Skoro okeanski uslovi na regati Jabuka

Od ukupno 120 prijavljenih jedrilica, rekordnih 116 posada startovalo je na regati Jabuka u subotnje jutro 11. novembra po zahtevnim vremenskim uslovima, a o težini ovogodišnje regate najbolje govori činjenica kako ih se 88 pojavilo na cilju u Vodicama, dok je 28 moralo da odustanei. Napomenimo i da je ove godine tradicionalni noćni start Jabuke ispred Vodica premešten za jutarnje časove. Sa punim pravom, jer sigurnost jedriličara na ovakvim zahtevnim regatama uvek mora biti na prvom mestu.

Odmah nakon starta krenula je praktično mrtva trka između dve najbrže jedrilice, Cleansport One i Toto Travel Tutta Trieste, na ruti dugoj 110 milja od Vodica do Jabuke i nazad. Uz gotovo okeanske uslove, kišu i nevere, tramontanu koja je duvala brzinom od 30 čvorova i talasima koji su na momente dostizali i visinu od dva metra, Jabuku je prvi okrenuo Cleansport One sa desetak minuta prednosti ispred jedrilice Toto Travel Tutta Trieste.

Situacija se u potpunosti promenila u drugoj deonici regate, od Jabuke do hridi Mulo, koju je Toto Travel Tutta Trieste okrenula sa 10 minuta prednosti. Odluka o pobedniku pala je kod Rogoznice, 15-ak milja pre cilja kada je Cleansport One taktički bolje iskoristio noćni burin i odjurio prema cilju u Vodicama gde su stigli u 18:21, nakon devet sati, 21 minutu i 49 sekundi jedrenja. Tako su nakon 2018. i 2021. godine upisali treću pobedu na ovoj kultnoj regati.

Time je završen je još jedan praznik jedrenja. Jedrilica Cleansport One sa kormilarom Marjanom Kočilom pobednik je 20. izdanja regate Jabuka, verovatno najveće i najpopularnije hrvatske “odobalne” regate. Drugo mesto u ukupnom redosledu pripalo je jedrilici Toto Travel Tutta Trieste sa kormilarom Pavelom Sehnalom, dok je treće mesto na postolju osvojila jedrilica Dubrovnik sa kormilarom Denisom Vukasom.

Kako se tvrdi: Jabuka je bila i ostala regata za dušu. Ko je jednom zagrize – vraća se svake godine.

Rezultati:
1. Cleansport One … 9:21:49
2. Toto Travel Tutta Trieste … 9:26:21
3. Dubrovnik …10:13:10
4. Code X Croz … 10:19:43
5. Candelluva 2 … 11:01:58

Fotografije: Hrvoje Duvančić / regate.com.hr