Magija Kana

Yachting Festival | Kan, Francuska | 6-11. septembar 2022.

Tokom 6 septembarskih dana, sajam nautike u Kanu (Yachting Festival) mogao je da pokaže svu svoju magiju začinjenu sa 650 izloženih plovila (od kojih 135 svetskih premijera) za čak 54.000 posetilaca. Sve u svemu, s tatistika koja je ujedno ulepšala 45-tu godišnjicu ovog glamuroznog sajma na francuskoj rivijeri.

Svaka marina je bila namenjena određenom profilu i aktivnostima, pa je tako Vieux Port koji je namenjen motornim brodovima ugostio oko 500 plovilima između 5 i 48 metara dužine. Za ljubitelje brzine izdvojimo recimo: Invictus GT 320 S, Axopar Brabus Shadow 900 XC Black Ops, Wally Power 58, Otam 58 GTS, Frauscher 1212 Ghost, Hanse – Ryck 280, Lomac Grand Turismo 10.5, EVO R4 XT… U Neo-retro sekciju bi se mogli svrstati: Grand Banks GB 85, Cantiere Navale Franchini – Mia 63 T-Top, Apreamare – Gozzo 45, Aquariva Super… I najzad, svetske premijere: Jeanneau Merry Fisher 1295 Fly, Sirena 78, Van der Valk – Lady Lane, De Antonio – D50 Coupe, Lekker 44, Tecnorib – Pirelli 50, Fiart Mare- P 54, Sanlorenzo SP110… (jedan broj navedenih modela smo i prikazali u našem prethodnom izdanju).

Druge godine za redom je tu i deo namenjen plovilima koji su u potpunosti pokretani na električni pogon: Edorado, FinX, Pinball boat, Eco-inspiration, X-Shore… Ove godine je ponovo uspostavljena zona za testiranje izvan izlagačkih ruta, što povećava sigurnost redukujući plovidbeni saobraćaj unutar same marine.

U zatvorenom delu glavne zgrade (Palais) nalazila se takozvana Luksuzna galerija (Luxury gallery) koja je okupila brojne poznate i ekskluzivne brendove i njihove proizvode, odnosno usluge.

Na drugom kraju legendarne „Kroazete“, Porto Canto je po treći put ugostio jedrilice, ukupno njih 116 dužine od 10 do 33 metara, uključujući i 19 svetskih premijera. Da navedemo barem neke od tih premijera: ICE 70, Swan 55, Grand Soleil 72, Fountaine Pajot – Aura 51…

Na svom drugom kraju marine, nalazilo se 36 korišćenih plovila (ilustracije radi, najduže je imalo 73 metara), spremnih za prodaju ili iznajmljivanje, a tu računamo i 3 velike jedrilice.

Povodom obeležavanja 45 godina održavanja festivala, organizovana je spektakularna predstava 400 dronova na nebu iznad Kana koji su ispisivali naziv sajma kao i mesta u gradu koje treba obići. Kao i svake godine, organizator je donirao sredstva Nacionalnom društvu za spasavanje u moru.

(iz Nautčkog magazina #66, u kome će se naći i intervju naših saradnika sa direktorkom sajma gospođom Sylvie Ernoult )