GROHE X platforma je pretvorila izazov u novu mogućnost

Intervju sa Sašom Đokovićem (Grohe Adria doo), april 2021.

  • Kompanija GROHE je sredinom marta predstavila svoju prvu digitalnu platformu dizajniranu po svetskim standardima i po dostupnosti sadržaja višestruko okrenuta korisnicima. Koje mogućnosti pruža ova platforma ?

GROHE X je rezultat našeg načina razmišljanja nakon što smo prihvatili “novu normalnost” i izazove shvatili kao nove mogućnosti. Može se reći da je GROHE X dokaz da, posebno u trenucima poput ovog, treba da zamenite „ali“ za „zamislite ako“ i vrlo smo ponosni što su svi u GROHE-u bili toliko smeli da ovako otvoreno razmišljaju. Sa GROHE X nudimo našim kupcima centralno, uvek dostupno čvorište brenda da se nadahnu, ali i da komuniciraju sa nama – gde god da se nalaze, kad god smo im potrebni. Takođe u budućnosti težimo da trasiramo nove puteve sa GROHE X. Digitalna platforma je samo početak sopstvenog ekosistema iskustva koji će pokretati interakciju sa našim kupcima u godinama koje dolaze. Čim to ponovo bude moguće, GROHE X će biti dopunjen hibridnim ili takozvanim “kamionskim obilaženjima”, pa i u Srbiji kako je to bivalo prethodnih godina.

Iako je fizička udaljenost danas ključna, našim kupcima i dalje želimo da ponudimo jedinstveno okruženje u kome mogu da iskuse naše inovacije i razmenjuju svoja iskustva direktno sa nama. GROHE X omogućava svima da urone u raznoliki svet GROHE-a i daje osnovne elemente za stvaranje vašeg individualnog iskustva sa brendom. Svi će dobiti ekskluzivne uvide o našim pogonima “iza scene” i kako ih naš lanac snabdevanja usmeren na kupce povezuje sa globalnim tržištima, saznaće više o našim najnovijim tehnologijama razvijenim u internom odeljenju za istraživanje i razvoj sa sedištem u Hemeru u Nemačkoj. Zaista je neverovatno šta su naši timovi oživeli u tako kratkom vremenskom periodu.

  • GROHE ima stalni focus ka svojim klijentima, odnosno kupcima. Koliko je treuntna pandemija uticala na poslovne rezultate?

Pandemija COVID-19 je poremetila potrošačke navike i samu kupovinu, ali postoji izvesno prilagođavanje novoj situaciji. Na primer, ako kupci ne mogu da odu u prodavnicu, prodavnica će „doći kod njih kući”. Iako potrošači teže da se vrate starim navikama, verovatno će ih novi propisi i postupci u načinu na koji mogu da kupuju ipak na neki način naterati da se prilagode i modifikuju. Nove navike će se pojaviti i napretkom tehnologije, promenom demografije i inovativnim načinima kupovine sa kojima će potrošači naučiti da se nose. Napomenimo i da je u ovo “pandemijsko vreme” prodaja i dalje snažno okrenuta  prema kupatilima koja su lagana i prozračna, kao i ka onim elementima koji su pomalo spa-dizajna.

  • Duži niz godina je firma Grohe sa svojim proizvodima prisutna na tržištu Srbije. Koliko ste zadovoljni odzivom ovdašnjeg tržišta?

GROHE je vodeća svetska marka za celovita rešenja za kupatila i kuhinjske sanitarije. Od 2014. GROHE je deo snažnog portfolija marki japanskog proizvođača pionirskih tehnologija vode i stanovanja LIXIL. Naša misija je da pružimo rešenja za proizvode koja odgovaraju na svakodnevne izazove iz stvarnog života, te učiniti sve kuće i stanove ugodnima svuda i za sve.

Kao globalna organizacija kombinujemo smislen dizajn, preduzetnički duh i odgovoran poslovni rast kako bismo stvari učinili bitnima za ljude i zajednice u kojima poslujemo. Osnovna snaga LIXIL-a je naš portfolijo moćnih vodećih robnih marki među kojima su GROHE, American Standard, INAX i TOSTEM. Kombinovanjem ovih brendova pokrivamo sve kategorije proizvoda za kupatila i sve segmente tržišta, od luksuznih do osnovnih, udovoljavajući različitim preferencijama načina života i lokalnim ukusima.

Iako robna marka GROHE ima vrlo snažnu poziciju na EMENA tržištu, vidimo potrebu za stalnim razvojem naših poslovnih modela širom regije, pa tako i u Srbiji. Mi u Srbiji vidimo visok potencijal za rast investicija, radi našeg jedinstvenog položaja i atrakcije za turističku industriju. Kvalitet marke GROHE leži u tehnologiji, dizajnu i održivosti, te smo upravo kao takvi prepoznati i na tržištu Srbije.  Mi ćemo svakako nastaviti razvijati svoju poziciju A marke na tržištu, kao i ojačati postojeće poslovne odnose. Najvažnije nam je da zadržimo direktnu razmenu sa kupcima i čuti ​​njihove potrebe kako bismo i dalje bili uspešni kao brend.

  • GROHE je takođe predstavio novi program pod nazivom “GROHE Installer Vocational Training and Education” (GIVE). Kakav je to zapravo program?

“GROHE Installer Vocational Training and Education Programme” (GIVE) je program koji jača socijalnu dimenziju angažovanosti brenda na održivosti. GROHE već sarađuje sa 26 institucija koje nude obuku u području vodovoda širom EMENA regije. Kao deo programa GIVE, brend će podržati vodoinstalaterske škole u stvaranju najsavremenijeg okvira za obuku instaliranjem modernih objekata za obuku i pružanjem materijala za učenje i iskusnih tehničkih trenera. Studenti će završiti specifičnu obuku za proizvode koju je osmislio GROHE, a za koju će dobiti međunarodno priznati sertifikat. S obzirom na nedostatak kvalifikovanih instalatera u sanitarnoj industriji, važnije je nego ikad ponuditi atraktivan program obuke koji mladim ljudima pomaže da izgrade temelje za prosperitetnu budućnost. Drago mi je da mogu da kažem da smo trenutno u pregovorima sa tehničkim školama iz regiona kako bismo ostvarili saradnju i implementirali GIVE program i za naše mlade ljude koji će po završetku svoga školovanja biti bliski saradnici marke GROHE, iako edukacija i učenje za nas nikada ne prestaje.

  • U trenutnim tržišnim uslovima verovatno je teško praviti neku dugoročnu strategiju. Ipak, kakvi su planovi firme Grohe za budućnost?

Posmatrajući tržišne trendove, održivost kao način života koji se sve više prati, je i dalje stalno prisutna u svim delovima poslovnog procesa kao i u proizvodima. Kupci se okreću jednostavnosti, stvarajući svoju oazu u svakom uglu svog stana ili kuće. Individualnost je takođe trend u porastu. Povećana je potražnja potrošača za individualizmom, pa im se nudi sve više izbora i mogućnost prilagođavanja proizvoda njihovim potrebama u svim oblastima; tu pre svega mislimo na funkcionalnost, održivost i dizajn.

Moderna kupatila su planirana i dizajnirana po principu maksimalne udobnosti i uštede resursa – dakle ekologija i udobnost, ali funkcionalno, praktično i originalno. Ideje za kupatila modernih stanova i kuća sve su više povezane sa tehnologijom, pa se proširuje funkcionalnost kupatila tako da se ne ostvaruje samo onaj osnovni cilj da se okupate u kadi i istuširate, već da u potpunosti osetite udobnost i praktične blagodeti. Stoga je tu inovativna oprema koja zadivljuje i visokom estetikom dizajna i racionalizmom. Dizajn sanitarne keramike nije samo praktičan, on kombinuje modernu tehnologiju sa prirodnom egzotikom.

Korisna adresa: https://www.grohe.rs/sr_rs/