Sajam nautike u Beogradu, 9 – 12. mart 2017.

Na Beogradskom sajmu je od 9. do 12. marta održan 39. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova. Primetno veći broj izloženih plovila, veći broj posetilaca… lep je uvod u ovogodišnju nautičku sezonu.

IZ NAJAVE SAJMA:

U svom  najvećem izdanju i na povećanom broju kvadrata,  na sajmu će biti predstavljena plovila svih vrsta (jahte, gliseri, jedrilice, čamci), brodski i vanbrodski motori, nautička oprema, oprema za lov i ribolov, kamp i outdoor oprema, oprema za sportove na vodi, škole jedrenja, čarteri, nautički turizam.

Na Sajmu će se naći plovila svih najpopularnijih domaćih i svetskih brendova, a distributeri će predstaviti lovačko naoružanje, municiju i konfekciju, kao i štapove za pecanje i kompletan pribor. Značajan deo ove manifestacije posvećen je lovu i ribolovu, koji su u primetnoj ekspanziji poslednjih godina.

U hali 1 biće smešten nautički program u kome se pojavljuju sve više ekskluzivnih jahti, glisera, čamaca, brodskih i vanbrodskih motora, nautičke i ostale opreme za sportove na vodi. Da manifestacija poprima sve veći internacionalni značaj ukazuje i prisustvo novih izlagača iz Italije i Turske, pored “stalnih” izlagača iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

U hali 4 svoju oazu će pronaći ljubitelji lova i ribolova. Tamo će biti smešteni izlagači opreme za ova dva sporta, ili hobija (kako za koga), kao što su Canona, Capriolo, Trofej, Eurofish, Travar i drugi. Oni će predstaviti lovačko naoružanje, municiju i konfekciju najpoznatijih svetskih i domaćih brendova, kao i štapove za pecanje i kompletan ribolovački pribor.

Sajam nautike, lova i ribolova iz godine u godinu okuplja sve više izlagača, a ima i sve brojniju publiku. Modelima jahti i čamaca koje je moguće videti izložene na manifestaciji ponosile bi se i ozbiljne morske mondenske marine i turističke destinacije, ali je izlagački program prilagođen i ljubiteljima Save, Dunava i ostalih segmenata nama dostupne „kontinentalne nautike“.

Uz tradicionalnu berzu polovnih plovila, zaljubljenicima u vodu svake godine se predstavljaju poznate regate, splavarenja i ostali vodni potencijali Srbije. Ekologija i bezbednost na vodi postale su neizostavne teme.

Na Sajmu je predviđen i bogat prateći program – stručna predavanja, promocije, demonstracije, radionice, izložbe, a biće predstavljena i nautička literatura. Stručna predavanja biće posvećena mogućnostima nautičke privrede, izgradnji mreže marina, privezišta i prateće infrastrukture. Po prvi put na sajmu će se predstaviti Mašinski fakultet, odnosno njihova Katedra za brodogradnju, sa svojom već poznatom izložbom ˝Mala istorija srpske brodogradnje˝. Novi učesnik pratećeg programa je i JP Beogradska tvrđava, koja će u okviru izložbe ˝Na palubi broda … na obali reke˝ prikazati vodiče po Dunavu namenjene putnicima iz 19. veka, kao i geografske karte, slike brodova, plakate društava, oglase iz novina, jelovnike sa brodova itd. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da prisustvuju izložbi fotografija sa temom nautike i ribolova sjajnog umetnika Maria Bralića, jednog od 20 Canonovih ambasadora u svetu, koji je pored profesije umetničkog fotografa i pasionirani nautičar i ribolovac. Izložba će biti fokusirana na tradicionalni način izrade drvenih brodova – jedrilica i zanatlija sa različitih obala planete, kao i samih ribolovaca.

Radno vreme sajma je od 10 do 19h, a poslednjeg dana trajanja sajma, 12. marta, od 10 do 18h. Cena pojedinačne ulaznice je 300 din, grupne 200 din a parkinga 100 dinara sat.