Ozbiljne nezgode motornih plovila

I tokom prošle sezone plovidbe bili smo svedoci značajnom broju nezgoda na moru u kojima su učestvovali plivači, tačnije rečeno u kojima su žrtve bile plivači ili drugi ljubitelji vodenih sportova a uzrok nezgode jesu neodgovorni skiperi na motornim plovilima.

Tako se na prmer nesreća koja je rezultovala smrću plivača, dogodila 10. avgusta 2020. u blizini Rovinja u Hrvatskoj. Nemački skiper sa svojim motornjakom plovio je punim gasom i prevideo plivača sa kojim se sudario. Iako je lekar koji se tu slučajno našao priskočio u pomoć s obližnje plaže, povređeni nije mogao biti spašen i preminuo je na mestu. Skiper motornog čamca odmah je uhapšen i čeka izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

Sličan slučaj zabeležen je i u slučaju kada je skiper na jet-ski-ju punom brzinom prošao svega jedan metar udaljenosti od plivača – delić sekunde, jedan mali pomak delio je plivača od života ili smrti a skipera na jet-u od slobode ili zatvora.

Ovakve opasnosti i nesrećni slučajevi ne događaju se samo na Jadranu. Nemačka jezera i reke neretko postaju kriminalistička scena. Jedna takva dogodila se 16. avgusta 2020. a na naslovnicama novina se pojavio nerazumni skiper motornjaka koji je dva puta uhvaćen sa prekoračenjem brzine: prvo 53 km/h, a zatim pijan sa 70 km/h – umesto dopuštenih 25 km/h.

Nažalost, ovo nisu izolovani slučajevi: desilo se to i mladoj austrijskoj državljanki koja je smrtno stradala u Hrvatskoj nakon ronjenja zajedno s ocem, instruktorom ronjenja, kada ju je motorni čamac prekomernom brzinom pregazio unutar plivačke označene zone.

Nažalost, prisećamo se i tragične nesreće pre nekoliko godina kada je decu koja su ronila na dah pregazio nepažljivi skiper motornjaka. Jedno dete je preminulo a drugo je zadobilo teške telesne ozlede te mu je noga amputirana. Bilo je to dete osnivača socijalno-pedagoškog projekta Mirno more.

Poznata osiguravajuća kuća YACHT-POOL iskoristila je ovu priliku za široku kampanju podizanja svesti. Od vozača jet-ski-ja do vlasnika mega jahti, kupci YACHT-POOL-a upoznati su sa posebnim rizicima – i posebnom odgovornošću – povezanom sa upravljanjem motornim vozilom za vodene sportove.

Dr. Schöchl naglašava da se ne može žaliti na ponašanje motorizovanih vlasnika i skipera u YACHT-POOL-u: „Naprotiv: želeo bih podići opštu svest jet skijaša i vozača motornih čamaca i ovim apelom nadam se da će naši kupci delovati kao uzor ostalim učesnicima vodenih sportova. Budući da svi ljubitelji motorizovanih vodenih sportova moraju biti svesni: Kada vozite snažno motorizovani brod ili jet ski, prvo na što trebate pomisliti je: oprez – pažnja – pažnja! ” Dr. Schöchl objašnjava da prema zakonu svaki vozač čamca i vodenog skutera mora biti pažljiviji i održavati sigurnosnu udaljenost od kupača i banaka. Vlasti u tim slučajevima ne pokazuju milost. Osiguranje odgovornosti broda ili skipera štiti od finansijskog gubitka u nesreći – ali ne i od gubitka života drugih. A takođe ne zbog gubitka slobode vozača!

Sada dolazimo na onaj deo osiguranja koji se tiče ovakvih slučajeva u kojem plovilo ozledi plivača. Prema zakonu u Hrvatskoj plovilo koji plovi pod hrvatskom zastavom obvezno je jedino imati ugovoreno obavezno osiguranje od odgovornosti. Takva vrsta osiguranja pokriva isključivo štete koje plovilo prouzrokuje roniocima i kupačima, međutim u slučaju kada osiguranik/vlasnik plovila grubom nepažnjom, na primer glisiranjem neposredno blizu obale ili uz bovu koja označava ronilaca ispod površine, postoji mogućnost tužbe osiguranja prema vlasniku plovila/osiguraniku. Za plovila koja imaju hrvatsku zastavu taj je limit pokrića 500.000 €, dok je u drugim državama za plovila njihove pripadnosti limit znatno veći. Na primer plovila koja plove pod italijanskom zastavom imaju ukupnu visinu pokrića osiguranja od odgovornosti na minimalno 7.290.000 € od čega čak 6.070.000 € otpada na pokriće za nezgode na osobama.

Zbog neprikladno brze plovidbe može doći ne samo do ozlede ronilaca i kupača, nego i osoba na samom plovilu, a tu osim već gore spomenutog pokrića od odgovornosti, poput onog u Italiji imamo i osiguranje od nezgode koje u većini slučajeva pokriva i troškove u slučaju smrti ili trajnog invaliditeta.

Visina pokrića je vrlo mala uteha za ozleđenu osobu u moru! U većini slučajeva tu se radi o težim ili, nažalost, smrtnim ozledama. Vlasnik plovila koji ima adekvatno osiguranje zasigurno ne može to uzeti kao argument da zbog toga može raditi šta god hoće i ploviti kako god hoće.

Još jednom, ovaj je članak napisan sa ciljem podizanja svesti o opasnostima koje vrebaju svakodnevno a kojih možda nismo niti svesni. Ujedno, apelujemo na sve nautičare da se drže pravila plovidbe te da paze na sebe i na druge u pomorskom saobraćaju.

Korisna adresa: yacht-pool.eu