Kan kao drugo ime za luksuz

Elegantnom Kanu sasvim sigurno više odgovara naziv Festival, nego sajam… tako ga uostalom i zovu: Yachting Festival. Samo ga septembar, nautički, “razdvaja” od majskog, filmskog. Količina glamura, boja tepiha i brojne premijere su zajednički. Pa i neke glavne uloge… verovatno i “gledaoci”.

U šest dana među 638 izloženih plovila svih vrsta (motorni, jedrilice, RIB, tenderi, katamarani…) i dužina (od 2.4 do 50m) našlo se čak 122 svetske premijere! Pri tom, ovom sajmu zaista odgovara epitet internacionalni, jer je više od polovine od ukupno 51.000 posetilaca iz inostranstva, kao i čak 58% od ukupno 542 izlagača. A posetioci znaju zašto dolaze: 80% plovila je moguće i probati / testirati tokom trajanja sajma, da ne kažemo festivala.

Treba napomenuti da je ukupna dužina pontona 3km, ukupna dužina brodova 10km, i da su oni smeštenio na zapravo dve lokacije. Osim “glavne” Vieux Port, u drugoj, Porto Pierre Canto nalaze se korišćena, second-hand plovila dužine između 22 i 50 metara, njih ukupno 46.

Sam Vieux Port je podeljen na 8 glavnih zona, kako bi se posetioci lakše snašli. LUXE je kako samo ime kaže posvećen luksuznoj robi: satovima, nakitu, umetničkim predmetima, modi, nameštaju, nekretninama…

PALAIS ima svoj spoljni deo gde su smešteni tenderi i probrana oprema, a unutar dvorane je panoramski restoran sa predivnim pogledom i VIP klub.

JETEE je deo uglavnom sa plovilima od 20 do 40 metara, dok je SYE zapravo Super Yachts Extension sa brodovima od 22 do 50 metara.

QML (Quai Max Laubeuf) smešta jedrilice od 10 do 20m, kao i motorne brodove između 10 i 23m (i nekoliko manjih, ali na obali), kao i poseban deo za 50-ak RIB-ova.

QSP (Quai Saint Pierre) je mix-zona sa motornjacima od 12 do 20m, kao i najdužim jedrilicama na sajmu, od 15 do 20 metara.

PAN (Pantiero) je lokacijsko središte festivala, sa puno izlagača opreme i raznih servisa, a među njima ima i izlagača manjih motornih plovila.

MULTI (Multihull) je deo unutar marine posvećen isključivo višetrupcima (i motornim i onima na jedra), pa ih je ove godine bilo 40, dužina od 10 do 25 metara, što ih čini verovatno najvećom izložbom ovakvih plovila na svetu.

CANTO je već pomenuti Port Pierre Canto sa polovnim brodovima, ali i izloženim vodenim “igračkama” na svojoj obali. Između dve marine se stiže “šatlom” za 7 minuta očaravajuće vožnje tim delom zaliva, ili pak autobusom.

Nabrajajući sve ovo, zanimljivo je uočiti da je udeo višetrupaca u izloženim plovilima oko 7%, te da je udeo jedrilica u odnosu na motorne brodove 17%. Veliki je diverzitet u veličini plovila: najviše, 28% su plovila od 10 do 15m, a čak 20% od 15 do 22m, i velikih 10% od 22m do 30 metara.

Ova statistika je bila jedan od faktora za veliku promenu planiranu za sledeću godinu: izlagački prostor jedrilica će se potpuno izdvojiti, pa ćete od 11 do 15. septembra 2019. moći da se uverite u uspeh ovog novog koncepta.

(iz Nautičkog magazina #56 … u pripremi)