Promovisani plovni putevi Srbije na sajmu u Diseldorfu

Udruženje nautičara Dunavski propeler je na 51. Sajmu nautike boot u Diseldorfu predstavilo Nautičke plovne puteve Srbije i promovisalo turističku ponudu i privrednike iz Srbije. U okruženju paviljona Svetskog udruženja kontinentalnih vodnih puteva IWI-a (Inland Waterways International), izlagači iz Srbije imali su čast i priliku da učestvuju i prikažu nautičke resurse i privrednike koji se bave ovom privrednom granom. I ove godine smo nastupili pod sloganom: Novi vodni putevi sveta koje treba otkriti (A new waterways world to discover).

Na prostoru od 10 kvadratnih metara, u granicama mogućnosti, prikazana je nautička karta Srbije, koja je proistekla iz saradnje nautičkih privrednika i turističkih agencija: Turističke organizacije Srbije, Agencije za upravljanje lukama Srbije, Beogradskog sajma, Co.PIMI, TO Kovin, TO Sombor, TO Požarevac, Marine Apatin, Trinity-Atrijum iz Kladova, Dunav trans iz Rama, donatora Petošević, saradnika i prijatelja. Udruženje Dunavski propeler je nastupilo sa su-izlagačem organizatorom regate plovila na električni pogon Venecia Alliance koji su participirali u zakupu štanda.

IWI paviljon je okupio 11 partnera + 3 poster partnera + IWI udruženje, što čini ukupno 15 izlagača. Veliki uspeh udruženja IWI je da je u okviru paviljona okupilo važne agencije Linssen Boat Holiday, Locaboat, Les Canalous i Le boat koje se bave nautikom u funkciji iznajmljivanja plovila. Plovila posebno konstruisanih za plovidbu na rekama, kanalima i jezerima bila su izložena, prezentirana posetiocima sajma kojima je bilo omogućeno da se konkretno upoznaju sa kvalitetnom ponudom i konforom tih plovila. U okviru IWI paviljona posetioci su se mogli upoznati i sa ponudom agencije Nicolas koja je otvorila novu destinaciju na reci Tisi u Mađarskoj kao i ponuda plovidbe na specifičnim plovilima tipa starih barži i šlepova preuređenih u plovila za rečno-kanalsku turističku ponudu.

Zanimljivo je da su se pored već poznatih destinacija kontinentalnog nautičkog turizma u Engleskoj, Irskoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Portugaliji, Italiji, Nemačkoj, Poljskoj, skandinavskim zemljama po prvi put na ovom tržištu pojavile nove destinacije u Kanadi (agencija Le boat), Rusiji (agencija Les Canalous) i Mađarskoj (agencija Locaboat).

U ponedeljak 20. januara, održana je konferencija „Dan kanala“ (Day of the Canals). Predavanje ukupno 12 predavača pratilo je 92 slušalaca iz 12 zemalja. Direktor sajma boot Düsseldorf Petros Michelidakis je otvorio konferenciju. Na završnoj prezentaciji koju je prezentovao Rudiger Ditter, direktor urbanističkog sektora zelene teritorije grada Lajpciga povodom organizivanja Svetske konferencije kanala i reka koja će se održati u ovom gradu 20-23 septembra 2020. godine kratku prezentaciju o nautičkim potencijalima Srbije imao je Krsta Pašković.

Neposredan povod za ovu kratku prezentaciju o Srbiji je bio poziv gradu Lajpcigu da učestvuje na 42. Sajmu nautike u Beogradu (2- 6. april 2020.). Tom prilikom će prezentovati verovatno najveći projekat u Evropi o revitalizaciji ugljenih kopova i stvaranja zelene regije, te pozove predstavnike Srbije da posete Lajpcig povodom organizovanja Svetske konferencije kanala i reka koja će se održati u tom gradu. Poziv je uručio Krsta Pašković ispred udruženja Dunavski propeler i Beogradskog sajma nautike, lova i ribolova i dao kratku informacju o mreži vodnih putevima u Srbiji. Prisutni slušaoci konferencije i članovi IWI udruženja i grada Lajpciga su aplauzom pozdravili ovaj poziv kao vid dobre saradnje IWI udruženja. Učesnicima konferencija i posebnim gostima „Dany kanala“ uručen je i prospekt o nautičkim potencijalima i plovnim putevima Srbije (120 promo paketa). Tim povodom IWI paviljon su posetili gradonačelnici mesta iz Holandije, Belgije i Nemačke a poseban gost je bio i guverner Berlinske regije Oberhavel gospodin Egmont Namelow sa svojom delegacijom, pri čemu je posetio i štand Dunavskog propelera.

Na IWI-jevom paviljonu su dežurali: Dejvid Edvards-Mej (David Edwards-May), Pol Ajres (Paul Ayres), Majk Klark (Mike Clarke), Rozalin i Majk Miler (Rosaleen i Mike Miller), Peter Linsen (Peter Linssen), Krsta Pašković  i ostali članovi izlagačkih timova IWI partnera.