Munja koja je stigla iz budućnosti – Riva ‘88 Folgore

Ferretti je 25. maja porinuo svoj prvi novi model posle-Covid-perioda, i to Riva ’88 Folgore. Time je ujedno i ispunjeno obećanje dato na pres konferenciji na sajmu u Diseldorfu da će u narednom periodu modeli dobijati italijanska imena. Ovaj put je to “Folgore” odnosno “Munja”. Šampanjac se razbijao u La Spezi, gde se i nalazi proizvodni pogon posvećen njihovim modelima od 76 do 110 stopa.

Riva ‘88 Folgore izgleda poput plovila koje se vratilo iz putovanja u budućnost: ona je zaslepljujući bljesak stila, snaga, performanse, inovacija.“ Tako je ovaj model komentarisao Alberto Galassi, predsednik Uprave Ferretti Grupe. „Lansiranje prvog novog modela 2020. godine predstavlja novu renesansu za Ferretti grupu, koja se ponovno vraća upravo modelom Rive, postajući sve više savremeni mit, suština Made in Italy i opipljiv znak zemlje koja počinje iznova.

Nova filozofija enterijera predstavlja linije i elemente nadahnute automobilskim svetom, kombinujući luksuz i sportsku atmosferu.
U srećnoj ravnoteži između prošlosti i sadašnjosti spaja se upotreba inovativnih materijala poput karbona sa tradicionalnim stilskim elementima kao što su detalji od mahagonija i ukrasi od čelika.
Dizajnom koji kombinuje estetiku i funkcionalnost, Riva ‘88 Folgore nudi vlasniku preispitan koncept krme, sa garažnim vratima koja se otvaraju i koja se mogu postaviti na dva načina: paralelno sa vodenom linijom, kako bi se iskoristila prednost platorme za kupanje i sunčanje od 6 m2, ili uronjen kako bi se omogućilo izvlačenje tendera. Kokpit je, s druge strane, velik prostor veličine 22 m2 koji sadrži ogroman sofu, sto, ali i bar koji ima električno otvaranje mermernog poklopca.

Još jedan zanimljiv detalj je stakleni hardtop koji se otvara i može se pomerati prema krmi ili pramcu, na taj način omogućavajući dotok svežeg vazduha tokom plovidbe ili kad je brod usidren.
Stil enterijera je takođe znatno obnovljen korišćenjem skupih materijala kao što su pravo drvo, čelik, mermer i staklo. Uz to, postoje tri različita moguća rasporeda za glavnu kabinu.
Prostor za spavanje upotpunjuje VIP kabina na pramcu i dve dvokrevetne kabine, svaka sa sopstvenim kupatilom.
Prostor rezervisan za kuhinju ostaje odvojen, sa posebnim ulazom koji pruža maksimalnu privatnost usluge.

Kao i sva remek dela iz novije istorije Rive, model Folgore ‘88 rezultat je saradnje između studija Officina Italiana Design, koji je osnovao Mauro Micheli zajedno sa Sergiom Berettom, Odbora za strategiju proizvoda na čelu s inženjerom Pierom Ferrarijem i Ferretti Group Engineering odeljenjem.