Bez-pacova-na-brodu

Za sve vlasnike brodova, pacovi na brodu su prava noćna mora.  Kao dobri “plivači” i  vešti u penjanju na uže za vezivanje na obalu, pacovi se lako mogu useliti na brod. Kada se jednom popnu, u kratkom roku mogu naneti značajnu štetu na brodu.

Do sada nije postojalo neko jednostavno rešenje, pogotovo ne za one koji se vezuju duplim užetom. Ali kada je u takvu nevolju dospeo švajcarski inženjer Leo Buhler odmah je počeo da radi na pronalasku rešenja… koga će eto predstaviti na sajmu nautike u Diseldorfu u januaru 2018.

Rešenje se bazira na već viđenim “pronalascima” ali koji nisu upotrebljeni na ovaj način i za ovu svrhu – valjda je zato i sjajno… Radi se naime o jednom velikom krugu spoljnjeg prečnika od 34cm koji se vrti oko ose, a koji se pak nalazi na unutrašnjem krugu koji se fiksira na jedno ili dva užeta (za prečnike od 10 do 50mm). Rotacija spoljnjeg kruga “uljezu” ne dozvoljava da pređe preko, već će se zasigurno naći u vodi. Sam krug od robusne plastike (otporne na morsku vodu i UV zračenje) je težak 630 grama, a zbog svojih dimenzja i težine lako se smešta bilo gde na brodu. Poznata je i cena – 70eura.