Usamljeno jedro na Sajmu nautike u Beogradu

Na 42. Međunarodnom sajmu nautike, lova i ribolova održanom od 7. do 11. aprila 2022. godine u Beogradu, pod sloganom “Isplovi, zabaci, ulovi”, bilo je 100 izlagača, od toga 10 iz inostranstva, koji su predstavili reprezentativnu ponudu glisera, jahti, jedrilica, čamaca, skutera, opreme za sportove na vodi, kao i opremu za lov i ribolov.

Zapravo, kada biste malo bolje pogledali, samo je jedna jedrilica bila prisutna, kao usamljeno jedro u moru glisera, jahti i drugih motornih plovila. U pitanju je jedrilica klase Laser/ILCA 4 jedro, na štandu Fondacije za razvoj omladinskog jedrenja „Leptir“. Interesantno je da je upravo u grbu Beograda jedrilica, kao jedan od osnovnih obeležja našeg grada. Na Sajmu nautike posetioci su imali priliku da vide jednu pravu takmičarsku jedrilicu, kojom upravljaju deca od 15 godina starosti, a takođe da se upoznaju i sa manjom verzijom, klasom Optimist, kojom jedre deca od 7 do 15 godine.

Fondacija „Leptir“ nastala je kao podrška mladima koji žele da napreduju i ostvare svoj pun potencijal u jedrenju u Srbiji. Osnovana je 2016. godine od strane renomiranih trenera Radovana Drezge i Branislava Erca. Glavni cilj fondacije je poboljšati performanse mladih jedriličara, kao i metode treniranja. Uz

promociju kulture jedrenja kao samoodrživog i ekološkog sporta u Srbiji, podiže se svest o značaju

zaštite životne sredine među mladima. Fondacija se trudi da malim jedriličarima pruži priliku za napredovanje, obnavljanje jedriličarskih mostova između klubova i okolnih država. Plan je pridobijanje mladih jedriličara da plove, treniraju i zajedno se takmiče u duhu dobre volje, sportskog duha i drugarstva, što i jeste u srcu jedrenja.

U današnje vreme se, možda više nego ikad, vrednuju aktivnosti mladih napolju u prirodi, koje im koriste u razvoju ličnosti, samostalnom probijanju kroz život, uz razvijanje samosvesti i motoričkih sposobnosti. Jedrenje kombinuje sve navedeno, uz razumevanje prirodnih procesa. Ne postoji ništa kao osećaj da samostalno upravljate sopstvenim plovilom već sa 9 godina. Takođe, jedrenje utiče na razvoj turizma i

predstavlja podstrek za istraživanje prirodnog okruženja.

Ciljevi fondacije

Kroz zajedničku inicijativu osmišljenu od strane trenera jedrenja u saradnji sa jedriličarskim klubovima, projekat Fondacije čine tri glavna cilja:

• podržati mlade jedriličare iz Srbije i regiona u ostvarivanju svojih ambicija na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima uz mogućnosti treniranja sa stručnim licima iz Hrvatske i Slovenije

• ohrabriti i podržati mlade jedriličare u želji da postanu treneri jedrenja, omogućavajući im treniranje I obuku u Srbiji i drugim zemljama, po mogućnosti i uz finansijsku pomoć, a u cilju smanjivanja ličnih troškova

• povećati podršku i učešće u smislu održavanja obuka o osnovama jedrenja, a u svrhu promocije i usmeravanja mladih da se bave jedrenjem.

Priznanja Fondacije

Šampion Evrope u klasi Optimist: 2017 Stefan Yuill

Šampioni Srbije u klasi Optimist: 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.

Šampioni Srbije u klasi Laser: 2020, 2021.

Ukoliko želite da pomognete Fondacija „Leptir“, kao i unapređenju jedrenja kao ekološkog sporta u Srbiiji, u kome deca uče ne samo konkretan sport, već i o vrednosti i očuvanju prirode, pri čemu se razvijaju da budu mentalno jači i snalažljiviji u svim budućiim životnim izazovima, Fondaciji možete uplatiti donaciju na račun:

285-2051800000003-91

U njihovo ime, unapred hvala na podršci!

Fondacija „Leptir“, Novogradska 63v, 11080 Zemun, kontakt: +381 63 308 547