Sajam nautike u Kanu 2021- posebna godina

Nije na odmet ponoviti da je Nautički magazin još od 2009. godine media partner Sajmu nautike u Kanu, poznatog po imenu Cannes Yachting Festival. Zašto je ovaj sajam značajan? Verovatno je dovoljan jedan razlog iz koga proističe more drugih: najviše svetskih premijera se “čuva” baš za ovaj događaj. To ujedno znači i najveću pažnju kako medija, tako i kupaca, ne nedostaje ni celebrity lica. Tu su onda naravno i svi direktori prodaje, marketinga, sve važne osobe iz nautičke industrije, projektanti, dileri i distributeri… Dakle, nije nevažno toliko se godina pojavljivati u media centru sa primercima Nautičkog magazina koji je onda na dohvat ruke mnogima od nabrojanih.

Ovogodišnji sajam je praktično bio i prvi veliki evropski sajam nautike posle prošlogodišnje poplave otkazivanja (često u poslednjem momentu). Ipak, broj posetilaca je bio na nivou iz 2019. godine, koja je bila rekordna: 54.400, a od toga 50 posto je došlo iz inostranstva! Na sajmu je 575 izlagača predstavilo 620 plovila od kojih je 141 imalo svetsku premijeru (o tome vam pričamo)!

Motornih brodova dužina od 3 pa do 50 metara je bilo ukupno 480. Novitet je bio poseban prostor namenjen električnim ili hibridnim plovilima. Posebno je izdvojena i marina za motorne katamarane, kao i deo za testove plovila koji je bio izvan dela u kome su se kretali posetioci kako bi se olakšalo testiranje, povećala sigurnost i smanjio promet u samoj luci.

Na kraju čuvene Croisette, nove jedrilice su bile privezane u delu Porto Canto po drugi put tako izdvojeno. Dužine su bile od 10 pa do 35 metara, sa 20 svetskih premijera. Napravljen je i Innovation Space u kome su bili prezentovani start-up-ovi u nautičkom sektoru. Yacht Brokerage Area je bila namenjena korišćenim plovilima, ukupno 32, dužine do 56 metara, koji su bili ili na prodaju ili namenjeni čarteru. Ako ste sve ovo propustili, sledeće izdanje je od 6. do 11. septembra 2022.