Koju garderobu treba da ponesete na jedrenje?

Mnogi pronalaze mir i harmoniju hedonizma u moru i svim njegovim čarima. Talasi, jedinstven “miris” poznatnog morskog vazduha i spa tretman koji pružaju vodene dubine – jednostvano rečeno – čarolija plavog horizonta.

Pored sunčanja, plivanja i odmaranja na plaži neki će se odlučiti za jedinstvenu avanturu koju mogu pronaći u plovidbi – avantura koja pruža pravi užitak svim morskim zaljubljenicima. Bilo da se profesionalno bavite jedrenjem ili vam je plovidba starstveni hobi – izdvojeno vreme za ovakav poduhvat sigurno će biti jedno od kvalitetno provedenih trenutaka – čak iako ste novajlija kada se radi o jedrenju pa želite po prvi put da se upustite u draži ove posebne avanture.

Ipak, kako bi maksimalno uživali u plovidbi trebalo bi imati na umu klimu, plimu i moguće morske turbulencije. Vetar i kiša su domaćini ovakvih avantura, te su jutarnji i večernji časovi često okovani hladnim vazduhom i nešto nižom temperaturom sa naletima oblaka i hladnog vetra. Zato je bitno dobro se opremiti i poneti odgovarajuću garderobu na putovanje.

Zato smo mi tu da vam pomognemo i u daljem tekstu sa vama delimo par saveta i predloga kako da se adekvatno spakujete za jedrenje i tako utonete u avanturu bez brige.

#1 Oaberite i spakujte udobne stvari za spavanje i donji veš

Jedna od prvih stvari koje treba da se nađu vašoj putnoj torbi jeste pidžama ili spavaćica i par komada veša – krojen uz upotrebu najfinijih materijala i pruža udobnost i prijatnost dok nesmetano odmarate u večernjim časovima polovidbe.

Ukoliko se odlučite na jedrenje za vreme prolećne ili jesenje sezone, odllučite se za pidžame sa nešto debljim materijalom, jer večeri na otvorenom moru često beleže pad temperature. Nežni komadi odeće za spavanje obezbediće vam toplinu i nežno prijanjati vašu kožu.

#2 Prijatni i lagani komadi odeće poput majica i šorceva

Udobna, prijatna i lagana odeća je od velkog značaja ukoliko idete na ovakvo putovanje. Majice i šorcevi su odlične odevne stvari jer pružaju slobodu kretanja po jedrilici. Komotne su i ne stežu, a super su izbor za vreme letnje sezone jedrenja.

Ipak, iako je leto, važno je napomenuti da se ponese koja dukserica i komad odeće sa dugim nogavicama, jer se uveče temperatura spušta pa ume malo da zahladni. Prvi zraci sunca takođe sa sobom mogu doneti nešto hladniju temperaturu, koja se u toku dona poveća – zato je bitno poneti i neku prolećnu jaknicu na šnir.

Naravno, ukoliko se odlučite da zaplovite nekim od najlepših destinacija za vreme prolećne ili jesenje sezone, obavezno poneti par odevnih komada dugih rukava i nogavica – duksevi i trenerke sa malo debljim slojem.

# 3 Spakujte šuškavac – nepromočiva jakna namenjena da zaštiti od vetra i kiše

Jedrenje nekada ume da bude okovano vremenskim uslovima, poput jakog vetra i velikih padavina, koje nekad mogu proći za svega par minuta. Svakako imajte u vidu da ćete biti mokri dok jedrite zato vam je bitno da u ovu avanturu uplovite sa ovim odevnim komadom.

Jakna sa vodootpornim i izdržljivim materijalom pružiće vam udobnost, toplotu i zaštitiće vas od vetra i kiše, tako da ćete nesmetano uživati u plovidbi. U zavisnosti od sezone kada se odlučite za jedrenje, obratite pažnju na odabir tanjeg ili debljeg sloja jakne.

#4 Ne zaboravite kupaći kostim – pravo sa broda uskočite u plave dubine

Pitate se šta je još potrebno pre nego što se odlučite za jedrenje – nemojte zaboraviti na kupaći kostim kao izuzetno bitan komad odeće na ovom putovanju. Iako je sva, do sada navedena, odeća neophodna za prijatnu i udobnu plovidbu, ako se odlučite da zaplivate malo pored jedrilice, ipak će vam biti potreban odgovarajući odevni predmet i za ovu aktivnost.

Jedrenje ume da iznenadi i pruži jedinstven mir i harmoniju, kao i avanturu za pamćenje u koju se ushićeno upuštate svaki put – a kako biste sebi obezbedili i omogućili još veći užitak, odlučićete se da uronite u morske dubine i doživite poseban osećaj zadovoljstva. Stoga je bolje poneti barem dva kupaća kostima, a po potrebi nešto i od opreme za ronjenje.

#5 Odabir elegantijih odevnih komada za večernji izlazak kraj pristaništa

Jedrenje nekada ne predstavlja samo poseban doživljaj plovidbe na otvorenom moru. Iako pruža izuzetnu čaroliju i uživanje koje jedinstveno, i mnogi bi rekli da nema meru poređenja – neki će se odlučiti da, na nekom od pristaništa, “uparkiraju” svoju jedrilicu posle višesatne plovidbe i upuste se u čari noćnog provoda.

Iako će se pojedini odlučiti za noćni provod na brodu u sred mora pod zvezdanim nebom, ipak, nikada ne znate gde će vas put odvesti pa ćete celokupni i drugačiji doživljaj jedrenja osetiti uprkos planu i programu avature. Imajući u vidu rečeno, za svaki slučaj spakujte sa sobom neku elegantniju odeću, odnosno odevni komad za koji se rado opredeljujete kada su u pitanju večernji izlasci.

Bilo da se upuštate u ovu plovidbu po prvi put ili ste već iskusni jedriličar, u ovom tekstu smo podelili par predloga i saveta koju odeću da upakujete i ponesete sa sobom kako biste uživali u čarima koje jedrenje donosi – jedinstven doživljaj plovidbe po mesečini, posmatranje horizonta i poseban trenutak kada se sunce javlja i kreće da prelama svoje narandžaste zrake o morsko plavetnilo – kao i mnogi drugi trenuci za pamćenje i momenti u kojima ćete siugurno uživati.

(Izvor fotografija: Pexels)