30 kratkih video formi: Dunavsko more i aktivizam

Svaki dan u 10 časova od 15. jula do 15. avgusta 2022. godine na internet portalima: https://jupije.com i https://www.facebook.com/JupiJEcom počinje premijerno emitovanje 30 kratkih JupiJE video formi: Dunavsko more i aktivizam kroz ekran koje se bave Dunavom ali i Evropskim zemljama kroz koje prolazi, prikazuju različitost kulture nacija i povezanost naroda kroz reku, kulturno nasleđe Podunavskog regiona, raznovrsnost i bogatstvo života na reci, preispitivanje odnosa čoveka prema prirodi i zaštiti životne sredine kroz metaforu Dunava, kao najveće, ali i najzagađenije evropske reke, Dunav kroz vreme iz ugla novosađana. 
 
Publika će imati priliku da sazna razne činjenice ali i mitove vezane za Dunav i priobalje kroz sledeće naslove: Etimologija Dunava, Izvor Dunava, Tok Dunava, Zanimljive činjenice o podunavskim zemljama: Nemačka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Plovnost Dunava, Dunavski vilenjak, Međunarodni dan Dunava, Dunavska voda za piće, Kultura Dunava, Arheologija Dunava, Dunav dom prirodi, Đerdapska klisura, Eko-sistem Đerdapske klisure, Dunavski rak, Zagađenost Dunava, Novosadski kej, Novosadske poplave, Novosadske plaže, Štrand, Štrand i moda, Mitovi i legende Dunava.
 
Projekat je deo programskog luka Dunavsko more Evropske prestonice kulture koji se bavi predstavljanjem kulturnog nasleđa i očuvanjem prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka. Spajanjem umetnosti i ekologije, Dunavsko more nam donosi umetničke programe kao poziv na akciju za očuvanje i brigu o Dunavu, ali nas i upoznaje sa nasleđem zemalja kroz koje Dunav protiče. Projekat je osmišljen i realizovan u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.
 
Nakon internet premijere prikazivanje i repriziranje se nastavlja na internetu ali i na televizijama: RTV i Kanal 9 i putem projekcija. 
 
U KS Eđšeg 30. jula u 20 časova kreću i projekcije filma Dunavsko more i aktivizam kroz ekran u trajanju od 45 minuta a nakon toga ćete uživati u filmu i na brodovima, na Beogradskom keju, na plažama, u restoranima uz Dunav i u centru Novog Sada, na prikladnim manifestacijama isl.