Ispod površine: skrivena oštećenja plovila i savet brokera

Baš kao što neistražene dubine kriju i blagodeti i opasnosti, to važi i za vaša plovila. Saveti brokera u pomorskom osiguranju, kao svojevrsni kompas na vašem putu, mogu ukazivati na nepredviđene probleme kao što su skrivena oštećenja plovila. Vode vas sigurno kroz nemirno more neočekivanih popravaka i troškova.
Znati kako vam broker u osiguranju čuva leđa… to je dodatni bonus. On vam ne prodaje samo polisu osiguranja; on je vaš savetnik i sigurna luka kad je nemirno more.
Njegovo se znanje proteže od obične amortizacije do opasnosti s mora i tihih, nevidljivih oštećenja koja vrebaju ispod ispolirane površine vašeg plovila.

Skrivena oštećenja plovila – neprijatelj zvan korozija

Istina je kako slani morski vazduh, iako nas okrepljuje, sasvi tiho sabotira plovila. Vreme, zajedno sa stalnom izloženošću soli i vlazi, može potajno narušiti integritet vašeg plovila.

Obično nije vidljivo u očitim oblicima, poput mrlja na palubi, već u skrivenim pukotinama i ispod trupa broda. To je spor i nemilosrdan proces koji može postupno pretvoriti vaše plovilo kojim se ponosite, u korodiranu verziju onoga što je pre bilo. To se, naravno, događa ako se o njemu ne brinete kako treba.

Vaš neprijatelj ima mnogo oblika. Može biti spor, ali uporan. Korozija tiho nagriza integritet vašeg plovila, ugrožavajući njegovu lepotu, ali i funkciju.

Na primer, galvanska korozija je čest problem u svetu motornih jahti. Ovaj oblik korozije nastaje kada različiti metali, kao što su propeler od nerđajućeg čelika i bronzano kormilo, dođu u kontakt jedan s drugim i urone u elektrolit kao što je morska voda.

Nastala šteta može biti razorna i dovesti do kvara opreme ako se rano ne otkrije i ne popravi.

Možete imati posla i sa drugačijim, ali jednako “strašnim” protivnikom na plovilima – osmotskom korozijom ili stvaranjem mehurića. Ovaj fenomen se događa kada voda prodre u gel coat trupa od stakloplastike i reaguje sa materijalima koji se nalaze ispod, stvarajući korozivne kisele spojeve. Tokom vremena, ovaj proces stvara mehuriće koji se pune korozivnom tečnošću i ugrožavaju strukturu trupa.

Dakle, ako primetite male mehuriće koji se stvaraju na površini trupa, nemojte ih odbaciti kao bezopasne i, u najgorem slučaju, kao kozmetičku neugodnost. Ovi naizgled bezopasni mehurići spoljni su znakovi unutrašnje pretnje, prvi znakovi osmotske korozije.

Zato je rano otkrivanje kritično u oba slučaja. Pažljivim posmatranjem mogu se otkriti suptilni znakovi poput promene boje ili mehurića, što omogućava pravovremenu intervenciju. Bilo da se radi o motornoj jahti ili jedrilici, oštro oko u kombinaciji sa proaktivnim održavanjem najbolja je odbrana od skrivenih oštećenja na plovilu i od tihog neprijatelja – korozije.

Oštećenje trupa ispod vodene linije i njegovi učinci

Zamislite luksuznu motornu jahtu sa glatkim, naizgled besprekornim trupom koji klizi kroz vodu s očiglednom lakoćom. Ali ispod uglačane spoljašnjosti polako se mogu stvoriti nevidljive pukotine.

Tokom vremena, udari talasa ili eventualni sudari mogu da pruzrokuju pukotine na trupu. Ove pukotine možda neće biti odmah vidljive, ali ako se ne tretiraju, mogu se proširiti, ugrožavajući stabilnost jahte. Potencijalno mogu dovesti i do ozbiljnog prodora vode.

Kod jedrilica problem oštećenja trupa dobija drugu dimenziju. Posebno drvene jedrilice mogu postati žrtve skrivenih infestacija morskih svrdlaša i školjkaša koji su poznati po bušenju drvenih konstrukcija. Vremenom njihova najezda može oslabiti strukturu trupa i pretvoriti nekadašnju robusnu jedrilicu u plovilo sa mnogim slabim tačkama.

Stalna pažnja, pregled i pravovremena popravka ključni su za sprečavanje takvih situacija i njihovo pretvaranje u ozbiljnu pretnju.

Vlasnici i base manager-i trebali bi redovno da pregledaju trup zbog znakova pukotina, rupa ili drugih oštećenja. Iako je trup uveliko ispod površine i “out of sight”, nikako ne sme biti “out of mind”.

Uostalom, sigurnost i performanse plovila – radilo se o motornoj jahti ili jedrilici – uglavnom zavise od zdravlja trupa.

Šta je ispod haube – problemi sa motorom

Kada je reč o motornim jahtama, snaga koja pokreće ova veličanstvena plovila – motor, zahteva stalnu pažnju.

Ali, ako zaboravite da redovno menjate ulje… S vremenom bi se podmazivanje moglo smanjiti, prouzrokujući trenje između komponenti i trošenje koje ostaje nevidljivo sve dok oštećenje ne postane veliko.

U svakom slučaju, ovi skriveni problemi naglašavaju važnost redovnog održavanja motora. Bilo da se radi o motoru visokih performansi motorne jahte ili skromnom motoru jedrilice, proaktivan pristup može da spreči situacije u kojima se neprimećeni problemi mogu pretvoriti u značajno oštećenje motora.

(…)

(ceo tekst možete pročitati u Nautičkom magazinu broj 71)

Više informacija: yacht-pool-croatia.hr