Svetski nautički eksperti na studijskom putovanju Dunavom

Prvo studijsko putovanje grupe eksperata za kontinentalni nautički turizam je uspešno realizovano maja 2017. godine od Budimpešte do Beograda (autobusom) i potom brodom “Aqua Maksim” od Beograda do Kladova. Udruženje nautičara “Dunavski propeler” iz Beograda i međunarodno udruženje za kopnene vodne puteve “IWI” (Inland Waterway International) iz Londona su organizovali studijsko putovanje sa posebnim akcentom na Đerdap i njegova Gvozdena vrata (Iron Gate). Učesnici putovanja su bili članovi udruženja IWI i Dunavskog propelera iz Holandije, Belgije, Francuske, Engleske, SAD, Mađarske i Srbije.

Najpre je organizovana poseta Muzeju istorije hidrogradnje posvećen Ištvanu Tiru i prevodnicu u Baji u Mađarskoj. Od mađarskih učesnika, tokom tog dela putovanja pratio nas je gospodin profesor dr Janoš Major (hidrograđevinski inženjer i ujedno član IWI udruženja), koji je bio dragocen vodič kroz Mađarsku i u Bezdanu.

Obilazak Srbije je započet obilaskom prevodnice Bezdan, koja se tretira kao nefunkcionalna (missing links) jer je zatvorena, a poznata je po prvom podvodnom betoniranju u Evropi.  Učesnici su bili u prilici da obiđu pletiljaru damasta u Bezdanu (autentičnu drvenu mašinu za pletenje, značajnu i po tome što samo još 2 takve postoje u svetu), te prevodnice: Šebešfok, Mali Stapar, Kucura, Novi Sad.

Posebnu pažnju je izazvala poseta prevodnici i novom pristanu za rekreativna plovila u Kucuri gde su nas sačekali članovi Ekološkog društva iz Vrbasa i predstavnici JVP Vode Vojvodine i upoznali sa planom da se u Kucuri organizuje internacionalni kamp za sve uzraste od 8 do 88 godina za edukaciju, brigu, čuvanje i revitalizaciju vodnih puteva u Srbiji po uzoru kako to organizuju slične kampove u Engleskoj, Holandiji, SAD (Water recovery group)… Upriličena je poseta direkciji Plovput-a gde su se gosti upoznali sa značajnim EU projektima koje realizuje ova važna ustanova.

Posetili smo muzeje u Novom Sadu na Petrovaradinu, Sremske Karlovce, a u Beogradu Muzej nauke i tehnike. U Beogradu su u prostorijama Turističke organizacije Srbije, uz prezentaciju o Srbiji i kontinentalnim vodnim putevima sveta, uručena priznanja-zahvalnice gospodinu Piteru Linssen-u, Davidu Edvards May-u, Dragoljubu Barjaktaroviću i Ministru trgovine turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću (u odsustvu) za zasluge u unapređenju i promociji nautičkih potencijala Srbije.

Možda najinteresantniji deo ovog studijskog putovanja je bio obilazak Kladova i Đerdapa 1. Plovili smo prevodnicom Đerdap 1 na srpskoj strani, slušali priču o Sipskom kanalu i Sipskoj vuči, o kapetanima locmanima koji su sprovodili brodove kroz Đerdapsku klisuru, te prvim kanalima (bilo ih je ukupno 9) koje su još Rimljani kopali u Đerdapu.

Videli smo arheološki muzej u Kladovu, manastir Vratnu, Pivnice i staro groblje u Negotinu, Ploče/Mali Štrbac, Donji Milanovac (vizitorski centar), Lepenski Vir, Viminacijum i muzej Mamuta.

U Kladovu je Mileti Ađiću uručena zahvalnica koju dodeljuje udrženje Dunavski propeller uz podršku međunarodnog udruženja IWI, za jedinstven program obilaska Đerdapa brodom “Aqua Maxim” i unapređenje turističke ponude na vodnim putevima Srbije. Zahvalnicu su potpisali profesor dr Zoran Radmilović, profesor dr Snežana Štetić, profesor dr Siniša Zarić i Krsta Pašković, predsednik udrženja Dunavski propeler i član predsedništva svetskog udruženja IWI.

Gostoljubivost domaćina od Novog Sada do Kladova je ostavila poseban utisak na učesnike putovanja koje je završeno u Beogradu, u skadarlijskom rastoranu “Putujući glumac” uz živu muziku. Tom prilikom predstavnik Holandije gospodin Petar Nijkof (specijalista za industrijsko nasleđe) uručio je poklon knjige “Kanali Holandije“ gospodinu Davidu E May-u i Krsti Paškoviću kao znak zahvalnosti, uz želju da Holandija i Srbija sarađuju na razvoju vodnih resursa.

Posebni gosti ovog studijskog putovanja su bili braća Peter i Jan Linssen, vlasnici jedne od najkvalitetnijih fabrika svetskog ugleda za proizvodnju rekreativnih plovila od metala dužine od 8 do 20 metara – Linssen. Brodogradilište Linssen je u svom periodičnom magazinu objavilo informaciju o ovom studijskom putovanju sa prikazom mreže reka i kanala u Srbiji na engleskom, francuskom, nemačkom i holandskom jeziku. Povodom ove saradnje gospodinu Peteru Linssenu je uručena i zahvalnica od strane udruženja Dunavski propeler.

Povod za ovo studijsko putovanje je zapravo bila uspešno organizovana Svetska konferencija kanala i reka WCC2009 u Srbiji / Novi Sad kada su učesnici konferencije iz 17 zemalja prokrstarili Srbijom od Bezdana do Kladova (njih 116), odnosno to je bio i glavni razlog za ponovni dolazak u Srbiju.

S obzirom da svetska javnost nije upoznata sa mrežom kontinentalnih vodnih puteva Srbije (samo im je poznat Dunav) ovo je bila izuzetna prilika da se svetski eksperti za ovu oblast upoznaju sa nautičkim potencijalima Srbije i srednjeg dunavskog basena. Učesnici su eksperti kako za kanale i reke, tako i specijalisti za industrijsko nasleđe, lučku problematiku, turistčke luke i pristane, brodogradnju plovila za rekreativnu plovidbu i charter poslovanje.

Ovo studijsko putovanje je dalo učesnicima potpuno drugačiju sliku od one koju su imali o ovoj regiji i grandioznosti Dunava sa mrežom reka i kanala koja obuhvata 1.860 km plovnih puteva. Prikazani filmovi o hidro sistemu DTD i o izgradnji hidroelektrane Đerdap 1 tu sliku su još bolje upotpunili.

Agenciji za upravljanje lukama uručena je karta plovnih puteva Evrope koju je izradio gospodin David Edvards May (predsednik IWI udruženja) za komisiju UNECE (United Nations New York and Geneva Economic Commission) sa sedištem u Ženevi. Istovremeno, gospodin May je održao interesantna predavanja u Beogradu i Kladovu o značaju plovnih puteva na svetskom nivou sa posebnim naglaskom na potencijale Srednjeg podunavskog basena i Srbije.

A treba reći da se udruženje Dunavski propeler zajedno sa međunarodnim udruženjem za kopnene vodne puteve IWI zalaže za oživljavanje vodnih puteva Srednjeg podunavskog basena i Srbije sa posebnim akcentom na mrežu rekreativnih polovnih puteva u regiji Budimpešta / Beograd. Na kraju napomenimo i da su učesnici studijskog putovanja izrazili izuzetno zadovoljstvo na uspešno organizovanom i zanimljivom programu obilaska vodnih potencijala Srbije.

U realizaciji ovog programa su osim članova udruženja IWI i Dunavskog propelera, uzeli učešće i JVP Vode Vojvodine, Eko društvo Vrbas, Turistička organizacija Vojvodine i Srbije, Direkcija za vodne puteve Plovput i turistička agencija “Aqua Star”.

Od učesnika iz Srbije u ovom studijskom putovanju su bili prof. dr Snežana Štetić (dragocen vodič prilikom obilaska Beogradske tvrđave), prof. dr Zoran Radmilović vodni saobraćaj, Radomir Jećinac (autor prvog atlasa Dunava), Alesandar Marković (nautičar iz Sombora) i Krsta Pašković (nautičar).

 

Prilog pripremio
Krsta Pašković, predsednik udruženja Dunavski propeler u saradnji sa članovima udruženja

Fotografije:
Krsta Pašković, David E May, Vlada Adžić