Barkolana – regata i poster Marine Abramović

Čuvena tršćanska regata Barkolana (5-14. oktobar), uz to još i jubilarna 50-ta po redu, privukla je ogromnu pažnju znatno pre početka.

Svake godine, umetnički direktor ove najmasovnije regate na Mediteranu angažuje jednog umetnika da osmisli poster za ovaj događaj. Ove godine ta uloga je pripala Marini Abramović, koja ga je dizajnirala u saradnji sa kreativnim direktorom brenda Illycaffè, Karlom Bakom i umetničkim direktorom Barkolane, Mateom Bartolijem.

Na posteru je prikazana Marina Abramović sa belom zastavom u ruci, a na zastavi se nalazi slogan “We’re all in the same boat” (Svi smo mi na istom brodu). Poster je izazvao lavinu negativnih komentara od strane italijanske desnice, koja optužuje autorku za političku propagandu, u čemu prednjači zamenik gradonačelnika Trsta, inače član ultra-desničarske Lege, Paolo Polidari. On je išao korak dalje i zatražio cenzuru postera, uz pretnju koju je izrekao u italijanskim novinama, da će gradski čelnici povući sav novac namenjen ovoj renomiranoj manifestaciji (€30,000). On takođe ističe da slika i poruka koju poster šalje, neverovatno podsećaju na Mao Cedunga, ali i da se poruka može percipirati kao pro-emigrantska.

Ipak, prema navodima organizatora regate, poruka postera je “da se naglasi jednostavan ali krucijalan aspekt – iako smo na različitim brodovima, kada se takmičimo za najbolji rezultat, mi jedrimo na istoj planeti, koju je neophodno čuvati i štititi na dnevnom nivou. Da bismo to postigli, moramo staviti na stranu individualnost i početi da se ponašamo kao deo jedinstvene posade koja se takmiči na regati. Poruka je univerzalna – bilo u sportu, očuvanju planete ili nekoj drugoj globalnoj akciji, treba da se udružimo i igramo kao tim!”