Sastanak NATUS-a u marini Apatin

U petak, 11. maja 2018. godine, u marini Apatin održan je sastanak kome je prisustvovalo 30  učesnika  iz turističkih organizacija Kovina,  Sombora, Apatina, predstavnik ministarstva infrastrukture i saobraćaja, šef kapetanije, predstavnici agencije za luke, prostornog planiranja i urbanizma grada Sombora, pokrajinske privredne komore, kajakaškog, jedriličarskog i ribolovnog saveza, članovi NATUS-a, proizvođači nautičke opreme i plovila, autori nautičkih atlasa i priručnika i predstavnik turističke agencije Kompas iz Novog Sada.

Domaćin skupa bilo je JP Putničko pristanište i marina APATIN u saradnji sa udruženjem Dunavski propeler. PKS je obezbedila mini bus za prevoz članova grupacije NATUS.

Sastanak je odlično organizovan u sali za prezentaciju, uz obilazak marine i upoznavanje sa ponudom usluga u marini u koju spadaju: odličan smeštaj, restoran, klupske prostorije, plovidba turističkim brodićem, toaleti sa kabinama za tuširanje. Sve je bilo na zavidnom nivou.

Skup je otvorila predsednica Skupštine grada Apatina. Sastankom je predsedavao Vlada Kresojević,  potpredsednik grupacije NATUS koji je podneo izveštaj o uspešnom nastupu grupacije na sajmu nautike u Beogradu i pohvalio organizaciju sajma uz bogatu izložbu nautičke opreme i plovila, uz napomenu da se na štandu NATUS-a  predstavilo 12 članica  grupacije.

Posle izveštaja o radu grupacije u prethodnih 25 godina i analize zaključaka sa okruglog stola održanog na Sajmu nautike u Beogradu o problematici nautičke privrede, infrastrukturi u priobalju, plovnim putevima  i nautičkim potencijalima Zapadnobačkog okruga, koji je izložio član grupacije inženjer Krsta Pašković, medijator i suorganizator ovog skupa učešće u diskusiji su uzeli predstavnici zavoda za urbanizam iz Sombora,  udruženja nautičara „Moja Lađa“  i v.d. direktorka marine Apatin Ljiljana Krec.

Na skupu je izložen problem zaustavljanja izgradnje  pristana u Bezdanu. Izložen je problem projektovanja nautičkih objekata: sidrišta, pristana i marina i konstatovano je da se to projektuje nestručno i nesvrsishodno i kada se to stavi na raspolaganje operateru, on ima velike muke da od lošeg nesvrsishodnog projekta organizuje komercijalni  profitabilni objekat.

Na ovo grupacija ukazuje još od 1992. godine. Grupacija se zalaže za  izgradnju pristana višenamenskog karaktera uz koji mogu da pristanu i velika i mala plovila.

Izneto je mišljenje da je svrsishodno i funkcionalno za razvoj nautičkog turizma prokopavanje kanala iz rukavca u Apatinu do kanalske mreže DTD,  što bi dalo jedan potpuno novi život ovom regionu kako za nautičare tako i za ribolovce.

Ukazano je na to da prevodnica Bezdan ima izuzetno atraktivan turistički potencijal zahvaljujući kome može postati muzejska jedinica o prvom podvodnom betoniranju i betonu generalno, obzirom da je to prvo podvodno betoniranje u Evropi, a možda i na svetu.

Skrenuta je pažnja da kulturno-industrijsko nasleđe ima svoje posebno mesto na vodnim putevima i ono omogućava bogatu turističku ponudu a kanali DTD raspolažu takvim objektima (Bezdan, Mali Stapar, Bečej, Klek i drugi).

O dobrim događajima u nautici  informisala je v.d. direktorka marine, od koje su prisutni saznali da je ukinuta vodna taksa marini koja je jako opterećivala rad marine i da je za strane nautičare takođe ukinuta vodna taksa  koja je stvarala vrlo negativan utisak prilikom boravku stranaca, nautičara, u Srbiji.

Marini Apatin je ispred  međunarodnog  udruženja IWI i Dunavskog  propelera uručena poklon karta plovnih puteva Evrope.

Prezentiran je i poziv za nastup na sajmu nautike u Diseldorfu u januaru 2019.

Posle sastanka, organizovana je plovidba turističkim brodićem. Tokom plovidbe prisutni su obišli Apatinski rukavac, videli jedno od najboljih brodogradilišta na Dunavu, plažu i Rebračin restoran,  oštećeni pristan i najlepšu crkvu na obali Dinava, “12 Apostola”, i marinu Apatin.  Pogled sa vode je  vrlo impresivan.

Na zajedničkom ručku, uz riblji paprikaš i apatinsko pivo, razmenjeno je puno zanimljivih informacija:   čulo se zašto je led uništio pristan, zašto je zatvorena prva benzinska pumpa, zašto  se čamci spuštaju  i vade ručno, a ne uz pomoć  električnog vitla…

Članovi grupacije su pohvalili konstrukciju turističkog plovila koje je jako funkcionalno konstruisano i što je vrlo važno – plovilo dok plovi ne pravi velike talase i stabilnost je jako dobra.

Posebno je pohvaljena i turistička ponuda plovidbe malim brodićem Tatjana Sombor-Monoštor-Mali Stapar; vlasnik i kapetan plovila nije mogao da nam se priključi jer je upravo imao grupu turista iz Bačkog Monoštora za plovidbu somborskim kanalima.

Grupacija NATUS preporučuje da posetite marinu Apatin i uživate u odličnom smeštaju, dobrom vezu za plovila, ribljem paprikašu i apatinskom pivu, uz dobra vina i voćne rakije.

Konstatovano je da ova regija (Apatin, Sombor, Bački Monoštor, Šebešok, Bezdan) može da bude izuzetno atraktivna za nautičku privredu i nautički turizam ali joj treba stručna pomoć od strane resornih ministarstava, lokalnih uprava i grupacije NATUS kako bi se  moglo uposliti više stotina domaćinstava i stanovnika ovog regiona.

Članovi grupacije NATUS su posetili prevodnicu i mlin u Sivcu – Mali Stapar, koji po svemu treba da bude biser nautičkog turizma Srbije, što su svi zajednički konstatovali.

Ispred organizatora izveštaj pripremio uz pomoć saradnika Inž. Krsta Pašković, Predsednik Udruženja Dunavski propeler i član međunarodnog udruženja IWI.