Iz arhive: Nautički magazin u listu Politika, 2013. godina

Da se podsetimo 2013. godine, dobro zamišljene nagrade “Best Boat Interior Award” koju je ustanovio Nautički magazin i teksta o tome (sa nešto malo grešaka u kucanju) koji je objavila Politika aprila te godine.

*

Međunarodni žiri nautičkih novinara četvrti put zaredom je proglasio lepotice na talasima – brodove koji osvajaju enterijerom, kao važnim faktorom koji često ostavlja presudan utisak na posmatrača.

– Nagrade se dodeljuju domišljatim i inovativnim rešenjima, a ne enterijeru sa puno kože ili upotrebljenog egzotičnog drveta koje raste samo u malobrojnim šumama na drugom kraju sveta. Estetika se ocenjuje kao opšta kategorija ili utisak koji posle kupovine broda vlasnik nadograđuje izborom završne obrade i opreme – obrazlaže Dejan Vlaškalić, urednik „Nautičkog magazina”, koji je pre četiri godine ustanovio ovu nagradu.

U kategoriji motornih jahti najlepši je enterijer modela „Targa 62 GT”. Atmosferu toplog doma dočarava veliki otvoreni kokpit sa garniturom za sedenje u obliku slova „J”, kao i luksuzni krmeni deo za sunčanje. Članove žirija je posebno oduševila kabina za vlasnika i rešenje kupatila. Početna cena ovog broda je milion evra.

U kategoriji jedrilica nagrađen je „Dufour 36 Performance”, sportska jedrilica sa mnogo domišljatih i funkcionalnih rešenja i elegantnim i modernim linijama. Njena osnovna cena je oko 175.000 evra. Lepotica među katamaranima je „Outremer 5 X”, baziran na prethodnom modelu „49”.

– Analizirajući šta ljudi zaista žele od katamarana nalik ovome, svoj dizajn smo usmerili ka nečemu što je muževnije i više haj-tek. Pri tome su svi praktični aspekti manjeg modela zadržani, kao što su nesmetana komunikacija između kokpita i salona, a pogled ka spolja je neometan i kad stojite i kad sedite – objašnjava Frenk Darne, dizajner enterijera broda čija je cena od 975.000 evra pa naviše.

O nagradama je odlučivao međunarodni žiri nautičkih novinara koji su činili Desi Batsanova iz Bugarske, Arek Rejs iz Poljske, Emanuele Feraris di Čele iz Italije, Igor Orlov iz Slovenije i, u ime redakcije „Nautičkog magazina”, njen urednik Dejan Vlaškalić.

http://www.politika.rs/scc/clanak/254393/Najlepsi-brodovi-s-toplinom-doma