9. regata 1.000 ostrva

Druga etapa 9. Regate 1.000 ostrva od marine Porto Montenegro do cilja u riječkoj luci dugo će se prepričavati među njenim učesnicima. Teško je bilo i pomisliti da će jedrilice završiti unutar 2 minuta nakon 278 NM, ali upravo to se dogodilo.

Gotovo dve trećine kursa jedrilice su vodile izjednačenu borbu i rezultati po korigovanom vremenu tokom regate pokazivali su da bi ovo mogla biti jedna od najujednačenijih etapa Regate 1.000 ostrva. Tri jedrilice koje su bile najbolje na prvoj etapi, slovenačke „Elaya“ i „Karpo“ te hrvatski „Damaco“ stalno su se smemnjivale u poretku po korigovanom vremenu pri čemu nijedna nije ostvarila značajniju prednost.

Ali dolaskom do ostrva Pag vodeći u realnom poretku „Damaco“ prvi ulazi u bonacu dok za njim probija jugo koje pomaže drugim jedrilicama da ga stignu što je za posadu Berislava Vranića deja-vu prošlogodišnje regate. U poslednjem delu druge etape od ostrva Rab do cilja u Rijeci, nastavilo se sa kreni-stani jedrenjem u očekivanju juga da popuni celi Kvarnerski zaljev što je na kraju rezultiralo da su prve tri jedrilice završile u samo 1:45 minuta razlike. „Damaco“ je ipak izborio naslov najbrže jedrilice u realnom vremenu presekavši liniju cilja nakon 50:02:35 sati jedrenja.

Međutim, odmah je bilo jasno da je po korigovanom vremenu isti poredak kao i u prvoj etapi, čime je Slovenska „Elaya“ Dušana Ušeničnika po drugi put za redom osvojila naslov pobednika Regate 1.000 ostrva. Drugo mesto pripalo je njegovom klupskom kolegi Maks Vrečku sa jedrilicom „Karpo“ dok se „Damaco“ morao zadovoljiti trećim mestom u ukupnom poretku.

Nakon dva odustajanja višetrupaca u prvoj etapi, austrijski „Sayg I“ Andreasa Hofmaiera odjedrio je drugu etapu kao jedini višetrupac u regati. Iako znatno manji od ostalih jedrilica „Sayg I“ se ozbiljno približio vodećim u trci za najbrži brod druge etape, završivši iza „Damaca“ za samo 3:47 minuta. Na pobedničkom postolju tako su završili:

Klasa ORC (jednotrupci)
1. Elaya (SLO) Dušan Ušeničnik … JK Loka Timing
2. Karpo (SLO) Maks Vrečko … JK Loka Timing
3. Damaco (CRO) Berislav Vranić … JK Galeb, Kostrena

Klasa MOCRA (višetrupci)
1. Sayg I (AUT) Andreas Hofmaier OSV

Sledeća godina donijeće jubilarno 10. izdanje Regate 1.000 ostrva a svi ovogodišnji učesnici već su se prijavili i za sledeću godinu, te se uz njih očekuje veći broj jedrilica u avanturi i izazovu koji pruža najbolji kurs za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati.