Novi Garmin GPSMAP modeli – Jasno kao dan

Garmin vam za ovu sezonu predstavlja nove mrežne plotere i ploter/sonar seriju kombinovanih uređaja – GPSMAP 722/922 plotere sa touchscreen ekranom i GPSMAP 1022/1222 plotere sa dugmićima. Novi ploteri veličine 7 do 12 inča, dostupni su sa i bez ugrađenog sonara.

Novi GPSMAP uređaji su dizajnirani za kupce koji vode računa o budžetu ali žele premium funkcije dostupne u uređajima više kategorije. U nove plotere ugrađene su vodeće navigacijske funkcije i, uz već postojeću praktičnost, dodate su dve nove veličine ekrana: 9-inčni sa touchscreen ekranom i 12-inčni sa dugmićima, čime se upotpunjuje ponuda uređaja za svakog nautičara.

GPSMAP 7×2/9×2 serija i GPSMAP 7x2xs/9x2xs serija sa touchscreen ekranom
Nadovezujući se na popularni 7-inčni touchscreen ekran uveden 2010. godine, nastao je 9-inčni touchscreen ekran, za korisnike kojima je veličina ekrana bitna. Ovi uređaji imaju bežično povezivanje sa Garmin mobilnim aplikacijama i integraciju sa VIRB akcionim  kamerama, kao i 10 Hz GPS/GLONASS prijemnik za brzo osvežavanje GPS pozicije.

Poseduju i podršku za Garmin brodsku mrežu koja omogućava razmenu podataka sa sonara, radara u kupoli, IP kamera, karata, Panoptix “sve- videćeg” sonara, i korisničkih podataka između više jedinica. Tu je i podrška za NMEA 2000 i NMEA 0183 protokol za autopilote, digitalne senzore, prikaz trenutnog vremena, VHF, AIS i druge senzore.

Svi oni koji idu u ribolov, plove ili jedre imaće koristi od xs serije koja je opremljena ugrađenim 1kW tradicionalnim CHIRP sonarom i mogućnošću skeniranja CHIRP ClearVüTM  sonara (napomenimo da se ova sonda prodaje zasebno) za jasan prikaz onoga što se nalazi ispod plovila. GPSMAP 722/722xs i GPSMAP 922/922xs se isporučuju sa učitanom osnovnom kartom sveta, a dodatno se mogu dokupiti detaljne karte dostupne po regionima gde želite da plovite.

GPSMAP 10x2xsv/12x2xsv i GPSMAP 10×2/12×2
Za one koji vole interfejs sa dugmićima, u ponudi su ‘’sve u jedan’’ rešenja: 10-inčni GPSMAP 10x2xsv i 12-inčni GPSMAP 12xsv koje je teško nadmašiti. Uz sasvim novi industrijski dizajn, ove kombinacije se isporučuju sa velikim ekranom čitljivim na suncu sa dugmićima i novim višenamenskim točkićem-tasterom za precizno i jednostavno kretanje kroz sistem, čak i u teškim vremenskim uslovima. Ovi uređaji su opremljeni i sa četiri tastera koji se mogu programirati, radi lakšeg pristupa jednim dodirom do omiljenih postavki i funkcija.

Osim navedenog GPS-a i funkcija povezivanja u GPSMAP 7×2/9x2xs seriji, GPSMAP 10x2xsv i GPSMAP 12x2xsv isto nude impresivne mogućnosti sonara, uz ugrađeni CHIRP sonar, CHIRP ClearVü i CHIRP SideVü kao i podršku za Panoptix “sve- videći” sonar. Ostali premium moduli Garmin sonara (prodaju se zasebno) su isto tako dostupni, uključujući dva nova CHIRP sonara – GT8HW-IH, kao i GT15M-TM. GPSMAP 1042xs/1242xs se isporučuje sa učitanom BlueChart® g2 priobalnom pomorskom kartom, dok se GPSMAP 1022xs/1222xs isporučuje sa osnovnom kartom sveta. Dve verzije bez sonara, GPSMAP 1022 i GPSMAP 1222 se takođe nude sa učitanom osnovnom kartom sveta.

Napredne funkcije
Premium funkcije za jedrenje su takođe integrisane u obe nove serije, uključujući laylines, informacije o plimi i oseki, poboljšanu ružu vetrova, brzinu i smer morske struje i ostale parametre koji su veoma korisni svim jedriličarima.

Svi novi modeli dolaze sa ugrađenom ANT+ podrškom za upotrebu sa quatix 3 GPS navigacionim pametnim satom, Garmin Nautix naočarima sa prikazom podataka u vidnom polju, GNX Wind nautičkim instrumentima i bežičnom daljinskom kontrolom. Dodatno, svi modeli sa sonarom se isporučuju sa ugrađenim jednostavnim, uz to besplatnim Quickdraw Contours softverom, pomoću kojeg nautičari trenutno mogu iscrtati sopstvenu kartu visoke rezolucije sa konturama od 0,3m.

Kako Garmin najavljuje, očekuje se da će novi GPSMAP modeli biti dostupni u prvom kvartalu 2017.godine.