Jesen… vreme sajmova nautike u Evropi

Jesen je vreme povratka u školu, a ujedno i vreme kada počinje sezona sajmova nautike. Ako ste kupac, pravo vreme za nabavku broda za narednu sezonu, naravno treba uzeti u obzir o kojim modelima i dužinama razmišljate. Videti brod uživo je sasvim drugačije od ugodnog listanja (ovog) magazina ili gledanja video materijala po internetu. Tek na sajmu kupac shvati pojam veličine/dužine, prostora/komfora, opreme/kvaliteta, te najzad sličnosti i razlike među modelima koji su (naizgled) slični a proizvode ih različita (li čak ista!) brodogradilišta.

Sezonu kao i uvek otvara Yachting Festival u Kanu (Francuska)koji traje od 10. do 15. septembra. Većina brendova upravo za ovaj sajam sprema svoje premijere. A organizatori su za ovu godinu spremili razdvajanje motornih brodova i jedrilica koje će se sada naći u novom delu Porto Canto marine.

Nakon posustajanja sajma u Londonu, Southampton (Velika Britanija)je čini se postao još značajniji za britansko tržište, i održavaće se od 13. do 22. septembra u atmosferi nadolazećeg Bregzita.

U Francuskoj sredinom septembra je još jedan sajam, ovaj put na obali Biskajskog zaliva: Grand Pavois u mestu La Rochelle od 18. do 23. septembra. Ima oko 750 izloženih brodova, malo više je okrenut jedrilicama te ima oko 85.000 posetilaca.

Interboot u Friedrichshafenu (Nemačka) je vrlo zanimljiv i značajan sajam na obali Boden jezera, i privlači posetioce iz tog dela Nemačke ali i iz Švajcarske koja je zapravo na drugoj strani obale jezera. Ove godine se održava od 21. do 29. septembra.

U slično vreme se održava i 59. sajam nautike u Đenovi: od 19. do 23. septembra. Organizator pokušava da mu vrati stari sjaj i kroz povratak nekih velikih brendova u poslednjih par izdanja, a koji pre toga nisu godinama izlagali.

Kraj meseca je kao šlag na torti, ili pak jagoda na tom šlagu, rezervisan za Monako i to od 25. do 28. septembra gde je ulaznica 300 evra, a nema broda jeftinijeg od milion.

Nakon prepunog septembarskog planera, sledi Biograd Boat Show od 17. do 20. oktobra, termin 23 – 27. oktobar nam donosi Hamburg, 20 – 24. novembarBerlin, a kraj godine Pariz (7-15. decembar). Kada mislite da ste odahnuli, sačekaće vas Diseldorf sa svojih 250.00 posetilaca (18 – 26. januar 2020.), a potom i svi sajmovi u regionu. Ako kupite avionske karte na vreme, barem ćete tu uštedeti.