Jedrenje u doba korone

Već nekoliko meseci živimo sa koronom i nije izvesno koliko će to još trajati. Dok čekamo da „to“ prođe, makar možemo da se prilagodimo situaciji koliko je to moguće.

Postavlja se pitanje, kako da ne propustimo neka životna zadovoljstava, koja su nam odavno postala potreba, kao što je odlazak na more, a da pritom budemo savesni i ne izložimo sebe i svoju porodicu potencijalnom riziku po zdravlje.

Dolaskom leta pomisao na more, plaže, kupanje… budi želju kod svih nas, ali u ovim novim uslovima, strepnju i oprez kako sve to realizovati u datim okolnostima.

Najpopularnije turističke zemlje, hotelijeri, turistički radnici… preduzimaju različite mere prevencije i zaštite sa neizvesnim uspehom. U suštini ne postoji idealna zaštita, ali zato postoji više ili manje bezbedni načini organizacije letnjeg odmora.

Za one koji su planirali da svoj odmor provedu na jedrilici, moglo bi se reći da su u ovim okolnostima odabrali najbezbedniji način letovanja. Jedini problem može da predstavlja organizacija putovanja do polazne baze zbog prohodnosti granica. Ali kada dođu do jedrilice, tada se mogućnost dodira sa virusom svodi na minimum.

Najveći broj jedriličara do polazne baze ide svojim vozilom tako da je samo putovanje potpuno bezbedno. Za one koji žele da izbegnu nabavku namirnica u mestu ukrcavanja, sve neophodne potrepštine za više dana mogu poneti i od kuće, tako da mogu direktno iz automobila da prekrcaju namirnice na brod.

Procedura primopredaje broda je ograničena samo na jednu osobu, najčešće je to skiper, koji preuzima papire i brod. To se obavlja inače samo sa jednom osobom (vlasnik broda ili base manager), jedan na jedan, a u uslovima korone obavezno je da nosi masku i rukavice.

Kada se posada ukrca na brod i isplovi, teorijski a i praktično, ne mora do kraja jedrenja ni sa kim više da bude u kontaktu. Na brodu imaju sav komfor kao u svakom boljem apartmanu. Kompletno opremljenu kuhinji sa uređajima i posuđem, velike rezervoare sa vodom i gorivom, tako da ne zavise od spoljnog sveta.

Pored toga, ono što najviše privlači sve ljubitelje jedrenja, to je kupanje na plažama koje su nedostupne klasičnim turistima, noćenje u skrovitim uvalama… jednom rečju mogućnost uživanja u moru i prirodi bez gužvi, buke, izolovani od pojavnih oblika masovnog turizma.
Uobičajene rute većine jedriličara zaobilaze mesta gde se okuplja veliki broj turista što isključuje mogućnost dodira sa virusom, a povremena pristajanja u mestima radi nabavke mogu se lako organizovati uz korišćenje zaštitnih sredstava.

Zato, ako ste planirali odmor na moru, a zabrinuti ste zbog gužvi na plažama, šetalištima, prodavnicama, jedrenje je definitivno najbezbedniji način boravka na moru i suncu ovoga leta.

Tekst: Nenad Miletić

www.ultimanautica.rs