ICE najavio velike promene u yacht charter industriji

Najveći yacht charter događaj – International Charter Expo (ICE´19) po prvi put je održan izvan Hrvatske. Tako je ovog novembra Beč postao mesto okupljanja svetske yacht charter industrije.

Najveća konferencija u industriji, na kojoj su učestvovali svetski marketinški stručnjaci i nautički poznavaoci poput dr. Friedricha Schöchla, Jordija Gilija, Chrisa Simmancea, Michaela Ammea i Daniela G. Siegela, najavila je velike promene za yacht charter firme. Na konferenciji je istaknuta potreba za prilagođavanjem na nove trendove u marketingu i prodaji, te na probleme charter firmi koji nastaju zbog kontinuiranih popusta i spuštanja cena.

Predstavljena su i nova tržišta. Cory Jia – predstavnik kineskog tržišta – otkrio je da u Kini postoji veliki interes za plovidbom Jadranom. Charteri koji prilagode svoju ponudu ovom tržištu osiguraće veliki porast prodaje.

Osim edukativnog dela usmerenog charter firmama, svrha ICE-a bila je povezivanje charter firmi sa agencijama, brokerima i dobavljačima. Sajam je ostvario porast od 30% u odnosu na prošlu godinu, ugostivši više od 400 firmi koje su predstavile plovidbene destinacije širom sveta.

Putem novog softvera – Handshake, 1.500 učesnika ostvarilo je oko 7.000 sastanaka. Stvarni broj održanih sastanaka je sigurno još veći, što znači da je vreme provedeno na ICE-u bilo najproduktivnije do sada. Dodatno, ICE je prvi put doveo i finansijski sektor. Po broju ostvarenih sastanaka sa investitorima može se zaključiti da bi pozitivan ishod ovog „eksperimenta“ mogao osigurati dobru budućnost charter firmama.