Najlepše letnje destinacije u regionu

Region u kojem se nalazimo ima mnogo toga da nam pruži tokom cele godine. Svakom hedonisti i ljubitelju putovanja, na raspolaganju su brojne destinacije koje treba odabrati u zavisnosti od sopstvenih preferencija. 

Letnja putovanja su tu da se odmorimo, opustimo, steknemo nezaboravno iskustvo i prepustimo se zvukovima talasa i zracima sunca. Ukoliko vam nedostaju ideje za putovanje u letnjim mesecima, nastavite da čitate naš tekst i upoznajte se sa najzanimljivjim letnjim destinacijama u regionu.

#1 Porto Montenegro – nautičko naselje i jahting klub za sve ljubitelje jedrenja 

Ukoliko ste odlučili da leto provedete u svojoj kući na vodi, te posećujete različite destinacije upravo na taj način, Porto Montenegro predstavlja idealnu stanicu na kojoj možete provesti manje ili više dana uživajući u brojnim događajima i aktivnostima. 

Porto Montenegro marina korisnicima nudi priliku da se usidre, a po želji i odaberu određeni paket, te ostave svoju jahtu tokom cele letnje sezone bez brige o njenom održavanju. U okviru pojedinih paketa koje Porto Montenegro nudi ističu se pomoć oko jahti, konsijerž usluge, nadzor nad jahtama, lokacija po izboru i slično. 

U samom naselju nalazi se veliki broj restorana, lokacija za šoping, a kao što smo pomenuli tokom cele letnje sezone organizovani su mnogobrojni događaji poput koncerata, modnih revija, degustacija vina i drugih hedonističkih aktivnosti. 

Porto Montenegro vam omogućava da provedete kvalitetno vreme u jednoj od najmodernijih i najatraktivnijih destinacija Crne Gore, a sa ove lokacije ćete na jednostavan naćin stići i do najlepših crnogorskih plaža.

(Uvodna fotografija – Porto Montenegro, Izvor: portomontenegro.com)

#2 Split – Najveći grad u Dalmaciji

Plaže u Hrvatskoj važe za jedne od onih koje imaju najčistiju vodu u Evropi, što je dovoljan razlog da odaberete baš ovu susednu državu za letovanje iz snova. Split se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, a kao grad sa dugom istorijom, prelepim građevinama i raznovrsnim turističkim sadržajem predstavlja sasvim sigurno jednu od omljenih letnjih destinacija turista iz čitavog sveta. 

Luka u Splitu može se istaći kao jedna od najvećih luka Jadranskog mora, što uz nekoliko velikih marina, predstavlja još jednu pogodnost ukoliko odaberete da na ovu destinaciju odete svojim brodom ili jahtom. 

U ovom prelepom gradu možete videti velelepne i značajne građevine koje svedoče o bogatom istorijskom nasleđu ovog područja. Tu mislimo pre svega na Dioklecijanovu palatu, ali i na Hrvatsko narodno kazalište, velelepni Peristil, itd. 

Split će vam pružiti bogat i aktivan odmor tokom kojeg ćete moći da uživate u sunčanju i kupanju na živopisnim peščanim i šljunkovitim plažama u okolini, ali i u raznovrsnom kulturno-istorijskom sadržaju.

#3 Zlatarsko jezero – dragulj zapadne Srbije

Mnogobrojna mesta u Srbiji se nalaze na listi najlepših letnjih destinacija iako nemaju tu sreću da ih zapljuskuje slana morska voda. Ipak, ono što je ovu državu smestilo među neke od najpopularnijih i najlepših lokacija za letovanje je svakako jedinstvena priroda i fantastične turističke atrakcije. 

S obzirom na to da govorimo o konkretnim lokacijama, odlučili smo se da napišemo nekoliko reči o Zlatarskom jezeru, omiljenoj destinaciji mladih turista iz Srbije i regiona. Zlatarsko jezero je veštačko jezero i nalazi se u dolini Uvca, a nastalo je 60-ih godina izgradnjom brane upravo na reci Uvac kod Kokinog broda, što je ujedno i drugi naziv za ovo jezero. 

Na samom jezeru nema raznovrsnog sadržaja poput onog o kojem smo pisali u redovima iznad, ali će vam ono sa sigurošću pružiti poseban vid uživanja u netaknutoj prirodi i mirnom ambijentu. 

Razlog što se upravo ovo jezero našlo među najlepšim destinacijama u regionu je između ostalog i njegova blizina drugim turističkim mestima u Srbiji. Pomenućemo Specijalni rezervat prirode Uvac, ali i planine Zlatar, Zlatibor i Taru koje su sa sigurnošću vredne posete, a ukoliko ste krenuli kolima na put, ne smete zaobići pomenute lokacije. 

#4 Ohridsko jezero – autentična letnja destinacija

Ohridsko jezero je sasvim sigurno najpoznatije jezero Severne Makedonije, a kolokvijalno se naziva makedonskim morem. Svojim istočnim delom nalazi se u Albaniji, a ukupna površina koju pokriva je 358,2 km. Pomenućemo da je dubina ovog kristalno čistog jezera na pojedinim mestima oko 228 metara. 

Zbog svog autentičnog izgleda, brojnih znamenitosti ali i zbog činjenice da je pod zaštitom Uneska, Ohridsko jezero predstavlja jednu od najinteresantnijih letnjih destinacija. 

Grad Ohrid na obali jezera je turističko mesto, ali istovremeno i centar pravoslavne duhovnosti. U njemu se nalazi jedna od najčuvenijih pravoslavnih crkava iz 13. veka – Svetog Klimenta Ohridskog, koja se naziva i crkva Bogorodice Perivlepte. 

Od znamenitosti izdvojićemo još dve crkve – crkvu Svete Sofije i crkvu Svetog Jovana Kanea, kao i najstariji slovenski manastir Svetog Pantelejmona, a tu su i drugi sakralni objekti će vas očarati svojom lepotom. 

Letovanje na Ohridu pružiće vam priliku da se odmorite pod toplim makedonskim suncem i uživate u pre svega mirnom, ali i kvalitetnom aktivnom odmoru ispunjenom šetnjom izuzetnim predelima, vožnjom pedalina i drugim aktivnostima u vodi i van nje. 

Predlažemo vam da pre samog putovanja istražite destinaciju na koju planirate putovanje i proverite šta se sve može videti, kako ne biste propustili važnu znamenitost, te uskratili sebe za jedno vredno iskustvo.