Nautička tehnologija… i koji je pravi uređaj za vas?

Život na vodi je sjajan, ali može doći sa mnogo pitanja. Verovatno vam je potrebna neka tehnologija ili dodatna oprema, ali kako da znate šta da tražite? Da li vam treba sonar? Šta je ploter? Koji uređaj je pravi za vas?

Bez brige. Garmin pravi neke od najboljih tehnologija za sve vrste nautičara i olakšava vam da saznate šta vam je zaista potrebno. Napravili smo listu svega što vam može zatrebati, organizovano prema tome kako da vam pomognu da na najbolji način iskoristite svoje vreme na vodi.

Bez obzira da li imate priobalni motorni čamac, ribarski čamac koji koristite na reci, možda jezerima ili pak jedrilicu, Garmin ima svu navigacionu opremu koja vam može pomoći da zacrtate kurs za vašu sledeću avanturu.

GPSMAP x3 ploteri: Iako znamo da je prva stvar na koju verovatno pomislite navigacija, Garmin ploteri mogu da urade mnogo više od toga da vas odvedu tamo gde idete (mislili smo da to svakako rade). Zamislite ploter kao mozak operacije. Može se koristiti za prikazivanje podataka sa druge opreme na brodu kao što su radar, motori, svetla i još mnogo toga – čak i da vidite šta je ispod vode oko vas kada su upareni sa sondom (sonde se prodaju posebno). Koristeći GPS, ploteri mogu da pokažu vašu tačnu lokaciju na navigacionoj karti, zajedno sa smerom, brzinom i drugim informacijama.

Aplikacija ActiveCaptain: Preuzeta na vaš kompatibilni pametni telefon ili tablet, ova besplatna, sve-u-jednom aplikacija stvara moćnu vezu između vas i vaših Garmin nautičkih uređaja, mapa i Garmin online nautičke zajednice.

Garmin nautičke mape: Ne moramo da vam ukazujemo na njihovu važnost. Čak je i Magelan imao mape. Naravno, njegove mape nisu uključivale karakteristike poput reljefnog senčenja visoke rezolucije ili satelitske fotografije.

Da li izlazite na vodu po ribu? Ako tražite ulov života, onda su ovi proizvodi napravljeni za vas. Mogućnosti sonara u Garmin fishfinder-ima čine pecanje tako lakim da izgleda kao da je “varanje”.

Sonde: Sa mogućnošću uparivanja sa Garmin ploterima ili fishfinder uređajima kako bi se obezbedio kristalno jasan interfejs jednostavan za korišćenje, Garmin sonde pružaju sonarno očitavanje vode ispod čamca tako da možete da vidite strukturu dna, ribu koja pliva ili se skriva od vas. Panoptix LiveScope sistem se uparuje sa kompatibilnim ploterima i vrhunski je, sa zadivljujućim slikama u realnom vremenu ispod i oko vašeg broda do 60 metara. Sonda GT56UHD se uparuje sa kompatibilnim ploterima i fishfinder uređajima i predstavlja svestran, sve-u-jednom prikaz koji sadrži ClearVu, SideVu i tradicionalni sonar.

ECHOMAP paketi: Uparite ove uređaje sa Garmin sondama da biste dobili najbolje, sonar i ugrađenu kartografiju za navigaciju. Ako se ozbiljno bavite pecanjem, poželećete jedan od ovih uređaja.

STRIKER Vivid: Uređaji koji vam pomažu da pronađete ribu sa vašeg čamca. Kroz ugrađeni sonar možete videti ribu i podvodnu strukturu sa oštrim detaljima. Možete označiti bilo koje dobro mesto za pecanje – pa čak i izabrati različite opcije boja.

STRIKER Cast: Samo pričvrstite ovaj zgodan sonar na svoj najlon za pecanje i zabacite ga da biste videli sonar preko ekrana aplikacije na svom kompatibilnom pametnom telefonu ili tabletu (sa dometom od 60 metara). Pored toga što možete da idete na svoj brod, ovaj proizvod je odličan i u slučaju da recimo posedujete kajak ili ponekad pecate sa obale.

Koja je poenta zabave na vodi ako ne možete da uživate u muzici? Bez obzira da li volite blistave, teške basove ili nešto malo suptilnije, imamo kompletan paket proizvoda za zabavu na vodi koji će vam pomoći da prilagodite zvučni sistem za vaše plovilo.

Fusion MS-RA60: Ovo je izdržljiv, ekonomičan morski stereo uređaj. Moderan je, ali se može naknadno ugraditi i možete da kontrolišete muziku sa svog kompatibilnog pametnog uređaja ili Garmin sata.

Fusion Apollo serija uređaja: Ako želite morski stereo sa najboljim kvalitetom zvuka i inovacijama, poželećete jedan iz Apollo serije. Prilagođeni audio profili, besprekorni visokokvalitetni striming i opcija za konzolu sa ekranom osetljivim na dodir.

Fusion Signature Series 3i Marine zvučnici: Ovi zvučnici ne poseduju samo opciju za višebojno LED osvetljenje, već i vrhunski kvalitet zvuka i 3-godišnju garanciju.

Ako vaša slika savršenog dana na vodi uključuje jedrenje, možda će vam trebati pomoć da iskoristite vetar – bukvalno. Garmin ima neke sjajne instrumente (ekrane koji će vam pokazati sve podatke o vetru, uglovima vetra i dubini koji su vam potrebni) i senzore koji će vam pomoći da “uhvatite” te podatke.

GMI 20: Sa svetlim 4-inčnim ekranom sa sočivom i premazom protiv odsjaja, sa uglom gledanja od 170 stepeni ovo je više od ekrana koji prikazuje samo informacije o vetru — takođe pokazuje brzinu, dubinu i 100+ parametara na moru i plovilu. Ako volite regate, ima i namenski tajmer za trke koji odbrojava i nadole i nagore.

GNX Wired Sail Pack 52: Ako želite da rešite sve svoje potrebe za jedrenjem odjednom, ovaj paket ima sve što vam je potrebno da tačno znate šta se dešava sa vetrom i vodom oko vas.

U idealnom slučaju, ovo je prioritet za sve vas koji ste na vodi, bez obzira da li se bavite regatama, žurkama na pontonima ili nečim između.

Fantom radari: Prilično je važno da možete da vidite šta dolazi. Ovaj paket radarske tehnologije ističe pokretne mete u boji i potpuno se integriše sa Garmin ploterima kako bi vam pokazao šta se kreće prema vama — ili udaljava od vas. Na vodi je najbolje svesti iznenađenja na minimum.

VHF 215i AIS Marine Radio: Sa ugrađenim GPS-om, pozivima za pomoć, direktnim pozivima i frekvencijskim opsezima koji uključuju sve međunarodne pomorske kanale, ovaj morski VHF radio povećava duševni mir i omogućiće vam da komunicirate sa poverenjem na vodi.

MSC 10 pomorski satelitski kompas čini mnogo više od samog usmeravanja na sever. Višepojasni GNSS prijemnik koji se lako instalira, dobićete detaljno praćenje koje uključuje čak i informacije o nagibu, vertikalnom nagibu i podizanju plovila ako je voda uzburkana i prepuna talasa.

Osim navedenih uređaja, Garmin nudi široku paletu proizvoda i rešenja koja vam mogu pojednostaviti i pomoći da vaš dan na vodi bude idealan. Više o tome na www.garmin.rs