Dalmatia Boat Show udario temelje tradiciji koja će dugo trajati

U nedelju 21. aprila 2024. je završen Dalmatia Boat Show, međunarodni sajam nautike koji se po prvi put održao u prekrasnoj Marini Baotić.

Mi smo više nego zadovoljni i ponosan sam na tim koji je uspeo da obavi ogroman posao. Razgovarao sam sa svim izlagačima i svi su rekli da će sledeće godine ponovno doći.“ – poručio je organizator sajma i vlasnik grupacije Baotić, Željko Baotić.

Tokom četiri dana Dalmatia Boat Show-a, predstavljeno je više od 120 izlagača i 70 brendova sa 200 brodova. Među njima je bila i svetska premijera hrvatskog brenda A – More Yachts, koji su predstavili svoju perjanicu, električnu jedrilicu More 50: „Mi ove godine slavimo 10 godina postojanja tokom kojih smo izgradili preko 50 brodova. More 50 je električni brod sa kojim se okrećemo svetskom trendu održivosti, a Dalmatia Boat Show, koji je organizacijski zaista bio – vau i u Hrvatskoj ne postoji sajam koji je ovako organiziran, puno nam je pomogao u promociji, ali nismo ništa manje ni očekivali.“ – poručila je Silvija Santini Mandić, voditeljica prodaje A – More Yachtsa.

Dario Marijan, osnivač firme Nautika centar Nava, naglasio nam je potrebu za ovakvim nautičkim manifestacijama: „Organizatori su se zaista potrudili i stvorili sajam koji je već sada prepoznat po izvrsnosti, a to nam zaista treba, pogotovo sad, na početku sezone.“ 

Dalmatia Boat Show obeležio je i bogat zabavni program u sklopu kojeg su nastupili Marko Pecotić – Peco s bendom, VIS Cambi, Edi Šegota i Kvartet Cambi te mnogi drugi.

Poslednjeg dana Dalmatia Boat Show-a, udruženje Rostrum Split održala je ekološku akciju čišćenja podmorja Marine Baotić, koja je u hrvatskim okvirima prepoznata po konstantnom usavršavanju na području zaštite okoline i ulaganju velikih resursa u zaštitu mora.

U priču o ekologiji savršeno se uklopila i panel rasprava Instituta za oceanografiju i ribarstvo „More snova“, tokom koje se govorilo o brojnim aktuelnim temama iz područja zaštite mora. Od čišćenja morskog otpada, preko kontrole invazivnih vrsta koje proteklih nekoliko desetina godina dolaze u Jadran, do potrebe za usklađivanjem rastućeg nautičkog turizma sa sve većim zahtevima za održivošću.

Prvi Dalmatia Boat Show tako je visoko postavio lestvicu za sledeće izdanje, koje će, prema najavi organizatora, biti još spektakularnije: „Dogodine se, pre svega, nadam lepom vremenu, jer to puno znači, a što se tiče samog sajma, očekujte da će biti sigurno 20% veći.“ – zaključio je Željko Baotić.