Regata 1000 ostrva – prva etapa

Rijeka – Tivat – Rijeka, 16 – 25. 09. 2022.
 
Slovenčka jedrilica “Elaya” sa vlasnikom i kormilarom Dušanom Ušeničnikom pobednik je prve etape 9. Regate 1000 ostrva koje se jedrila na 278 NM dugom kursu od Rijeke (Hrvatska) do Porto Montenegro marine u Tivtu (Crna Gora). 

Ova etapa je donela sve ono što opisuje Regatu 1000 ostrva kao jednu od najzahtevnijih regata na Jadranu koja postavlja izazove kojima je teško odoleti, ali istovremeno i teško savladati. Prva etapa je počela već tradicionalnom bonacom na startu u Rijeci, ali na kursu između više od 1000 ostrva hrvatskog dela Jadrana flotu su na pojedinim delovima pratili i vetrovi do 30 čvorova. To je dovelo i do odustajanja tri jedrilice, srećom bez posledica za posade. Najpre je austrijski „Vento Cadela“ morao da odustane zbog oštećenja pramčanog leta te se vratio u Rijeku u prvoj noći između nedelje 18.09 i ponedeljka 19.09. Zatim je austrijski „Canopus“ koji je učestvovao sa dvočlanom posadom morao da odustane nakon što je prošao Lošinj, dok je austrijski trimaran „Namaste“ zbog oštećenja jednog trupa morao da zatraži pomoć, te se uspešno sklonio u mirnu luku Gršćica na Korčuli.

Prva je na cilj u Tivtu došla hrvatska jedirlica „Damaco“ Berislava Vranića nakon 49:23:03 sati jedrenja. Međutim, čim je „Damaco“ prošao kroz cilj bilo je jasno da će teško zadržati pobedu po korigovanom vremenu jer je „Elaya“ bila vrlo blizu, te je završila samo 43 minuta iza „Damaca“ što je bilo dovoljno da preuzme vođstvo po korigovanom vremenu, ali i dovoljno da je druge jedrilice više ne mogu stići. Slovenački „Kapro“ Maksa Vrečka završio je malo više od dva sata nakon „Elaye“ što je bilo dovoljno za drugo mesto po korigovanom vremenu. Tako su se na podijumu na dodeli nagrada za 1. etapu našli:

1.    Elaya       SLO    Dušan Ušeničnik    JK Loka Timing
2.    Karpo      SLO     Maks Vrečko          JK Loka Timing
3.    Damaco  CRO    Berislav Vranić       JK Galeb, Kostrena

Poslednji je na cilj u Crnoj Gori došao austrijski trimaran „Sayg I“ koji je ostao jedini višetrupac na regati, pa mu treba odati priznanje za upornost i izdržljivost u ovako teškim uslovima.

Nakon kraćeg odmora u sredu 21.09 u zalivu Boke kotorske održaće se i promotivna Regata 1000 ostrva + 2 gde će se učesnicima regate pridružiti i lokalni jedriličari u organizaciji Porto Montenegro Yacht Club-a. Dan će završiti prigodnom svečanosti na kojoj će se izvršiti dodela nagrada za obe regate.

Druga etapa Regate 1000 ostrva startovaće u četvrtak, 21.09 iz Tivta na istom kursu prema Rijeci gde se jedrilice očekuju od subote 24.09 do nedelje 25.09.2022.