Makete brodova – umetnost zaljubljenika

Pre nekoliko dana, redakcija Nautičkog magazina je dobila na poklon fantastičnu maketu jedne “bracere”. Stigla je iz Kraljeva od modelara, braće Radičević. Podsetimo se teksta o njima koji smo objavili u prethodnom broju Nautičkog magazina #59.

Braća Marko i Miloš Radičević se izradom maketa brodova bave preko 20 godina. Sve je počelo davne 1996. godine kada se najpre Marko zainteresovao za brodomaketarstvo. U tom periodu je sa njim počeo da pravi makete i njihov deda Krsman Dačović, a malo kasnije se pridružio i brat Miloš, kao i neki njihovi prijatelji, zaljubljenici u more i brodove. Posle desetak urađenih maketa i nekoliko samostalnih izložbi, dolazi do osnivanja kluba brodomaketara „Kormilo“, na Sretenje 1998. godine u Kraljevu.

Od tog perioda, imali su mnogo zapaženih izložbi i takmičenja u zemlji i inostranstvu. Verovatno je najvažnije Svetsko takmičenje 2003. godine u češkom gradu Jablonecu. Na tom takmičenju su postali ekipni prvaci i dobili zlatnu medalju, a u pojedinačnoj konkurenciji njihove makete su zauzele pozicije od četvrtog do devetog mesta. Napomenimo i da su oni bili prvi maketari iz Srbije koji su se pojavili na nekom svetskom takmičenju još od 1992. godine. Kako kažu, to priznanje im je dalo još jedan podstrek da bolje i kvalitetnije rade, a ujedno su imali prilike da se uvere da ne samo da ne zaostaju za maketarima iz Nemačke, Češke, Poljske, Italije, SAD-a… već da su u nekim segmentima i bolji od njih.

Izložba u Pomorskom muzeju u Kotoru predstavlja jednu od najznačajnijih izložbi na kojoj su prezentovali svoj rad. Takođe, i u pomorskom muzeju u Perastu. Muzeji u ova dva grada na crnogorskoj obali predstavljaju dom istorijskih brodova, pomorskih priča i sudbina kako brodova tako i moreplovaca i kapetana. A baš to je ono što kroz makete pokušavaju, i reklo bi se, uspevaju da dočaraju. Njihova izložba održana u Kotoru je i dalje jedna od najposećenijih izložbi koje je taj muzej imao. Tadašnji kustos muzeja gospodin Petar Palavršić je tada pred svim posetiocima i televizijskim kamerama izjavio da su njihove makete fantastične i mnogo bolje urađene nego one koje sam muzej poseduje, pa su te reči hvale zaista imale veliku težinu.

Makete brodova se rade po originalnim nacrtima zato što su to brodovi koji su nekada stvarno plovili i postojali. Makete se rade od plemenitog drveta kao što su orah, mahagoni, tikovina, hrast. Samim tim što se maketa radi po nacrtima, ona se može uvećavati i smanjivati na željene dimenzije.
Njihove makete krase muzeje, hotele, restorane, poslovne i privatne prostore, jahte, a rade i za kolekcionare maketa kod nas i u Evropi.

Posle toliko izrađenih maketa, izložbi, sajmova i takmičenja širom zemlje ali i van njenih granica, oformili su radionicu usko vezanu za izradu maketa. Sa profesionalnim mašinama i dosta ručnog rada oni su spremni da izađu u susret svakome kome treba maketa, pri čemu im dimenzije ne predstavljaju problem jer su radili i makete minijature od 15 cm, ali i maketa gde je ukupna dužina bila 200 cm.

Ponosni su na mnoge makete koje su radili, ali kako ističu, jedna najdražih maketa im je kruzer MSC koji su radili za Ženevu. Pri tom je maketa je rađena kao poklon i to prema fotografijama koje su mogli da pronađu na internetu. Izdvojimo i maketu jedrilice Hanse 575, te brodica u turističke svrhe, glisera i drugih maketa koje oplemenjuju nautičke studije, brodove itd.

Sve ovo nas uverava da bi svakom vlasniku jedrilice, proizvođaču ili zastupniku nekog brenda koji bi želeo da ima umanjenu verziju broda u svojoj kolekciji, napravili model kojim bi se ponosile generacije.

Reference

  • Pomorski muzej u Kotoru
  • Pomorski muzej u Perastu
  • Pomorski muzej Citadela u Budvi
  • Muzej Istorijskog nasleđa – Porto Montenegro, Tivat
  • Muzej Istorije Jugoslavije u Beogradu
  • Narodni muzej u Kraljevu
  • Muzeji u Kruševcu i Nišu
  • Hotel kazino Flamingo – Gevgelija
  • Brodogradilište Vahali – Sremska Mitrovica