Regata 1000 ostrva – I deo, od bonace do bonace

Rijeka – Porto Montenegro – Rijeka
19 – 29. septembar 2019.

Od bonace do bonace – tako bi se mogla sažeti prva etapa 7. Regate 1000 ostrva koja je u nedelju, 22.09 startovala u 12:00 ispred Riječke luke na 278 NM dugoj ruti među više od 1000 jadranskih ostrva do cilja u Tivtu ispred marine Porto Montenegro. Međutim, između bonaca na startu i cilju bilo je svega što obalno jedrenje čini zanimljivim i što još jednom pokazuje zašto je ovo jedan od najlepših kurseva koje je priroda dizajnirala. Flota koja je startovala nije bila brojna, ali je bila izrazito međunarodna sa posadama iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije.

Iako su se jedriličari nadali da bi bura koja je u Rijeci duvala gotovo 4 dana pre starta mogla potrajati, tradicija starta po slabom vetru nije izostala. Optimizam je ipak davala vremenska prognoza koja je najavljivala jugo na većem delu kursa tokom prva dva dana, što je značilo dosta jedrenja uz vetar i više odjedrenog puta – ali dok vetra ima jedriličari su sretni. Već kao po običaju brzine jedrilica koje su se mogle pratiti i na internetu putem sistema praćenja u realnom vremenu počele su značajnije rasti nakon prolaska ostrva Raba.

Najavljeni jugo je duvao oko 15-ak čvorova sa udarima preko 20, a prvi deo regate obeležila su čak tri odustajanja. Najprije je pao jarbol na jedinom višetrupcu u regati, austrijskom trimaranu Sayg I -srećom bez ozleda za njegova dva člana posade ali to je značilo kraj regate i zaustavljanje u Marini Punat. Međutim ozleda nije zaobišla člana druge austrijske posade koji je pretrpeo udarac buma na jedrilici Abracadbra koji se srećom može okarakterisati kao lakša povreda ali je svejedno tražila medicinsku pomoć te je Abracadabra završila regatu pristavši u Biogradu. Ali ni tu nije bio kraj lošim vestima. Još jedan pad jarbola na hrvatskoj jedrilici Mowgli dogodio se ispred Žirja, ali što je najvažnije bez povreda za posadu. Mowgli je tako bez jarbola prvo stigao do Kaprija a sledeće jutro do Tribunja.

Prošlogodišnji pobednik, slovačka Lucia X sa hrvatskom posadom rasparala je prednje jedro što je zahtevalo penjanje člana posade na jarbol zbog čega su morali skrenuti sa zacrtanog kursa kako bi to mogli da izvedu u privetrini što ih je na kraju koštalo dosta izgubljenog vremena i izgubljenih izgleda za dobar rezultat u prvoj etapi.

Ostatak flote jedrio je po jugu uz koje su izbegli nekoliko lokalnih nevera a onda je, kao što je i bilo najavljeno, na srednjem Jadranu jugo okrenulo na tramontanu i severozapadanjak. Četiri su se jedrilice smenjivale u vođstvu: slovenski Macropus, austrijska Vento Cadela, slovačka Lucia X i britanski Atame sa italijanskom posadom, dok je najveća jedrilica u regati – mađarski Sunday Morning, jedini izabrao kurseve bliže obali kroz Zadarski kanal i sa severne strane Korčule i Mljeta. A uslovi do Dubrovnika i Cavtata su bili gotovo idealni sve do druge bonace sa početka priče. Gotovo celu noć sa utorka na sredu jedrilice su provele pre i nakon ulaska u zaliv Boke Kotorske sa brzinama koje su se kretale od 1 -2 čvora.

Prve jedrilice su došle pred sam cilj oko 6 ujutru, međutim za poslednjih nekoliko NM trebalo im je više od 3 sata, a slovenski Macropus i austrijska Vento Cadela vodili su pravi dvoboj pokušavajući iskoristiti svaki dašak vetra. Na kraju je liniju cilja prvi presekao Macropus u 09:34:13 nakon više od 69 sati jedrenja čim je potvrđeno da je ovo najsporija prva etapa u dosadašnjih 7 izdanja Regate 1000 ostrva. Austrijska Vento Cadela s Christianom Pfannom za kormilom završila je samo nešto više od 12 minuta iza Macropusa što je bilo dovoljno za pobedu po korigovanom vremenu nakon što je odmah postalo jasno da je ne može prestići nijedna od jedrilica koje su još bile u regati.

Ovako dugo trajanje prve etape prouzrokovalo je i otkazivanje Regate 1000 ostrva + 2 koja je bila planirana kao predah između dve etape u zalivu Boke Kotorske, a za posadu crnogorske Sofie koja je poslednja došla na cilj u Tivtu u 20:49:17 gotovo i da nema predaha, jer je start druge etape planiran za četvrtak, 26.09. u 12:00.