European Powerboat Award 2024

Nemački magazin BOOTE je 2005. godine ustanovio nagradu pod nazivom “European Powerboat Award” (Evropski motorni brod godine). U žiriju za dodelu nagrada, nalaze se novinari devet istaknutih evropskih nautičkih magazina: Båtmagasinet (Norveška), BoatMag (Italija), BOOTE (Nemačka), Motorboot (Holandija), MoteurBoat (Francuska), Nautica y Yates (Španija), Neptune (Francuska), Marina CH (Švajcarska) i Yachtrevue (Austrija). Nagrade su dodeljene na ceremoniji prvog dana sajma nautike boot u Diseldorfu 20. januara 2024.

Nominacije i pobednici za 2024. godinu

Kategorija do 8m dužine: Modeli u ovoj kategoriji se smatraju „početnim čamcima“. Važni aspekti ove kategorije su: odnos cene i kvaliteta, kvalitet upravljanja kao i bezbednosni aspekti. Još jedan važan aspekt za donošenje odluke članova žirija je jednostavan i lak transport na putu.

Nominovani: BMA X2333 , Lilybaeum Levanzo 25, Nordkapp Airborne 6.3, Northmaster 760 Cruiser. Pobednik: Ibiza 601

Kategorija do 10m dužine: Modeli u ovoj klasi imaju fokus na „odmor na vodi“ i „pogodnost za porodicu“. Čamci ove kategorije se često koriste za letovanje u klasičnom smislu, zbog čega su uređenja prostora i raspored prostorija veoma relevantni.

Nominovani: Navan C30, Parker 100 Sorrento (Askeladden C97), Ranieri Next 275 LX, Sea Ray SLX 260, Sterk 31 RC. Pobednik: Sea Ray SLX 260

Kategorija do 14m dužine: U ovoj kategoriji su dodati novi faktori – sposobnost za plovidbu kao i domet. Čamci ove kategorije moraju biti prikladni za veće udaljenosti, plovidbu preko otvorenog mora ili putovanja blizu obale. Posebne karakteristike koje su potrebne za to, kao što su ponašanje u vožnji, bezbednost i domet, imaju veliki uticaj na procenu članova žirija.

Nominovani: Bavaria SR 33, Beneteau Antares 12, Fim Regina 440, Frauscher 1212 Ghost, Marex 440 Gourmet Cruiser. Pobednik: Marex 440 Gourmet Cruiser

Kategorija do 20m dužine: U kategoriji u kojoj se nalaze najduži brodovi uzimaju se u obzir razmatranja poput „života na vodi“ ili mogućnosti da provedete više nedelja ploveći na brodu sa nekoliko ljudi. Još jednom, uređenje prostora i raspored prostorija na različitim palubama, zajedno sa performansama plovila, igraju veliku ulogu u ovoj kategoriji.

Nominovani: Aprea Lancia 52, Azimut Magellano 60, Prestige F4, Sargo Explorer 45, Sunseeker Superhawk 55. Pobednik: Azimut Magellano 60

Kategorija Longrange (duge plovidbe): U ovoj kategoriji se nalaza tipični brodovi za duže plovidbe. Potreba za brzinom je smanjena, udobnost života zajedno sa efikasnim sistemom vožnje i bezbednosnim merama su u centru pažnje članova žirija.

Nominovani: Greenline 58 Fly, Mylius 62, Omikron OT 60, Vanton QS 45 CC, Steeler 50 TA. Pobednik: Omikron OT 60.

Kategorija motorni katamarani: s obzirom da je popularnost višetrupnih brodova u stalnom porastu, organizatori su odlučili da po prvi put naprave posebnu kategoriju za njih, počevši od ove godine. Kategorija će biti otvorena za pogonske katamarane svih veličina, od manjih otvorenih čamaca do krstareće motorne jahte.

Nominovani: Aquila 42, Four Winns TH36, Leopard 40 PC, Tesoro T 38, YOT 36. Pobednik: Leopard 40 PC.

Kategorija plovila na električni pogon: Ova kategorija je zapravo odgovor na trenutne trendove alternativnih pogonskih sistema. Nezavisno je od dužine i brzine čamca, a uključuje električne i hibridne pogone.

Nominovani: Capoforte SQ 240 I, Edorado 8S, Kaebon Elektroboot Eins, X shore 1. Pobednik: X shore 1.