Uporni tragač plavog prostranstva

Do dužine od 20 metara nominovani su bili i: Bestevaer 53, Ferretti Yacht 500, Pearl 62 i Steeler Bronson 50, ali je za najbolji Evropski motorni brod 2021. godine u ovoj “dužinskoj” kategoriji ipak proglašen Absolute Navetta 64.

Negde na sredini svoje Navetta game (48 / 52 / 58 / 64 / 68 i 73), ovaj model je pokupio samo najbolje od svojih prethodnika. Još izdaleka se lako uočava taj široki i neprekinuti bočni prozor, koji se proteže od krme ka pramcu, sve do vetrobranskog stakla, ocrtavajući spoljni oblik broda. Karakteriše ga značajno povećanje pramčanih prozora i otvaranje bočnih vrata u kokpitu.

U Beach Club verziji, kada otvorite (sertifikovano vodonepropusna) vrata izlazite pravo na spektakularnu krmenu terasu na kojoj je ćete provoditi verovatno najviše vremena.

Ovakva alhemija: Beach Club – za dan i VIP kabina – za noć, moguća je zahvaljujući postavljanju kabine za posadu (sa 2 ležaja) sa direktnim pristupom sa drugih bočnih desnih vrata.

Flybridge ima daleko veću širinu nego što ga ima bilo koja druga jahta od 64 stope. Na glavnoj palubi salon je okružen staklenim prozorima bez ikakvih vizuelnih opstrukcija, tako da možete opušteno da uživate u panorami oko vas. Udobne sofe, veliki sto, prostor za zabavu i kuhinja – lako povezani sa kokpitom – sve to samo dodaje udubnost i vrednost. Preko glavne palube se odlično vidi zahvaljujući uzdignutoj upravljačkoj poziciji i velikom zakrivljenom vetrobranskom staklu koje pruža praktično apsolutnu vidljivost.

Ispod palube nekoliko kabina: glavna je smeštena u pramcu sa bračnim king-size krevetom, velikim bočnim prozorima i prostire se punom širinom broda. Za VIP kabinu, pardon – apartman, smo već dovoljno rekli, a da dodamo još i odličan izbor korišćenih materijala u enterijeru. I naposletku, treća kabina je dvokrevetna i to sa singl krevetima. Konačno, sve kabine imaju i svoja kupatila.

Da citiramo obrazloženje žirija: “Absolute 64 predstavlja savršenu kombinaciju motornog broda sa flybridge-om i explorer modela. Navetta 64 pruža dovoljno prostora kako u svojoj unutrašnjosti tako i na palubi. Veliki prozori, kao i inovativna izvedba krmene kabine sa direktnim pristupom platformi za plivanje, prenose jedinstveni osećaj životnog stila na vodi. “

Ne treba zaboraviti ni da je žiri nagrade BOB (Best of Boats) za 2020. godinu ovaj model proglasio za najbolji u kategoriji “za putovanje” (Best for travel): “To je jedan od najvećih motornih brodova od 60 stopa koji smo ikada videli. Zapravo on ima 64’5 ”, tako da je prostor na brodu ogroman, otvoren i svetao. Uz neverovatnu glavnu kabinu, nova Navetta ima i klub za plažu na krmi. To je nešto posebno. “ Tu možemo i da završimo ne obrazlažući i treću, ova put World Yachts Trophies nagradu. I to za najbolju inovaciju u kategoriji brodova 64 do 80 stopa.

Tehnička specifikacija
Dužina (LOA)… 19.63 m (64’ 5”)
Širina… 5.52 m (8’ 1”)
Rezervoar vode… 910 l
Rezervoar goriva… 3.600 l
Max broj ljudi… 16
Motori… 2×D13-IPS1200 (2×662 kW) ili
2×D13-IPS1350 (2×735 kW)