Oprema za ronjenje za početnike – kako se spremiti za prvo ronjenje

Sama pomisao na ronjenje je u isto vreme zastrašujuća i uzbudljiva. Čoveku se svakodnevno pružaju brojne mogućnosti za sticanje novih saznanja i iskustava, naročito što se tiče vodenog sveta koji je gotovo nemoguće u potpunosti istražiti.

Ronjenje nam omogućava da priđemo bliže onome što je za nas nepoznato i da otkrijemo svet brojnih sitnih organizama, algi i riba neverovatnih oblika i izgleda, kao i da se upoznamo sa brodskim olupinama i pećinama koji će nas vratiti u neki od istorijskih perioda.

Ukoliko ste odlučili da se upustite u ovu avanturu, kupovina opreme za ronjenje će biti poslednji korak na vašem putu ka nesmetanom uživanju u čarima morskog sveta. Međutim, nameće se pitanje: kako izabrati adekvatnu opremu i pripremiti se za prvo ronjenje?

Izbor opreme za ronjenje

Pre kupovine opreme za ronjenje, važno je da znate koja je tačno oprema namenjena početnicima, a koja nije, te da u skladu sa tim i vršite odabir.

  • Oprema za ronioce-početnike: u pitanju su jednostavni delovi opreme koje mora imati svaki početnik, a čine je:
    • Maska za ronjenje
    • Peraja
    • Disaljka za ronjenje
    • Ronilačko odelo
  • Oprema za sertifikovane, iskusne ronioce: nju činesloženiji delovi opreme, koje koriste pojedinci koji poseduju C-Card u ronjenjui predstavljaju sertifikovane ronioce. Nju čine:
    • Ronilački prsluk
    • Regulator
    • Kompjuter

Muškarci vole kada je kupaći kostim udoban i zanimljivog dezena, stoga, čini se da nije neophodno pominjati da je jednako važno da i vaša oprema za ronjenje bude prilagođena vašim potrebama i željama.

Maska za ronjenje: za bolju preglednost

Jedan od najtežih zadataka, kada je o ronilačkoj opremi reč, je da odaberete odgovarajuću masku. Glavna funkcija maske za ronjenje je da kreira vazdušni prostor ispred vaših očiju, koji će omogućiti da jasno vidite šta se događa u vodi. Svaka maska ima “džep” za nos, koji ima za cilj da izjednači vazdušni pritisak kako ronite sve dublje.

Logično je, da maska mora biti vodootporna, a uz jednu jednostavnu tehniku možete proveriti da li vam ona koju ste izabrali dobro pristaje ili ne.

Spustite glavu, naslonite masku na lice i udahnite. Ukoliko maska ostane na licu, to znači da ona dobro pristaje.

Peraja: za lakše plivanje

Najlakši način za kretanje kroz vodu je uz pomoć peraja. Ona omogućavaju roniocu snažniji zamah nogama i efikasnije pokrete u vodi, koja je i do 800 puta gušća od vazduha.

S obzirom na to da ste početnik, jako je važno da izaberete dobra peraja. Birajte ih prema svojoj fizičkoj spremnosti i kondiciji: ukoliko niste u dobroj kondiciji, najbolje je da odaberete manja peraja, koja vas neće previše opterećivati u toku plivanja. Obratite pažnju i na nožne prste – ukoliko ih ne možete normalno pomerati unutar peraja, onda je to siguran znak da treba da tražite druga.

Disaljka za ronjenje: za jednostavnije disanje

Iako deluje kao lak zadatak, izbor disaljke za ronjenje to definitivno nije. U to ćete se uveriti tek kada uđete u prodavnicu opreme i shvatite da se postepeno gubite u mogućnostima izbora.

Njen glavni cilj je da sačuva vazduh u rezervoaru, dok se nalazite pod vodom.

Tokom izbora, postavite udobnost na prvo mesto. Neophodna vam je disaljka koja će dobro prianjati u ustima i zahvaljujući kojoj ćete moći lako da dišete.

Stoga, usmerite se na veličinu disaljke, kao i na to kako će se disaljka pričvrstiti uz vašu masku, s obzirom na to da ova dva dela opreme uvek idu zajedno.

Ronilačko odelo: za očuvanje telesne temperature

Poslednji, ali ne i najmanje važan deo opreme za početnike je ronilačko odelo, koje ima dva osnovna zadatka: da održi toplotu tela i da spreči prodor vode u odelo. Ono je obično napravljeno od neoprenske gume ili spandeksa, te je neretko postavljeno i flisom kako bi se temperatura održala na odgovarajućem nivou.

Ronilačko odelo birajte u zavisnosti od uslova u kojima nameravate da ronite.

Prilikom izbora, obratite pažnju na njegovu udobnost. Odelo treba da vam omogući nesmetano kretanje i disanje, što znači da mora da bude taman po vašoj meri. Izbegavajte velika odela.

Iako na prvi pogled izgleda opasno, zahvaljujući brojnim merama opreza koje se preduzimaju ronjenje predstavlja jako siguran sport. Najvažnija od svega je dobra priprema, naročito ukoliko ste početnik. Za sve je potrebno vreme i dobra vežba, stoga, čak i ako vam u početku i ne ide baš najbolje, ne dozvolite da vas to obeshrabri. Kontinuirano radite na tome, i ubrzo ćete sasvim sigurno moći da uživate u fascinantnim pogledima na morski svet.