na suvom) prema mestu Nidri. Prejedrili su pored ostrva Skorpios (takođe poznatom po bivšem vlasniku Aristotelu Onazisu), mnogi kažu jednom od lepših ostrva u Mediteranu te doplovili u mesto Nidri gde smo ih dočekali na jednom prikladnom mestu za ovaj tip plovila. Prošetali smo svi zajedno ovim malim mestom koje vrvi od jedrilica i motornih brodova, a većina ih je usidrena na slobodnom sidrištu – pravi raj za nautičare koji uživaju u prirodi.

Sledećeg dana su se uputili do ostrva Meganisi i potom su zaplovili prema ostrvu Kefaloniji. Mesto Fiskardo na ovom ostrvu je prelepo, smešteno je na samom gornjem špicu ostrva Kefalonije, a mnogi Grci ga porede sa italijanskim Kaprijem.

Povratak sa Kefalonije je usledio u pravcu mesta Vasiliki, jednom od 5 najboljih mesta na Mediteranu za jedrenje na dasci i male katamarane. Vasiliki je specifičan jer uvek ima pogodnog vetra za jedrenje, a nema talasa – tako da ih u tom zalivu bude i po par stotina, pa je pogled sa okolnih brda na zaliv kada je pun “daskaša” prosto očaravajući. Poseban izazov je bio kada su iz Vasilikija krenuli da posete jednu od kako kažu 5 najlepših plaža na svetu Porto-Kaciki, jer onda se isplovljava na otvoreno more koje po neki put može da bude vrlo valovito.

Na povratku za Nidri su proplovili i pored mesta Sivota, na Lefkadi poznatom kao stara piratska luka jer je zaliv tako zavučen da se ne vidi sa mora, a sada je popularna charter destinacija sa ribljim restoranima.

I na kraju, vrsni jedriličar Voja Pajnik je rekao: “moraću opet da se vratim, jer nisam sve proplovio, a ovo što sam video je zaista prelepo – trebao sam ranije da dođem!”

Mojoj supruzi i meni bilo je posebno zadovoljstvo da smo im pomogli da im ovaj jedriličarski poduhvat bude prijatan i zanimljiv, kao i da upoznaju lepote ove regije. Želim da čestitam Voji i celoj ekipi na njihovim jedrilicama koje su bez problema proplovila Jonsko more. Treba biti zaljubljenik u nautiku i jedrenje, pa uraditi jedan ovakav poduhvat na ovom tipu jedrilica. Za ilustraciju – jedan moj prijatelj, inače iskusan nautičar iz Engleske, pitao me je ko su ti ljudi koji jedre na pravim jedrilicama bez korišćenja motora i koje je to “marka” jedrilice, pa se više nego iznenadio kada sam mu rekao da su proizvedene u Srbiji!

Želim da Voja Pajnik ponovo jedri Jonskim morem u svojoj jedrilici, a pozivamo i druge jedriličare da zaplove ovuda i uživaju u pravom jedrenju.

Tekst: Krsta Pašković
Fotografije: Krsta Pašković i Miodrag Dokmanović

PLOVIDBA JONSKIM MOREM

  1. dan … Obilazak Sivote / 4 NM
  2. dan … Sivota – Guvija / 22 NM
  3. dan … Guvija – Vido – Grad Krf / 5 NM
  4. dan … Grad Krf – Vido – Krf (kraj ostrva) / 20 NM
  5. dan … Krf – Paxos (Laka) – Gajos / 12 NM
  6. dan … Gajos – Antipaxos / 7 NM
  7. dan … Antipaxos – Parga – Lefkada (prolaz) / 44 NM
  8. dan … Lefkada – Nidri – Meganisio (Spartohori) / 18 NM
  9. dan … Spartohori – Fiskardo (Kefalonia) / 17 NM
  10. dan … Fiskardo – plaža Kaciki – Vasilika / 22 NM
  11. dan … Vasiliki – plaža Kaciki – Sivota – Mikros Galos / 24 NM
  12. dan … Mikros Galos – Nidri / 8 NM

Ukupno:

  • u pravim linijama … 203 NM
  • sa orcom … oko 300 NM

Posade :

  • Vojislav Pajnik,
    Miodrag Dokmanović – Miša
  • Dragan Petrović – Peca,
    Prokić Zoran – Proka
  • Zorislav (Zoran) Kiss,
    Jasminka Cigul