Gdinja – nautička prestonica Poljske

Od 15. do 18. jula 2021. u jednoj od najmodernijih marina u Poljskoj – Marina Yacht Park u Gdinji – održano je drugo izdanje najveće izložbe plovila na vodi u Poljskoj – POLBOAT YACHTING FESTIVAL.

Ove godine je poseta novinara iz inostranstva ipak izostala iz poznatih razloga, ali organizator nas je uverio da sledeće godine naša poseta neće izostati! Tako je sajam održan po vrlo lepom vremenu, a bio je obezbeđen bogat program, te su, kako kažu, izlagači bili zadovoljni posećenošću, a posebno velikim brojem sastanaka sa potencijalnim klijentima. Sve u svemu, bila je to velika proslava poljske jahting industrije koja je u konstantno usponu i koja je čekala i dočekala godinu dana da se svi ponovo sretnu.

Tokom ovogodišnjeg izdanja u MarinaYacht Park-u, moglo se videti skoro 70 jedrilica, brodova i čamaca vodećih poljskih brodogradilišta, kao i nekoliko stranih.

Sasvim očekivano, pravi biser sajma bio je 80 stopa dugačak katamaran Sunreef 80 Double Happiness. Dovoljno veliki da je na njemu održano svečano otvaranje uz učešće značajnih ličnosti iz nautičke industrije, državne i lokalne uprave. To je ujedno bila i prilika da se na tom mestu slože da je ovo početak još jače saradnje između organizatora i lokalnih vlasti, te da će sajam nautike u novoj marini u Gdinji svake godine biti sve impresivniji.

Galeon Yachts, jedan od svetskih lidera u inovativnim dizajnerskim rešenjima, predstavio je ove godine pet različitih modela, počevši od Galeon 325 GTO (ova premijera ujedno otvara novu liniju jahti u ponudi ovog brodogradilišta) pa do modela Galeon 510.

Izlagani su modeli i brendova kao što su: Parker Poland, Northman shipyard, La Mare Houseboats, Pro Air i Viko Yachts. Tu su bili i kod nas dobro poznati brend Delphia Yachts, kao i plovila još nekoliko poljskih brodogradilišta – TES Yachts, Sportis, Mazuria, Koga i Cree Yacht.

Na sajmu su predstavljeni i prestižni strani brendovi, od kojih se mnogi proizvode u Poljskoj. Kompanija Dobre Jachty, zaslužuje posebno pominjanje zbog štanda koji je podsećao na nastup tokom Cannes Yachting Festival-a.

Elegantan prostor stvoren sa nekoliko luksuznih brendova privukao je pažnju i ohrabrio posetioce da posete Jeanneau ili Cranchi modele. Veliku pažnju na sajmu su privukli i: Saxdor, Hanse, Bavaria, Windy, Flipper Uttern, uz uvek popularne SeaDoo skutere.

U Gdinji je ove godine bilo prilike da se vidi čak sedam premijera. Prvi put u Poljskoj široj publici su prikazani: Galeon 325 GTO, Maxus 34, Saxdor 320, Nimbus T8, Flipper 900 DC, Cranchi T36 Crossover i katamaran Wave 50.

[ ceo tekst možete pročitati u Nautičkom magazinu #62, koji izlazi 1. septembra 2021. ]