Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije

Vest da je knjiga “Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije” našeg saradnika inženjera Krste Paškovića posebno nas je obradovala. Tako smo dobili jedno specifično i vrlo značajno izdanje o nautici autora koji je uspeo svoje znanje i iskustvo nesebično podeli sa svima koje ova tematika zanima. Posebno značajno je i to da je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziiteta u Beogradu, odnosno jedna univerzitetska institucija prihvatila da bude izdavač, jer je u Srbiji a može se slobodno reći i na Balkanu, literatura koja tretira ovu oblast vrlo skromna. Nautički magazin i naša redakcija ima odličnu dugogodišnju saradnju sa autorom knjige, te snažno podržavamo njegovo zalaganje da se u Srbiji oživi nautička privreda u funkciji nautičkog turizma. Priručnik upoznaje čitaoce sa ovom specifičnom privrednom delatnošću, a knjiga gospodina Paškovića posebno približva ovu privredu oblast srednjeg Dunavskog regiona. Istovremeno, knjiga će mnogima otvoriti nove vidike o ovoj neprepoznatoj privredi u Srbiji i susednim zemljama. Pomenimo i to da je pokrovitellj izdanja Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Citiraćemo deo teksta tog izdanja:

***

O ovom priručniku, knjigom, o kome razmišljam već više godina, želeo bih da skrenem pažnju na jednu novu privrednu oblast koja svoju ekspanziju doživljava krajem prošlog i početkom ovog veka. Dozvoljavajući sebi da napišem ovu knjigu i da dam neka svoja viđenja o nautici, nautičkoj privredi i nautičkom turizmu, u uvodnom delu želim da izložim sa čime sam se susreo, koga sam upoznao i šta sam inicirao i organizovao tokom svog nautičkog života proteklih decenija. Cilj je približiti ovu oblast čitaocima kroz retrospektivu od skoro četrdeset godina zanimanja za ovu tematiku, počevši od 1987. pa do današnjih dana, kada i pišem redove koji su pred vama na ostrvu Lefkada, u Grčkoj, i u Beogradu.  U priručniku neće biti priče o velikim nautičkim pustolovinama i doživljajima, ali ću pomenuti neka, po mom viđenju, vrlo zanimljiva iskustva velikana srpske nautike i nautičara iz Danske, Holandije, Engleske, Francuske, Italije, Belgije, Austrije, Nemačke, Češke, Grčke, Kanade i drugih zemalja, koje sam sreo, kao i destinacije koje sam obišao proteklih godina.

Posebno značajan za moje iskustvo i nove mogućnosti u oblasti nautičkog turizma na rekama i kanalima bio je momenat kada sam 1996. godine počeo saradnju sa gospodinom Dejvidom Edvardsom Mejom (David Edwards May), čovekom koji se u svetskim razmerama smatra jednim od najboljih poznavalaca kontinentalnog nautičkog turizma (reke, kanali, jezera).

Sumirajući dugogodišnji rad i sve aktivnosti koje sam pokrenuo i organizovao, teško je pobrojati sve što je učinjeno u decenijskoj borbi da se ožive vodni putevi Srbije u funkciji nautičkog turizma, razvije nautička industrija i prepozna činjenica da naša zemlja raspolaže atraktivnim kontinentalnim nautičkim resursom.

Da bi se detaljno opisalo šta je to nautika, trebalo bi napisati jednu posebnu knjigu. Zato je opredeljenje autora da pisanje bude usmereno na segment nautike koji ima veze sa rekreacijom, uživanjem, zabavom, avanturizmom, zasnovanim na vodnim sportovima i ljubavi prema plovidbi, odnosno navigaciji, koji se popularno naziva mala nautika.

Ne upuštajući se u detaljnije tumačenje i istorijat plovidbe, biće posvećena pažnja plovidbi radi uživanja, rekreacije, sporta i zabave.

Istražujući neke specifičnosti nautičke privrede u segmentima proizvodnje, izgradnje i usluga, došlo se do nekih zapažanja i komentari koji bi mogli da pomognu u celishodnijem sagledavanju ove privredne delatnosti. Godine 1986, kada je autor počeo da istražuje oblast komercijalnog nautičkog turizma na rekama i kanalima u Srbiji, nije bilo informacija, a generalno gledano niko se nije bavio tom privrednom granom (industrijom) kad su u pitanju reke, kanali, jezera (peskare i šljunkare). Naime, autor nije uspeo da pronađe takvu literaturu.

S obzirom na to da Srbija raspolaže bogatom mrežom reka i kanala, a može se reći i jezera, ako se u ta jezera uvrste peskare i šljunkare koje su u mnogim državama centralne Evrope iskorišćene kao posebni nautički resursi (Holandija, Austrija, Nemačka, Mađarska i druge), mogao bi da se razvije i segment, kako neki to zovu, kontinentalnog nautičkog turizma.

KNJIGA “Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije” se može naručiti i preko Nautičkog magazina.
Cena knjige je 1.500 dinara + post express poštarina na teritoriji Srbije.
Pošaljite svoje podatke (ime i prezime, puna adresa, kontakt tel) na email adresu: editor@nauticki-magazin.com

***

Zapazili smo da u posebnom prilogu data korišćena i preporučena literatura a ovi podaci o toj literaturi su u ovom slučaju izuzetno značajni jer je poznata samo u uskom krugu ljudi, a sada će omogućiti i drugima da počnu ili nastave svoja istraživanja u nautičkoj sferi.

Da bi potvrdio i proverio svoje ekspertize o nautičkom turizmu, nautičkoj privredi i nautičkim potencijalima Srbije autor je imao hrabrosti da zamoli po njegovom viđenju svetske eksperte, te doktore nauka, profesore i docente Beogradskog Univerziteta iz oblasti nautike, saobraćaja, ekonomije, turizma, sporta i rekreacije da daju mišljenje o  priručniku, čije vam izvode iz  mišljenja citiramo.

Mišljenja

Krsta’s own experience as a boater was completed by extensive travelling to see how inland waterways were developed for boating and other uses throughout Europe as well as in Canada.

‘Travel forms the mind’, and I cannot imagine a person more qualified to introduce the people of Serbia and the neighboring countries to the many benefits and intrinsic charm of what he calls the ‘nautical life’

David Edwards-May, President of Inland Waterways International organization
(nautical expert).

——————————————————————————————————————-

Autor je dao pun doprinos kroz predložena rešenja strateškog razvoja nautičkog turizma u Srbiji. Rezultate istraživanja mogu koristiti stručnjaci iz različitih oblasti: tehnoloških i društvenih delatnosti, političari, donosioci odluka na lokalnom, regionalnom i nacinalnom nivou…

Prof. dr Zoran Radmilović dipl. Inž.,  profesor u penziji , saobraćaj

——————————————————————————————————————

Nakon upoznavanja sa radom smatram da ovaj materijal obrađuje savremenu, interesantnu i veoma aktuelnu temu za koju je autor, kao poznavalac ove problematike, izneo niz principijelnih i konkretnih rešenja i čiji stavovi predstavljaju dobru osnovu za razrešavanje brojnih praktičnih problema i pitanja prisutnih u ovoj delatnosti.

Prof. dr Dragan Barjaktarović, profesor u penziji, ekonomoja turizma

———————————————————————————————————————

Odmah treba istaći veliki kvalitet teksta koji proizilazi iz činjenice da, kako bi u duhu istočnjačke filosofije istakli, autor poseduje i znaje, i saznanje o fenomenima koje analizira. Naime, Pašković živi problematiku koju izučava.

Prof. dr Siniša Zarić, redovni professor, menadžment i marketing

———————————————————————————————————————

Izuzetno je teško, na malo prostora dati mišljenje o integralnosti izučavanja i pogleda na nautički turizam i nautičke potencijale Srbije. Poduhvat koji je preduzeo ing. Krsta Pašković je time složeniji i ozbiljniji. Naročito kada se ovakvog posla poduhvati autor koji je, ne samo izučavao, već i živeo svoj rukopis. Pred čitaoca se otvara neki novi svet isprepleten životnim iskustvom, teorijskim pogledima a svoje mesto pronalazi u praktičnoj primeni.

Prof. dr Snežana Štetić, professor,  razvoj i upravljanje u turizmu

——————————————————————————————————————–

Kada bi tražio reči koje odslikavaju napisani materijal, našao bi dve reči MOGUĆNOST I RAZVOJ.  U ovim pojmovima se vidi stručni način izlaganja teme i cilj napisanog dela. Izdvojio bi, ipak, studente Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, kojima ovaj materijal treba da posluži kao dopunski materijal za pripremu ispita.

Prof. dr Darko Mitrović, profesor – Teorija i metodika veslanja, organizacija i administracija u sportu    

——————————————————————————————————————–

Brojne, i zapanjujuće informacije, koje autor daje u knjizi, značajne su, jer se do njih nije došlo prepisivanjem već mukotrpnim istraživačkim radom, na regatama, takmičenjima, posetama međunarodnim sajmovima, kongresima, konferencijama i radom u udruženjima koje je najčešće sam finansirao.

Doc. dr Željko Rajković, docent – Teorija i metodika veslanja i tehnologija rekreacije

——————————————————————————————————————-

U tekstu se čitanjem između redova može zaključiti da nautika nije samo plovidba, već je životna filozofija. Kroz ovu konstataciju Pašković se može smatrati mudrim ”kormilarom”, koji ukazuje na ”signalizaciju” potrebnu za ”plovidbu” budućim generacijama opredeljenim za rad na akvatorijama i u nautičkom turizmu.

Doc. dr. Vlada Miletić, docent Aktivnosti u prirodi