Crna Gora prvi put domaćin Evropskog prvenstva u jedrenju

Luštica Bay i zvanično postaje novo stecište jedriličara – po prvi put u Crnoj Gori okupljaju se najbolji evropski takmičari u ovom prestižnom sportu, devojke i mladići do 21 godine starosti koji se takmiče u olimpijskoj klasi ILCA. Evropsko prvenstvo će se održati od 9. do 16. juna, a ljubitelji jedrilica će imati priliku da uživaju u bravurama mladih morskih vukova na talasima Jadrana, u prelepom akvatorijumu zaliva Trašte, kao i u neodoljivom ambijentu naselja Luštica Bay.

U partnerstvu sa Jedriličarskim klubom „Delfin” (JK Delfin) iz Tivta i EurILCA (evropski ogranak Međunarodne asocijacije klase ILCA), nova Marina Luštica Bay ugostiće brojne takmičare i posetioce koji će tokom osam dana kvalifikacija i finalnih trka uživati u prirodnim lepotama Boke Kotorske i raznovrsnim sadržajima integrisanog naselja Luštica Bay.

„Podrška Luštice Bay mladim entuzijastima jedriličarima JK Delfin traje već nekoliko godina, a do sada je održano više regata koje su doprinele afirmaciji jedrenja u Crnoj Gori. Na taj način se postepeno ostvaruje i naša zajednička vizija izgradnje Tivta kao prepoznatljive destinacije za evropske i svetske nautičare i takmičenja. Činjenica da smo preuzeli organizaciju Evropskog prvenstva za mlade jedriličare u olimpijskoj klasi ILCA u godini koju i dalje karakterišu neizvesnosti u pogledu globalnog razvoja turizma, najbolji je dokaz da smo uspeli da pozicioniramo Lušticu Bay kao nezaobilaznu destinaciju na jedriličarskoj mapi“, saopštio je u ime Luštice Development, Filip Džons (Philip Jones), direktor Orascom Marina Management.

Na Evropskom prvenstvu se očekuje učešće više od 180 jedriličara iz 40 zemalja, koji će odmeravati snage u susret kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine. Takmičari i takmičarke od 17 do 20 godina starosti biće akteri ovog događaja – takmičenje ILCA6 se održava za žene, a ILCA7 za muškarce do navršene 21 godine.

Registracija takmičara se odvija 9. i 10. juna. Kvalifikacije traju tri dana, od 11. do 13. juna, a zatim slede tri dana finalnih nadmetanja, od 14. do 16. juna. Kulminacija prvenstva je ceremonija dodele nagrada pobednicima koja će se održati završnog dana prvenstva. U žiriju su renomirani međunarodni nautičari. Tokom prvenstva će biti sprovedene sve mere predostrožnosti u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Prethodno će, od 4 do 6 juna, u Luštici Bay biti održano Otvoreno prvenstvo Crne Gore za klasu ILCA što će deo učesnika Evropskog prvenstva iskoristiti kao test.

Luštica Bay pruža takmičarima, gostima i posetiocima jedriličarskih takmičenja izuzetan doživljaj, istinsko zadovoljstvo za sva čula, i niz sadržaja i kreativno osmišljenih manifestacija u kojima će se relaksirati prateći trke sa kopna. Nakon uzbudljivih takmičenja, mogu se gustirati najfiniji gastronomski specijaliteti u brojnim barovima i restoranima pored obale mora, ili se prošetati naseljem uz posetu odabranim buticima i radnjama. Opuštanje na prelepim plažama duž sedam kilometara obale, u zaleđu bujnog zelenila, obećava nezaboravno iskustvo. Pored prirodnih lepota, Luštica Bay nudi izazov i avanturu, te se ljubitelji nautičkih sportova i adrenalinskih užitaka mogu oprobati i u dinamičnim vodenim sportovima poput ronjenja, jet-skija, veslanja, jedrenja i vožnje kajaka, ili aktivnostima poput istraživanja pešačkih staza, planinarenja i vožnje biciklom unutar mreže uređenih prirodnih staza. Luštica Bay se nalazi u neposrednoj blizini rezervata prirode Solila u Tivtu, koji je prošle godine neprofitna organizacija Green Destinations proglasila jednom od najboljih održivih destinacija na svetu.