Kan kao mesto susreta za Jeanneau SO 410

U Kanu ne samo da Jeanneau stalno učestvuje na tamošnjem Sajmu nautike (septembar), već je to i mesto gde svake godine (proleće) novinari imaju prilike i da sve njihove nove modele probaju.

Ako pričamo o jedrilicama, trenutno u ponudi imaju 11 različitih modela, i to od 31 do 64 stope, podeljene u tri serije: Jeanneau Yachts, Sun Fast (model 3300 imaće premijeru u Kanu) i Sun Odyssey koja ima svoju već osmu generaciju. A ako pogledate samo u poslednje dve godine, modeli te serije su dobijali nagrade širom sveta: European Yacht of the Year (Diseldorf/Nemačka), Asia Boating Award (Singapur), Best Boats – SAIL Magazine (SAD), Most Innovative Boat – Cruising World (SAD), Best of the Best – Robb Report (Španija), Christofle Yacht Style Award (Puket/Tajland).

Negde u sredini game ove Sun Odyssey serije (od 319 do 490) se nalazi model Jeanneau SO 410. Čini se da jedrenje na jedrilici od 41 stope nikad nije bilo tako ugodno kao na ovom modelu. Siguran, moćan trup, bez prepreka za prolaz po bokovima, a kao i kod svojih prethodnika iz 8. generacije, Sun Odyssey 410 ima niži bum što olakšava pristup jedru a povećava ukupnu površinu jedara. Duplo kormilo, centralizovani vinč kojim se može upravljati direktno sa skiperske pozicije, takođe doprinose sigurnosti na brodu. Uz to, prvi put na jedrilici ove dužine Jeanneau je za 2020. godinu projektovao i takozvanu “swing keel”, odnosno kobilicu koja može da se uvlači/izvlači i koja se najčešće koristi za regatne jedrilice, a zbog mogućnosti uvlačenja zgodna je i za bezbedniji prilazak plićinama.

U enterijeru, prozračnost karakteristična za Sun Odyssey modele. Kuhinja u obliku slova U je mala ali jako funkcionalna, dok je salon sasvim konforan za brod ove dužine. Vlasnička kabina je visokog standarda, a ukupan broj kabina može biti 2 ili 3, odnosno kako se to obično i pravi: vlasnička i čarter verzija. No, i tu ima opcija, posebno je zanimljiva ona gde je u pramčanoj kabini krevet pod uglom u odnosu na osu simetrije. Od opcionih detalja izdvajamo i mogućnost postavljanja posebnog uskog “privatnog” umivaonika.

Još jedna važna novost je vezana za Jeanneau: u Srbiji imaju novog zastupnika, firmu Just Perfect, pa će jedriličari (ali i oni koji vole veće motorne brodove ovog francuskog brodogradilišta) lakše dolaziti do neophodnih informacija.

Info: www.justperfect.rs