Popularne lokacije za ronjenje u Crnoj Gori

Istinski ljubitelji ronjenja ne propuštaju priliku da upoznaju prelep podvodni svet Jadrana, čije dubine pružaju nesvakidašnje iskustvo za pamćenje. More Crne Gore definitivno pruža uslove za kvalitetno ronilačko iskustvo, bilo da je reč o iskusnim roniocima ili onima koji se po prvi put upuštaju u istaživanje morskih dubina.

Podvodni svet Jadrana obiluje mnogim podvodnim pećinama i koralima koji grade najlepše ronilačke prizore. Ono što treba naglasiti jeste da ovaj, iako mali sektor turizma u Crnoj Gori, obezbeđuje vrlo raznolik i bezbedan doživljaj ronjenja za sve turiste koji žele da ga iskuse.

U nastavku navodimo nekoliko atraktivnih ronilačkih lokacija, koje dokazuju da luksuzno opremljeni apartmani za izdavanje i prelepe plaže nisu jedini turistički aduti kada je Crna Gora u pitanju.

#1 Posejdonov grad – posetite podvodne pećine

Posejdonov grad je jedna od najzanimljivijih crnogorskih lokacija za ronjenje, a sam naziv upućuje na to da je reč o izuzetno bogatoj prirodnoj arhitekturi podvodnog sveta, što u potpunosti odgovara istini kada je ovo mesto u pitanju. Iskusnim roniocima dobro poznat Posejdonov grad sastoji se od podvodnih pećina smeštenih na različitim dubinama.

Mnoštvo korala i algi okružuje pećine, što im pruža dodatnu lepotu koju ljubitelji podvodnog sveta zaista cene. Osim bogate vodene flore, na ovom području možete sresti i predstavnike vodene faune koji nastanjuju Posejdnovog grad.

Prosečna dubina ove ronilačke lokacije je oko 18 metara, dok maksimalna dubina ne prelazi 40 metara. Nivo vidljivosti se ocenjuje kao odličan.

#2 Tvrđava Mamula – istorijski simbol i dobra ronilačka lokacija

Tvrđava Mamula je smeštena na ostrvu Lastvica, koje se neretko naziva i imenom same tvrđave. U pitanju je lokacija koja sa svakim ronilačkim iskustvom donosi nešto novo, zbog čega je jedna od omiljenih među iskusnim roniocima, ali i početnicima uz podršku profesionalaca.

Tvrđava je tokom brojnih ratova kroz istoriju služila kao odbrambeni objekat koji je štitio ulaz u Bokokotorski zaliv, a jedno vreme i kao zatvorski objekat. Danas je poznati istorijski simbol i asocijacija na kvalitetno ronjenje, sa prosečnom dubinom od 18, a maksimalnom od 40 metara.

#3 Plava pećina – mesto gde more ima najlepšu boju

Plava pećina na poluostrvu Luštica je jedno od omiljenih turističkih mesta u Crnog Gori, budući da joj se prilazi sa površine vode odakle je moguć ulaz u pećinu. Ipak, ronioci ovo mesto vole zbog svega što pećina krije ispod površine vode, gde su nastanjenje razne vrsta riba, hobotnica i drugih zanimljivih predstavnika morske faune.

Mesto je dobilo ime po prelepoj plavoj boji koja nastaje usled prelamanja zraka sunca na talasima, a podvodni svet svakako krije još bogatiji kolorit kome doprinose podvodni život. Prosečna dubina pećine je 11 metara, a maksimalna 20. Prema oceni ronilaca kojima je Plava pećina redovna lokacija za ronjenje, vidljivost je odlična!

#4 Olupina broda Galija – istraživanje olupine iz 16. veka

Olupina broda Galija potiče iz 16. veka kada je sagrađen, ali i potonuo na lokaciji koja je danas izuzetno popularna među roniocima. Olupina leži na dubini od 33 metra, koja je za razliku od većine drugih ronilačkih lokacija, namenjena isključivo iskusnim roniocima. Vrlo je zanimljivo posmatrati ostatke broda kao što su sidra i veliki topovi, a neki od njih su izvučeni na obalu i smešteni u muzeju Herceg Novog.

Prosečna dubina ove ronilačke pozicije je oko 27 metara, dok maksimalna iznosi 33 metra. Vidljivost se ocenjuje kao dobra, a bogato ronilačko iskustvo kao neophodno za uspešno podvodno istraživanje ove olupine.

#5 Sirena – podvodni koridor bez prirodnog svetla

Sirena je takođe jedna od omiljenih ronilačkih lokacija u Crnoj Gori, koja ustvari predstavlja prirodno formiran vertikalni podvodni koridor, koji je lišen prirodnog svetla. Ulaz u Sirenu je na dubini od pet metara, a izlaz je na oko 30. metra dubine. Ovakvi uslovi zahtevaju nešto veće ronilačko iskustvo, kao i dodatnu ronilačku opremu koja obavezno uključuje podvodnu lampu.

Iskusni ronioci tvrde da istraživanje podvodnog sveta na ovom mestu ima potpuno drugačiju dimenziju, i da ronjenje Sirenom svakako treba iskusiti ukoliko već ronili na drugim, nešto lakšim ronilačkim lokacijama. 

Bilo da ste iskusni ronilac ili ljubitelj mora koji se tek sprema za prvi zaron, navedeni predlozi vam mogu biti od pomoći ukoliko se dvoumite oko lokacije na kojoj ćete roniti. Imajte u vidu sve uslove koje lokacije pružaju, kao i sopstveno iskustvo u ronjenju koje je ponekad od presudne važnosti kada birate mesto za ronjenje.

Kada utvrdite koja je lokacija idealna za vas, ostaje samo da uživate u prelepom podvodnom svetu Jadrana koji će vas sasvim sigurno fascinirati već na prvi pogled.