Pametni hibrid – O Yachts / Class 6 Power

Brodogradilište O Yachts u Letoniji (sa internacionalnim menadžmentom), posle dvogodišnjeg testiranja, lansiralo je svoj prvi motorni katamaran, i to kao “pametan hibrid”. To zapravo znači da sa sobom nosi najbolje iz dva “sveta”: električnu energiju za čistiju planetu, i dizel za veći opseg plovidbe.

Elektro-sistem je OceanVolt sa 15kW motorom/hidrogeneratorom koji je povezan na 19kW sistem litiumskih baterija. Brodogradilište preporučuje nekoliko proizvođača, odnosno snaga motora, i to od 80 do 110 hp. To omogućava maksimalnu brzinu od 13 čvorova, dok je kruzirajuća između 8 i 10 čv. Tako recimo pri brzini od 10 čvorova, potrošnja dostiže onih magičnih 1 litar / NM.

Class 6 Power može biti i potpuno električan (a ne samo hibrid), u obe opcije se mogu dodati solarni paneli i generatori na vetar, takođe se može dodati i kraći jarbol sa jedrom nalik genakeru… zaista mnogo opcija.

Dalje isto važi i za namenu katamarana: “globtroter” verzija ako hoćete (tačnije možete) da uzmete godinu dana odmora, verzija za ronioce (električni motor dozvoljava pristup u delovima zaštićene prirode), kao “šatl” prevoz ili brod za dnevne izlete, ili recimo radni katamaran, jer su upravo jedan ovakav model koristili naučnici da dve godine izučavaju život kitova.

No, možda ćete najbolji uvid imati ako pročitate jedan primer “savršenog dana” na ovom katamaranu:

10:00 Isplovljavanje iz marine korišćenjem oba motora. Baterije -10kW (polu-pune). Kada se isplovi iz luke skiper isključuje električni motor konvertujuću ga u generator od 4kW. Nakon 2 sata, baterije su opet pune.
12:00 Prilaz blizu neke lagune. Dizel motor se isključuje, zaštićenom području se prilazi tiho i bez emisije CO2. Na katamaranu, baterije od 20 kW napajaju kuhinju, a po potrebi koriste se i prilikom dopuna boca za ronjenje. Istovremeno 44m2 palube je ekstra komotan prostor za opuštanje. Platforma za kupanje takođe možemo svrstati u XL veličinu.
17:00 Povratak u marinu dok se baterije ponovo pune.

Tehnička specifikacija:
Dužina preko svega … 19,12 m / 63’
Širina … 9,05 m / 31’
Deplasman … 11,5 t
Rezervoar vode … 800 – 1.500 l
Rezervoar goriva … 800 – 3.500 l
Cena: od 1.290.000 e + PDV