Kurs može biti samo jedan

Najava: Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, 4 – 8. april 2024, Beograd

Pod sloganom “Kurs može biti samo jedan” na Beogradskom sajmu će od 4. do 8. aprila 2024. godine biti održan 44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovana regionalna manifestacija namenjena ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportova na vodi i ronjenja, opreme za lov i ribolov, nautičke, kamp i outdoor opreme.

Očekuje se učešće više od 100 direktnih i indirektnih izlagača, uz obećavajući ekskluzivan i inovativan izložbeni sadržaj. Za učesnike i izlagače na manifestaciji koja je tokom prethodne četiri i po decenije postala snažan pokretač kontinentalne nautike na prostoru Jugoistočne Evrope spremne su hale 1 i 4 Beogradskog sajma.

S obzirom na to da Srbija leži na 76 dužih i 50 kraćih reka, da ima devet većih i 114 manjih jezera, i s obzirom na činjenicu da su investicije u kruzerski turizam i širenje mreže rečnih pristaništa odavno jedan od prioriteta razvoja turističke i privrede u celini, Sajam nautike, lova i ribolova postao je izlog za sva dešavanja u ovim oblastima i prilika za posetioce da otkriju i upoznaju sve najjače i najbolje igrače u ovim branšama.

Sajam je prilika da se predstave aktuelni trendovi i dometi u različitim segmentima domaće i regionalne nautičke privrede i lovne i ribolovne delatnosti, od industrijskih i ekonomskih do sportskih, rekreativnih ili turističkih. Tu spada i upoznavanje sa promenama u vezi sa elektrifikacijom plovila i tehničko-tehnološkim inovacijama (uključujući elektronske navigacione uređaje, sisteme za automatsko upravljanje plovilom, solarne panele, baterije za skladištenje energije i mnoge druge inovacije), eko-organizacijama itd.

Kako su već decenijama navikli, posetiocima će na raspolaganju biti reprezentativna ponuda glisera, jahti, jedrilica, čamaca, skutera, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za sportove na vodi, obuke, čartera i drugih elemenata nautičkog turizma. Značajan deo izlagačkog programa prilagođen je rečnim nautičarima, ljubiteljima Save, Dunava, jezera i plovnih kanala. Uživaće u regatama, splavarenju i ostalim sportsko-rekreativno-turističkim aktivnostima koje omogućuju vodni potencijali Srbije.

Prema najavama, neće izostati ni domaći ni modeli svetskih popularnih brendova, uključujući i one vredne više stotina hiljada evra, koji, po pravilu, izgledom i cenom privlače najveću pažnju posetilaca, upravo oni koji kupce pronađu već u prvim satima po otvaranju sajma. Publici skromnijih prohteva biće na raspolaganju i jeftinija plovila – pecaroški i gumeni čamci, razne gume za vožnju… Poseban sektor su skuteri, za koje interesovanje iz godine u godinu raste.

Lovno-ribolovni segment sajma, koji je poslednjih godina u više nego očiglednoj ekspanziji, kako po interesovanju izlagača, tako i posetilaca, brojem i raznovrsnošću izlagača i kvalitetom eksponata po pravilu uspeva da opravda poverenje i ispuni sve ozbiljnije zahteve posetilaca. Cilj sajma je promocija i razvoj lovnog i ribolovnog turizma, predstavljanje novih proizvoda i opreme distributerima, lovcima i ribolovcima i isticanje mogućnosti razvoja lovnog turizma u Srbiji.

I ove godine naši najveći uvoznici i distributeri predstaviće lovačko naoružanje, municiju i konfekciju, štapove za pecanje i sav drugi ribolovački pribor. Očekuje se i veliki broj zanatlija, čiji su proizvodi postali poznati i traženi širom sveta, gde god je ovaj vid sportsko-rekreativnih aktivnosti popularan.