Broker u osiguranju – dobra ideja!

[ Iz Nautičkog magazina #66 – decembar 2022]

Angažovati brokera za pronalazak najboljeg rešenja u osiguranju ili potražiti samostalno? To je najčešće pitanje koje svaki klijent postavlja kada mu je za nešto potrebno osiguranje. O bilo kom proizvodu osiguranja da se radi, definitivno je mudro prepustiti obavljanje posla profesionalcima, a to su brokeri. Naravno, ima „razno-raznih“ brokera, dobrih i manje dobrih, ali činjenica je da pronalazak kvalitetnog brokera, profesionalca i specijaliste u svom području, te onog koji ima dovoljno iskustva i znanja omogućava da se pronađe i najkvalitetnije i najjednostavnije rešenje za osiguranje.

Kada govorimo o osiguranju, sigurno je da postoji vrlo malo specijalizovanih brokera koji imaju tim profesionalaca iz područja nautike ali i vrsnih poznavalaca materija osiguranja. Pa hajmo sada da pokušamo da malo bolje zajedno shvatimo koja je zapravo uloga brokera u osiguranju plovila.

Profesionalci u svom području

Postoje brokeri koji su specijalizovani za jedan segment osiguranja, kao i oni mnogo veći koji imaju timove za više vrsta osiguranja. Brokeri koji se bave nautičkim osiguranjima sačinjeni su od više stručnjaka u raznim segmentima nautičke branše koji su potrebni da se klijentu pruži kvalitetna usluga te da se za njega pronađe najbolji proizvod i pokriće koje je potrebno za njegovo plovilo. To su stručni preuzimači rizika (underwritter), stručnjaci iz pomorskog prava i zakona o osiguranju te procenitelji (surveyor).

Analiza rizika

Da li se radi o motornom plovilu ili jedrilici?! Hoće li se plovilo koristiti za privatne svrhe ili neku komercijalnu delatnost – poput čartera, iznajmljivanja ili možda ribolova?! Koja je vrednost plovila? Koliko je plovilo staro? Gde se nalazi na vezu? Gde će ploviti, u kojem području? Koja je zastava registracije plovila… i još mnogo detalja je potrebno da bi se kvalitetno procenio rizik i našlo najbolje moguće rešenje za svako pojedino plovilo ili svakog pojedinačnog klijenta.

„Skeniranje“ tržišta

Nakon što se definiše rizik koji je potrebno osigurati, kao i potrebe i želje klijenta, brokeri kreću sa potragom najboljeg rešenja na tržištu. Za pojedine rizike to može biti brzo, relativno jednostavno kod lokalnih osiguravatelja, dok kod nekih situacija, kao na primer u slučaju neke „velike jahte“ visoke vrednosti i registrovane pod nekom stranom zastavom, potrebno je istražiti i tržišta koja su teže dostupna te za to treba velika stručnost i znanje, ali i mnogo više vremena.

Izbor najboljeg rešenja

Nakon što su prikupljene razne ponude od raznih osiguratelja i sa raznih tržišta, broker je taj koji za klijenta selektuje one koje su najpogodnije. Najjeftinija ponuda vrlo često ne znači da je to i najbolja ponuda. Kao što je poznato, osiguranje je najvažnije da služi u trenutku kada dođe do štete a ne da se uštedi prilikom plaćanja premije. Mala slova napisana u uslovima osiguranja, isključenja iz osiguranja i ostale potencijalne „zamke“ svake pojedine ponude je ono za šta klijent ima specijalizovanog brokera koji treba sve to da mu prezentuje. Da li su osigurana jedra na jedrilici, što ako se motorno plovilo nasuče, kolika je franšiza u kasko osiguranju, da li je visina pokrića po pokriću od odgovornosti dovoljna… Zaista, puno je detalja i svi su vrlo važni!
Izbor i realizacija

Nakon izbora najbolje opcije, kreće se u realizaciju polise osiguranja plovila. Osim „papirologije“ koju je potrebno odraditi, kao što je potpisivanje službene ponude i plaćanje premija, potrebno je vrlo često organizovati i službeni pregled plovila od strane procenitelja. Opet i taj deo za klijenta organizuje njegov broker i brine se o svemu. Procenu je u svakom slučaju dobro napraviti kako bi osiguravatelj bio siguran da je plovilo zaista u onako dobrom stanju kako je prezentovano na početku, dok je za vlasnika plovila dobro da se zna kakvo je stanje plovila te koju opremu ima. Na takav se način znatno olakšava pristup obradi štete ukoliko do nje eventualno dođe. Kada se sve obavi, dostavlja se polisa osiguranja i time je plovilo osigurano!

Support 24 sata

Nakon svega gore navedenoga, klijent ima polisu a plovilo je osigurano.Međutim, kvalitetan i stručan broker profesionalac u nautičkim osiguranjima svog klijenta nikada ne ostavlja samim. Uz pomoć 24-satnog help line-a pruža podršku klijentu šta god da mu zatreba, od najbanalnije informacije o polisi do informacija i saveta oko održavanja, servisiranja i popravke plovila, nabavke opreme, registracije i slično.
Obrada štete

Poslednja, ali i možda najvažnija tačka je sigurno support, odnosno pomoć u obradi štete kada se ona, na žalost svih „u lancu“ desi. U tim slučajevima broker „vodi“ osiguranika kroz ceo proces prijave štete, organizovanja uvida nastale štete, prikupljanja ponuda za sanaciju štete, te brige da se šteta u što kraćem roku isplati te plovilo dovede u prvobitno stanje pre nastanka iste. Broker se brine o tome da klijent dobije upravo ono što mu pripada kako bi uredno sanirao štetu, odnosno popravio brod – ništa više od toga ali i ništa manje!

Kako je iz svega gore navedenog očigledno, uloga brokera u osiguranju plovila vrlo je važna. Mnoštvo je koraka koje klijent treba sam da preduzme kako bi bio siguran, a uz pomoć specijalizovanog brokera to je puno lakše i sigurnije. Iz tog razloga savetujemo da pažljivo odaberete kvalitetnog i stručnog specijalistu koji zna da pronađe najkvalitetnije rešenje, koji će biti na usluzi klijenata 24 sata, te u slučaju štete pružiti punu podršku.

Više informacija: yacht-pool.eu