Dodeljene nagrade Best of Boat Award 2023

U četvrtak, 30. novembra 2023, pred sam početak Sajma BOAT & FUN u Berlinu, na prigodnoj svečanost dodeljene su po deseti put nagrade Best of Boats. Međunarodni žiri je najbolje motorne čamce podelio u ukupno sedam kategorija, a po prvi put  je bila dodeljena i nagrada za brodove na električni pogon. Takođe po prvi put, u kategoriji Best for Performance, dodeljene su nagrade za „super-čamce“ – posebno luksuzne sportske čamce koji su svojom brzinom i performansama impresionirali žiri.

U govoru povodom desete godišnjice, Stefan Gerhard, koji je ustanovio nagradu Best of Boats, osvrnuo se na prethodni period: „Testirali smo hiljade čamaca i brodova tokom proteklih godina. U istoriji BOB nagrada, imali smo 211 finalista iz 24 zemlje. Prilično velika flota!” Među članovima žirija koji su dodeljivali nagrade bilo je 16 glavnih urednika i novinara odgovornih za testiranje motornih čamaca iz cele Evrope i SAD.

Best for Beginners: Beneteau Flyer 8 (Francuska)

Ukratko, žiri je svoj izbor opisao na ovaj način: „Dnevni kruzer sa svojim savoir vivre stilom, kabinom i ležaljkama koji je na prvi pogled bezbedan i udoban”.

Best for Electric: X-Shore 1 (Švedska)

Među razlozima za ovaj izbor bila je izuzetna vrednost ovog električnog broda za novac koji plaćate. „Niko ne očekuje ovakav učinak od električnog čamca. Takođe je veoma tih“, opisali su prednosti ovog dnevnog krstaša.

Best for Family: De Antonio D50 Coupé (Španija)

Za Areka Rejsa, člana žirija iz Poljske, dobar porodični čamac mora biti lak i siguran za rukovanje, prostran i zabavan. On je nagradu uručio Marku De Antoniju, izvršnom direktoru De Antonio Yachts. „Nagrada je velika čast za nas. Osnovali smo našu kompaniju 2012. godine sa puno strasti i želje za inovacijama. Nagrada nam daje energiju da nastavimo da rastemo“, rekao je De Antonio.

Best for Travel: Prestige M 48 (Francuska)

Prestige M 48, prostran katamaran, impresionirao je žiri. „Bilo je vreme da katamaran pobedi u ovoj kategoriji“, rekla je oduševljena Catina Burchardi primajući nagradu u ime Prestige brenda.

Best for Fun: AMT 240 DC (Finska)

„Na vodi vam je potreban čamac koji se može koristiti na različite načine, kako za zabavu, tako i za plovidbu. Finski čamac AMT 240 DC ispunjava ove kriterijume“.

Best for Performance: Frauscher 1212 Ghost Air (Austrija)

 „Mnogi potencijalni kupci se prvenstveno fokusiraju na performanse čamca – ali to mora biti kombinovano sa bezbednošću, udobnošću i upotrebljivošću.“ To je i odredilo pobednički karakter ovog modela, kod koga se takođe izdvajaju njegove izvanredne performanse i kvalitet izrade. Tokom deset godina BOB nagrade, Stefan Frauscher, generalni direktor Frauscher-a, je nekoliko puta dobio ovu nagradu. „Uvek smo uzbuđeni i veoma smo zahvalni što smo dobili ovu nagradu“, rekao je on.

Best for Future: Volvo Penta & Beneteau Hybrid Concept Boat (Švedska/Francuska)

U kategoriji Best for Future, koja je prvi put predstavljena 2019. godine, fokus nije na pojedinačnim čamcima, odnosno brodovima, već na tehnologiji koja je okrenuta budućnosti, rekao je Stefan Gerhard. Godine 2023. nagradu „Najbolje za budućnost“ osvojili su Volvo Penta i Beneteau Group, za njihovu saradnju u dizajniranju hibridnog konceptnog broda. Ovaj brod je prošao 200 sati testiranja, kako kažu sa izvanrednim rezultatima.