Nautički priručnik, Igor Orlov / najava

Omnibus je, kao izdavač Nautičkog magazina, do sada objavio tri knjige sa temom plovidbe: “Isti jarboli, dva pokolenja” autora Jelene i Srboljuba Kojadinovića iz 2007. godine, “Nautičko-turistički vodič Tise” grupe autora iz 2008. godine, i “Kako se kalio Tiki” autora Dragana Stankovića iz 2010. godine.

Nedavno smo dobili ponudu da na srpskom jeziku objavimo “Nautički priručnik” autora Igora Orlova, koji je do sada već objavljen na slovenačkom jeziku. To je jedinstvena stručna i istovremeno razumljiva prezentacija različitih znanja i iskustava, koja su spojena u jednu temu – temu plovidbe. Priručnik je dobrodošao za one koji se tek pripremaju da počnu da plove, ali je zanimljiv i onima koji će u njemu prepoznati potvrde svog dugogodišnjeg iskustva i možda pronaći odgovore na pitanja koja do sada nisu mogli da pronađu nigde drugde. Knjiga nije namenjena trkačima – regatašima, već onima koji jednostavno uživaju u jedrenju.

Priručnik ima 200 strana u koloru i nešto je skraćenog A4 formata. U vremenu koje je pred nama, prikupljaćemo mišljenje naših čitalaca da li bi kupili ovakvu knjigu (pošaljite nam email!). Do konačne odluke, u letnjem broju Nautičkog magazina (broj 59) pročitajte veliki intervju sa autorom ovog priručnika koji je najpre bio objavljen u slovenačkom magazinu Val, a mi ga, uz njihovu dozvolu, prenosimo u celini, prevedenog na srpski jezik.

ODLOMAK IZ INTERVJUA

Šta biste savetovali početniku koji želi da nauči jedrenje: da prvo pročita priručnik o toj temi, a zatim pohađa kurs, ili prvo da pohađa kurs i nauči u praksi, a zatim da pređe na teoriju u priručnicima?
Igor Orlov: I jedno i drugo paralelno. Ono što prvo poželite. Jedrenje je ljubav i treba joj se prepustiti.