Poljska, važna nautička tačka Evrope

Polboat Yachting Festival, Gdinja, Poljska, 21-24. Jul 2022.

Kada se na društvenim mrežama pojavila grupna fotografija novinara sa nazivima magazina koje predstavljaju, otkrivena je globalna pokrivenost izveštavanja sa Sajma nautike u poljskom gradu Gdinja: Australija, Singapur, V. Britanija, Monako, Srbija, kao i novinar iz Poljske sa druge strane foto aparata. Iako su posetioci sajma u velikoj većini Poljaci, organizatorima je, sa punim pravom, bilo važno da se o sajmu piše širom sveta.

Naime, sajam organizuje Poljska komora nautičke industrije i sportova na vodi koja trenutno ima oko 130 članova/firmi, što čini 70% nautičkog sektora u Poljskoj koji zapošljava oko 40.000 ljudi. Ove brojke govore o zaista respektibilnoj industriji koja je pretežno izvozno orijentisana. Ipak, ne treba zanemariti ni činjenicu da nautika, odnosno prodaja plovila u Poljskoj ima stalni, neprekidni trend rasta koga ni pandemija nije zaustavila.

Organizator se potrudio da poseta pozvanih novinara ne bude samo protokolarna. Već prvog jutra, pre zvaničnog otvaranja sajma, organizovana su testiranja brodova, sa naglaskom na plovila poljskih proizvođača.

Prvi na listi je bio Parker 800 Cruiser (7,95m dužine, 2,75m širine) koji ima maksimalni kapacitet 8 osoba, što nam je bilo taman dovoljno. Iako je predviđen motor od maksimalno 350hp, na testiranom modelu motor Mercury 300 nas je brzo i lako doveo do 25 čvorova, tj do prvog povezanog mesta po imenom Sopot! U unutrašnjosti ne može da spava više od 4 osobe, tako da smo odmah krenuli na testiranje sledećeg broda.

Šalu na stranu, ovaj put je to bio Balt 37 Grand za potpuno drugačije iskustvo u plovidbi: lepo i bez žurbe. Dok nismo došli do Sopota, imali smo dosta vremena da se ispričamo na ovom brodu dugačkom 11,5 metara i širine 3,5m koji sa 2 kabine, prostranim salonom i puno mesta na krmi za sedenje više naginje ka rečnoj plovidbi. Kako se istog dana održavalo masovno takmičenje klase Optimist u okviru Jedriličarskih dana Gdinje, vešto manevrisanje skipera da ih izbegne je dodatno poboljšalo utisak o ovom modelu, pa i brodogradilištu u celini.

No, odmora nije bilo, već smo žurili na svečano otvaranje, koje se tradicionalno održava na Sunreef katamaranu, a ovaj put je to bio model 60 Sunreef Power. „Line-up” na brodu je činilo 12 značajnih ličnosti iz nautičke industrije, te državne i lokalne administracije koja se bavi trgovinom i turizmom.

Posle pozdravnih govora i koktela, najzad je bilo prilike da se i sami uverimo da zaista ima puno izlagača, a organizator je sa oko 100 plovila bio zadovoljan jer je to bila rekordna brojka, kao i sa, ispostaviće se na kraju sajma, rekordnim brojem posetilaca za 4 dana: oko 20.000. Ulaz je bio za sve besplatan, ali ako su posetioci hteli da pogledaju neki model izbliza, morali bi da najpre ostave podatke kod proizvođača ili dilera, pa da ih obezbeđenje propusti na odgovarajući dok. Ovo možda malo i odbija posetioce, ali izlagači su ipak zadovoljni ovom procedurom koja im donosi konkretne klijente odnosno upite, umesto da u moru posetilaca grčevito prepoznaju prave kupce i ne propuste one stvarno zainteresovane. Inače Marina Yacht Park je jedna od najmodernijih marina u Poljskoj i bila je pravi ambijent za ovakav događaj.

Brojnim premijerama, u ovom slučaju ona je i svetski relavantna, treba dodati i novi Galeon 375 GTO. Prilikom predstavljanja, predstavnici brodogradilišta su često pominjali prodaju u SAD, pa se čini i da su raspored, enterijer i oprema na brodu dizajnirali za to tržište. Nešto manji prostor u unutrašnosti i previsoka cena (oko ovoga su se složili svi prisutni novinari) spada u mane, ali možda ima veze i sa prethodnom rečenicom. Kako je za Galeon ovo bio domaći teren, predstavili su ukupno 6 modela, uz pomenutu premijeru i 400 Fly, 425 HTS, 500 Fly, 510 Sky i 680 Fly.

(…)

Da bi događaj bio potpun, organizator se potrudio da narednog dana posetimo dva velika brodogradilišta u Gdanjsku (da ovde napomenemo da su Gdinja, Sopot i Gdanjsk danas povezani gradovi, tako da vozeći i ne primećujete kada prestaje jedan a nastavlja se sledeći). Najpre je to bila poseta brodogradilištu mega jahti Conrad. O njihovoj istoriji, aktuelnostima i planovima, pričao nam je Mikolaj Krol, njihov CEO. Najpre je to bilo u nevelikoj sali za sastanke u kome centralno mesto zauzima sto napravljen za prvog njihovog klijenta, kako bi ga ubedili da će upravo tako izgledati i sav ostali enterijer u budućoj jahti. I uspeli su, kao što je njihov model Viatoris 2019. godine uspeo da dobije Neptuna, odnosno The World Superyacht Award, u kategoriji “Deplasmanska motorna jahta između 300GT i 499GT – 30m do 47.9m”. Zajedno sa novinarima i svojim saradnicima, obišao je radove na novoj jahti Conrad C144S, koja se ubrzano završava.

POLBOAT Yachting Festival, Gdynia, Poland, July 21-24 2022, Photo: Arek Rejs


Sledeća stanica je bila nova lokacija brodogradilišta Sunreef, koje je inače zadržalo i staru lokaciju u samom gradu Gdanjsku. Nije ni čudo, jer trenutno u radu imaju 36 katamarana. Nije na odmet pomenuti da njihova više nego uspešna priča počinje 2003. godine kada je pod vođstvom Fransisa Lapa napravljen prvi luksuzni katamaran sa flybridge-om – Sunreef 74 CHE. Njihovi najmanji katamarani na jedra su dugački 50 stopa, a motorni 60. Imaju i ECO verzije za većinu modela, a poznate ličnosti iz sveta Formule 1 i tenisa im donose dodatnu prepoznatljivost. Nismo mogli da ne primetimo ogroman projektni biro prepun ljudi, kao i da u menadžmentu ima dosta njih iz inostranstva, pa i iz drugih “biznisa”.

POLBOAT Yachting Festival, Gdynia, Poland, July 21-24 2022, Photo: Arek Rejs

(Ceo tekst u Nautičkom magazinu #65, septembar 2022)