Ideje i saveti za ishranu na letovanju

Na putovanjima svako od nas želi da maksimalno iskoristi vreme i što više uživa u čarima novih prostranstava i opuštenog ambijenta, daleko od posla i obaveza. Letovanje je među omiljenim slobodnim danima za većinu ljudi, jer svi vole toplo i sunčano vreme, gde tokom celog dana možemo biti van smeštaja, a da ni ne primetimo da smo napolju.

Potrebno je štedeti vreme na dnevnom nivou, kako bi ga bilo više za uživanje, ali kako?

Ishrana na letovnjima mnogima od nas predstavlja problem. Želimo uvek da brzo i lako pripremimo obroke ili ako je moguće, da su već spremni kada dođe vreme za njh. Kako biste uvek imali ‘’keca u rukavu’’ i bili spremni za trenutke kada vam je potreban brz, ukusan i zdrav obrok, u nastavku teksta smo vam pripremili nekoliko ideja za obroke na letovanju.

Pripremite brze i ukusne obroke

Na letovanju retko kada imamo vremena i želje da pripremamo kompleksne obroke koji zahtevaju više sati pripreme. To je rezervisano za zimske mesece, kada nema mnogo aktivnosti kojima bismo mogli da se bavimo van apartmana, pa možemo uživati u spremanju gurmanluka.

Zato su nam potrebni brzi i ukusni recepti, koje ćemo sa lakoćom pripremiti pre odlaska na plažu, ili još bolje, po povratku sa plaže, kada smo već malo iscrpljeni.

Kako iskoristiti sos na najbolji način?

Potrena su vam osnovna znanja o tome kako se pravi sos od pečuraka, bolonjeze sos ili drugi slični ukusni sosovi, koji će obogatiti svako jelo. Sosovi su idealni za letovanje, jer se lako pripremaju, a uz njih možete dodati skoro pa bilo šta što će povećati sitost samog jela, čak bez potrebe da ga solite – jer je sos preukusan.

Sos možete kombinovati sa nekoliko vrsta mesa, prelivati špagete ili ga dodavati u sendviče i burgere. Jednostavno, sos je idealno rešenje za letovanje, bilo da ste sa porodicom, prijateljima ili emotivnim partnerom.

Salate od voća i povrća – prostor za eksperimentisanje

Pored sosova i raznih kombinacija koje možete praviti sa njima, tu su i salate, za sve one koji vole zdrav način života i kojima prija sočna hrana za vreme vrelih letnjih dana. Kada su u pitanju salate, mesta za improvizaciju ima zaista mnogo. Od klasične šopske salate, preko cezar salate, do razno raznih voćnih salata, sa ili bez dodataka.

Salate se jednostavno i brzo prave, ukusne su i pre svega zdrave, jer su pune vitamina i minerala, kojima se održava imunitet, a poznato je da se turisti često razbole, baš zbog pada imuniteta.

Uz salate takođe možete kombinovati razne vrste mesa, a mi vam preporučujemo da svakako za samu pripremu salata koristite sezonsko voće i povrće, koje nemamo prilike da konzumiramo u toku cele godine.

Odlazak u restoran je uvek opcija

Svi mi volimo da se počastimo ručkom u restoranu, naročito na odmoru, kada sa pravom osećamo da to zaslužujemo. Međutim, svakodnevna ishrana u restoranu znatno povećava troškove letovanja i nije baš uvek najisplativije plaćati obroke i po 3 puta skuplje od onih koje bismo mogli sami pripremiti u apartmanu.

Bilo bi najbolje da odlazak u restoran, sačuvamo za one dane, kada organizaciono nismo u prilici da dođemo do obroka na neki drugi način, jer nam je dan ispunjen aktivnostima. Time ćemo uštedeti dosta novca, a i sam ručak će nam biti dosta prijatniji i sa većim uživanjem ćemo provesti sat ili dva.

Toplo preporučujemo da u restoranima iskoristite priliku i obavezno probate neke lokalne specijalitete, jer na taj način upotpunjujete doživljaj čitavog putovanja i sa sobom kući nosite kompletniji utisak o mestu koje ste posetili.

Brza hrana treba da bude poslednje rešenje

U redu je da se ponekad pojede i parče pice, ali nikako ne bi bilo dobro da brzom hranom svakodnevno zamenjujemo neki od glavnih obroka.

Ako smo na letovanju u Grčkoj, sigurno ćemo jesti giros svaki drugi ili treći dan, ako je to Italija, moraćemo da probamo picu i paste, ali neka to bude večera ili neki sporedni obrok. Uvek se potrudite da u toku dana imate jedan kvalitetan i hranljiv obrok koji će obezbediti sve potrebne nutrijente i održavati vas zdravim.

Budite oprezni sa kvarljivim namirnicama

Na velikim vrućinama sve namirnice se lakše kvare. To se naravno, ne događa u marketima, već pri transportu, pre nego što proizvodi stignu do marketa i budu skladišteni u frižiderima i magacinima.

Zato uvek vodite računa da na određeni način proverite kvalitet i pouzdanost proizvoda, tako da vam se ne dogodi da platite proizvod zbog kog ćete sutradan imati stomačnih problema. Posebnu pažnju treba obratiti na mlečne proizvode, sa akcentom na sladoled, na meso, ribu i slične proizvode pre svega životinjskog porekla, koji su kvarljiviji od biljne hrane.

Imajte na umu da treba ispitati i kvalitet vode i njenu podesnost za piće. Dovoljno je da se raspitate koju vodu i odakle možete piti, jer ukoliko se u tom mestu pije strogo flaširana voda, onda obratite pažnju u restoranima i kafićima kako će vam pripremiti kafu, limunadu i druge napitke za koje je potrebna upravo voda.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je dao kvalitetne ideje i savete za ishranu na letovanju.

Izvor fotografija: pixabay.com