Marina Punat – vaša druga kuća

Pres konferencija Marine Punat održana 26. avgusta podsetila je na sve ono što ona jeste već 55 godina, potom na novitete iz ove godine kao i na planove za naredni kratkoročni i dugoročni period.

Najpre pomenimo da se u marini već nekoliko godina primenjuje jedinstven i vrlo inovativan način nadzora plovila – PROACTIVE BOAT CARE. Ovo inovativno softversko rešenje za upravljanje marinom jedinstveno u svetu nautike, razvijeno je vlastitim snagama i omogućava vlasnicima brodova uvid u nadzor i aktivnosti koje mornari marine dnevno provode na plovilu kroz nedeljne e-izveštaje uz aktuelnu fotografiju broda.

Sada su te iste aktivnosti još dostupnije putem nove online aplikacije PROACTIVE BOAT CARE koja  informacije o novim aktivnostima  na brodu nudi na dnevnoj bezi.  Aplikacija je besplatna za sve ugovorne goste marine!

Kako  Marina Punat rekli bi ne sledi trendove već utire potpuno nove staze u primeni novih tehnologija i sistema, tako su i sada, prvi u svetu, omogućili korišćenje pametnog sistema senzorike za kontinuirani nadzor stanja nivoa vode u kaljuži i pojave dima u  plovilu. Pri tom je sistem senzora SENSE4BOAT povezan je softverskim rešenjem sa sistemom PROACTIVE BOAT CARE.

Ono što je u tom sistemu inovativno je da se alarm za pojavu dima ili vode u kaljuži ne oglašava samo vlasnicima plovila već i osoblju u marini! To omogućava promptnu intervenciju i značajno smanjuje vreme reakcije u slučaju incidenta.

U cilju poboljšanja sigurnosti svih plovila, Marina Punat subvencioniše u 100% iznosu nabavku tih senzora i to svim ugovornim partnerima.

VELIKA ULAGANJA: 700 m2 NOVIH SANITARIJA U MARINI; NOV SANITARNI ČVOR U SUHOJ MARINI

Stari sanitarni objekat na severu marine otišao je u istoriju. Na istom mestu je do početka nove nautičke sezone dovršena zgrada potpuno novog  sanitarnog objekta na 700 m2. Posebnost je u tome što je rezidentnim kupcima na raspolaganju celo jedno krilo sa prostranim kupatilima, a u drugom se krilu nalaze brojni tuševi i toaleti za charter goste i goste u tranzitu. U ovom objektu nalazi se i samouslužna perionica/sušionica veša. Na stepenastom vidikovcu su postavljena 3 spoljna tuša za brzo osveženje u letnjim mesecima.

UREĐENJE KAPACITETA ZA SMEŠTAJ BRODOVA NA SUVOM I UREĐENJE NOVE ZONE ZA PARKIRANJE TE ASFALTIRANJE POSTOJEĆEG PARKIRALIŠTA

Marina je dodatno uredila površine za smeštaj brodova – 3.000 m2 asfaltne površine je obnovljeno novim slojem asfalta – leti za parking ličnih vozila naših korisnika, a zimi za zimovanje plovila. Dodatno je uređena još jedna parkirališna zona kod hotela Kanajt te uređeno područje suve marine.

ULAGANJA U MARINA PUNAT HOTEL & RESORT I BEACH-CLUB

U danima kada uslovi na moru nisu za plovidbu ili je jahta u servisu zbog radova održavanja ili popravki, gostima marine i hotela na raspolaganju je plaža Medane u koju su ove godine izvršena velika ulaganja. Izgrađen je potpuno novi objekt beach-club-a, sa bazenom i ponudom hrane i osvežavajućih pića. Smeštajni kapaciteti hotela Kanajt obogaćeni su za četiri novouređena apartmana. Apartmani imaju po dve dvokrevetne sobe, dnevni boravak, kupatilo i kuhinju, a sa prostrane terase se pruža prekrasan pogled na marinu i celu Puntarsku uvalu. Sobe na drugom spratu hotela su dobile nova, luksuzna kupatila.

Uz bungalove uređene u primorskom stilu, površine 45 m2 sa po dve spavaće sobe sa vlastitim kupatilima, kuhinjom i trpezarijom, dnevnim boravkom i velikom terasom i jacuzzi-jem, u maslinjaku sa pogledom na marinu, gostima je omogućen jedinstven opuštajući  doživljaj, ali ponuđen je i aktivan odmor – novi fitness studio uz spoljašnji bazen, sa profesionalnim spravama za vežbanje i prostorom za druženje sa prijateljima. Hotel nudi i potpun wellness-ugođaj sa čak četiri vrste sauna i prostranim unutrašnjim jaccuzzi-jem. Uz hotel je instalirana punionica za  elektro-automobile i e-bicikle.

I to naravno nije sve: u marini posluje još nekoliko novih čarter firmi pa je čarter flota pojačana za dvadesetak novih plovila, odnosno sada u marini ima 150 čarter plovila u menadžmentu 11 čarter firmi. Prošle godine je postavljen prvi plutajući brod-apartman, privezan uz gat u marini i spojen na infrastrukturu, a ove godine je opremljen i hidromasažnom kadom za 2 osobe. Kako broj sezonskih radnika stalno raste, za one koji nemaju smeštaj, uređen je prostor sa dvanaest jednokrevetnih i  dvokrevetnih soba (sve sobe su opremljene TV uređajem, imaju zasebno kupatilo te grejanje/hlađenje), kao i prostor za boravak i kuvanje te pranje veša.

Teško je izdvojiti i nabrojati sve planove navedene za period 2019-2036. godina. U marini: potpuna rekonstrukcija restorana, ulaganje u infrastrukturu gatova, uređenje čarter-zone u marini i recepcije za tranzit… Hotel i resort: novi bazen i izgradnja dve nove kamene kućice, uređenje fasade i rekonstrukcija kupatila u hotelu… potom planovi za suvu marinu, brodogradilište…

Sve navedeno opravdava zašto se u ovoj najnagrađivanijoj marini, ujedno najvećoj na severnom Jadranu nalazi najviše brodova na godišnjem vezu – preko 1300  plovila.