Regata 1.000 ostrva – u pandemijskom izdanju

Regata hiljadu ostrva 2020 morala je biti odgođena za 2021. godinu. Situacija s pandemijom je sada nešto bolja, ali još uvek postavlja ograničenja koja znatno otežavaju organizaciju regate kako je prvobitno planirana. Poštujući veliku želju jedriličara da se što pre opet izađu  na more, ovogodišnja regata će se održati u nešto izmenjenom obliku.

Kurs će spojiti dosadašnje dve etape u jednu – sa startom iz Rijeke u subotu, 18. septembra poznatim kursom između više od 1000 jadranskih ostrva i povratkom u Rijeku nakon obilaska otoka Sv. Andrija, bez zaustavljanja u Crnoj Gori. Ukupna dužina kursa je 482 NM što ovu regatu svrstava među najzahtevnije na Jadranu.

Ovo je privremeno rešenje obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, a ukoliko uslovi to dozvole već sledeće godine se očekuje povratak na tradicionalni format u dve etape od Rijeke do Porto Montenegra i od Porto Montenegra do Rijeke. Porto Montenegro Yacht Club ostaje veran partner u organizaciji regate te i ove godine dodeljuje pobedniku regate vaučer od 5.000 EUR za godišnji vez  u marini Portomontenegro.

Promene na Covid karti Evrope prouzrokovale su nekoliko odustajanja prijavljenih jedrilica pred sam start regate jer nije bilo jednostavno organizovati posade i transfere jedrilica. Ipak, na startu u subotu, 18. septembra u 18:00 iz riječke luke naći će se 7 jedrilica među kojima i dva višetrupca. Startna lista uključuje austrijski “Vento Cadela” Crhisrtiana Pfann-a pobednika Regate hiljadu ostrva 2019. godine, kao i slovenački “Macropus” Žige Merhara koji je iste godine osvojio 2. mesto. Boje Hrvatske braniti će novi Swan 45: “Damaco” Berislava Vranića ove godine koji je 2014. pobedio s istoimenom jedrilicom tipa Millenium 40.

Novost ovogodišnje regate je polazak iz riječke luke gde će linija starta, istovetna liniji cilja, biti između pramca Botela Marina i Kontrolnog tornja Lučke uprave Rijeka. Kao i prethodnih godina regata se može pratiti uživo na internetu putem GPS/GSM tracking sistema koji daje pozicije jedrilica u regati i prikaz poretka po korigovanom vremenu. Vremensko ograničenje regate je u nedelju 26. septembra u 12:00. Zavisno od vremenskih uslova prve jedrilice se očekuju na cilju nakon 3-4 dana jedrenja.