Valencia Boat Show – Poslednja šansa

Valencia Boat Show | Valensija, Španija | 28. oktobar – 1. novembar 2022.

Sajam nautike u Valensiji ima dve prednosti: predivnu lokaciju i “poslednju šansu“ za kupovinu plovila nakon što prođu svi sajmovi u Evropi na moru.

Nama je ovaj sajam poslužio i da bacimo još jedan pogled na modele etabliranih brendova koji su imali svoje premijere tokom godine, kao i da se bolje upoznamo sa ponudom španskih brodograditelja.

Beneteau je bio među istaknutim izlagačima jedrilica, a mnogi su po prvi put mogli da vide novi model Beneteau First 44. Skandinavsko brodogradilište X-Yachts je predstavilo model X4.3 pored kojeg je bio i X 4.0. Fantastični Hanse 510 (dugačak 15,97m / širok 4,91m) bio je u društvu modela Hanse 388 i 418.

Kada smo već kod Hanse grupacije, recimo da je bio izložen i njihov motorni čamac Ryck 280 (dugačak 9,16m / širok 2,81m) koji ima čak i nagradu “Boat of the year” u kategoriji Elegantnost.

Neki na moru, neki na obali, od motornih brodova bili su tu i Sessa C48, Quicksilver 625 / 875, Bayliner VR5 Bowrider, Zodiac Medline 6.8 (cena 48.342e na koju je postojao sajamski popust), Jeanneau Leader 36, ili recimo Cap Camarat 9.0 CC (sa cenom od 199.850e uključujući 2 x Yamaha 250 motora). Više i nije iznenađenje da i na ovom sajmu vidite slovenačka Alfastreet plovila.

Više informacija: AirSerbia
Beograd 06:15 > 09:05 Valensija (četvrtkom) //
Valensija 20:40 > 23:20 Beograd (nedeljom)

No, vratimo se domaćim, španskim brodograditeljima čiju smo poziciju na sajmu posebno zaokružili na mapi. Najpre: Tesoro. Brend koji su stvorili Huan Karlos Olivares i Andres Martinez. Sa iskustvom međunarodnog brokera superjahti i međunarodnog pravnika u nautici, firmu su osnovali 2015. godine a prvi model koji je iskazivao njihov koncept je završen 2019, te je već sledeće godine je bio izložen na sajmu u Diseldorfu. I sve tako do današnjih dana kada imaju nekoliko dilera od SAD-a pa do našeg regiona. Izloženi sajamski model T-40 ima “svakodnevno testiranje”, odnosno nalazi se u čarteru na Palma de Majorci. Kako kažu, cela sezona je prošla bez ikakvih problema, a uslov za to je ujedno i brod koji je na početku urađen bez greške, više puta proveravan i testiran od strane brodogradilišta. Da pomenemo osnovne podatke: dužina 12.36 m, a širina 3.68 m, težina 7.5 t, maksimalna brzina 47 čvorova, pri čemu maksimalna snaga motora može biti preporučenih 2 x Mercury 450. No, i ne analizirajući navedene podatke, već na prvi pogled se može reći da je izuzetno prostran i konforan, a zadnja platforma (primetno duža nego kod konkurencije) sa opcionom hidraulikom ima 3 različita položaja.


U prethodnom broju smo već kratko opisali model De Antonio D36 Open, brodogradilišta iz Barselone, osnovano 2012. godine. Recimo da je ove gdoine promovisan i model D50 Coupe, što sa D28 i D42 čini čitavu njihovu “malu ali odabranu” gamu.

Na kraju pomenimo takođe španski NUVA M9 Open, model koji je posle svetske premijere u Barseloni odmah bio izložen i u Valensiji. Brod za savršen vikend, dužine 9,20m preko svega i širok 2,99m, ima dovoljno komfora, dovoljno široke walkaround prolaze, spoljnju kuhinjicu a unutra kupatilo sa tušem i naravno dva ležaja.

Sve u svemu, iako po broju plovila ovo nije veliki sajam, pruža mogućnost da se na miru bira i što je takođe važno, odmah testira željeni brod, odnosno model po morskom plavetnilu. Do sledećeg susreta, Adiós!